Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDALI HERSON

Steže se obruč: Vodeći proratni ideolog kritizirao Putina, poručio da ga u slučaju neuspjeha čeka sudbina 'kralja kiše'

Russian politologist Alexander Dugin addresses a rally in Moscow
Foto: Moscow News Agency/REUTERS
1/3
13.11.2022.
u 14:23

Osim njega, i jedan od vodećih Putinovih propagandista Vladimir Solovjov pozvao je Kremlj da ispune svoje ciljeve u Ukrajini, a pozvao je čak i na punu mobilizaciju

Zbog najave ruske vojske o povlačenju iz zauzetog Hersona u Ukrajini, samo dan nakon održanih međuizbora u SAD-u, sve oči uprte su u predsjednika Vladimira Putina.

Naime, prve kritike na račun Putina stigle su i iz samog ideologiziranog kruga u Rusiji - proruski politolog Aleksandar Dugin otvoreno je poručio kako je Putin 'autokrat' jer nije uspio održati 'rusku ideologiju'.

Ove kritike primijetio je i Institut za proučavanje rata (ISW), koji je naveo kako povlačenje ''polako izaziva ideološki raskol između proratnih osoba i Putina''.

Naime, Dugin je poručio kako rusku ideologiju definira odgovornost Rusije da ''obrani ruske gradove'' poput Hersona, Belgoroda, Kurska, Donjecka i Simferopolja. Poručio je i Putinu kako ima odgovornost spasiti svoju naciju - inače će se suočiti sa sudbinom ''kralja kiše'', što je inače referenca za Zlatnu granu Sir Jamesa Frazera u kojoj je kralj ubijen jer nije mogao građanima dati kišu usred suše. Neki stručnjaci mišljenja su kako je upravo ta rečenica Dugina bila ''poziv'' na likvidaciju Putina.

Osim toga, umanjio je ulogu Putinovih savjetnika te istaknuo kako zapovjednik ruskih snaga Sergej Surovikin nije odgovoran što je došlo do povlačenja iz Hersona.

''Putin ovo ne može popraviti samo javnim nastupima. Rusija više ne smije ništa predati - granica je dosegnuta'', objasnio je.

Osim toga, navodi se u izvješću ISW-a, Dugin je Putinovu administraciju optužio za održavanje 'lažne ideologije' zbog straha od prihvaćanja 'Ruske ideje', koju je nazvao ispravnom umjesto ''glupog'' korištenja nuklearnih oružja.

Osim njega, i jedan od vodećih Putinovih propagandista Vladimir Solovjov pozvao je Kremlj da ispune svoje ciljeve u Ukrajini, a pozvao je čak i na punu mobilizaciju te otpuštanje svih ''nekompetentnih'' dužnosnika zbog kojih je Herson predan Ukrajini.

''Izravna kritika Putina unutar proratne zajednice gotovo je bez presedana, a Duginov visokoprofilni i bezobzirni napad na Putina može ukazivati ​​na promjenu među ruskim nacionalističkim ideolozima'', komentirao je ova izvješća ISW.

>> VIDEO Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Komentara 28

TE
Templo
14:34 13.11.2022.

Da sam na Duginovom mjestu klonio bih se voznje autom, otvorenih prozora javnih zgrada, a osobito bih prestao jesti i piti u restoranima. No na kraju, ako to sve i izbjegne, metak na ulici nece moci izbjeci.

Avatar tarana
tarana
16:30 13.11.2022.

U Srbiji trodnevna žalost i zastave na pola koplja.

AL
alzamalo
15:04 13.11.2022.

Dugin neces dugo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije