Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločini

Stanimirović: Poznajem optužene, ali ne znam što su radili u ratu

\'SLAVONIJA  28.01.2008. VUKOVAR - Vojislav Stanimirovic, predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik  BRANIMIR BRADARIC\'
Branimir Bradarić/VLM/PIXSELL
25.03.2011.
u 13:40

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović svjedočio je danas na Županijskom sudu u Vukovaru na glavnoj raspravi za ratne zločine počinjene u Tovarniku 1991. godine

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović svjedočio je danas na Županijskom sudu u Vukovaru na glavnoj raspravi za ratne zločine počinjene u Tovarniku 1991. godine. Optužnicom je obuhvaćeno ukupno 15 osoba, među kojima su i dva daljnja Stanimirovićeva rođaka koji se terete za zatvaranje, mučenje, premlaćivanje i ubijanje mještana Tovarnika. U ranijim iskazima neki od svjedoka su za Stanimirovića govorili da je nosio odoru i oružje.

Odgovarajući na pitanja sudaca i odvjetnika, Stanimirović je rekao da je u Tovarnik dolazio kao osoba koja je bila odgovorna za sanitet na tome području, da je ustrojio medicinske ambulante kao i da je nosio odoru bivše JNA. Rekao je i da je prvi dan po ulasku JNA stanje u Tovarniku bilo kaotično kao i da su kuće mještana hrvatske nacionalnosti bile označene, kao, uostalom, i pripadnici radnog voda. Većinu optuženih poznaje, ali ne zna što su sve radili tijekom rata osim Jove Janjića, za kojega zna da je pucao u Marina Popovića koji je kasnije preminuo, a kojega je prethodno njegova supruga prevezla u Šid kako bi mu se ukazala liječnička pomoć, o čemu je sudu predao i dokumentaciju koju posjeduje.

– Rođen sam u Tovarniku, ali tamo tih mjeseci nisam živio jer nije bilo uvjeta za to. Međutim, dolazili smo svakodnevno ili ja ili supruga kako bi nahranili pse i kokoši koje su ostale u dvorištu roditeljske kuće. Kao liječnik vrlo sam dobro bio upućen u Ženevsku konvenciju tako da sam svim liječnicima angažiranim u ambulantama podijelio i knjižice u kojima su navedene sve njihove obveze i kako se moraju ponašati prema svim građanima, rekao je Stanimirović.

Prisjetio se i da je prvi put, poslije ulaska JNA u selo, u Tovarnik došao 25. ili 26. rujna u pratnji vozača JNA kao i da ne zna tko je bio zapovjednik sela niti kome se morao javiti. Ne zna niti tko je vojnik, koji se mogao vidjeti u njegovoj blizini na TV-snimci, a za kojega su kasnije svjedoci rekli da je ubio dvije osobe. Poslije slučaja Lovas, Stanimiroviću je ovo bilo drugo svjedočenje u slučajevima za ratni zločin, s tim da je o slučaju Marina Popovića iskaz dao i u DORH-u u Zagrebu.

– Spreman sam se odazvati na svaki sudski poziv. I ovaj put sam rekao što znam, rekao je Stanimirović dodajući da je prije par godina o svojim saznanjima tijekom rata govorio i haaškim istražiteljima.

Komentara 229

TM
the meteorolog
17:19 26.03.2011.

,.....a tvojim koalicijskim partnerima iz HDZ.....jebat ćemo mater...uskoro......

Avatar broz
broz
00:01 26.03.2011.

Minusi mi kažu da sam u pravu.

OB
-obrisani-
19:28 25.03.2011.

Četnik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije