Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neriješena pitanja

Srpska policija kaznila Hrvate jer su preorali svoju zemlju?

Foto: Screenshot/GoogleMaps
19.10.2017.
u 11:00

Ti su ljudi ni na nebu ni na zemlji, rekao je saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

Pitanje katastarski hrvatskog teritorija na lijevoj dunavskoj obali u Srbiji se ne rješava. Posljednji incident dogodio se proteklog tjedna, kada je dio tamošnjih poljoprivrednika odlučio preorati komad zemlje koja je u parlogu kako bi se riješili korova koji je počeo gušiti njihove obradive površine.

– Nismo ništa loše mislili. Htjeli smo samo povući plitku brazdu, ali nas je u tome spriječila policija. Podnesene su i prijave, a na sudu je da odluči hoće li uslijediti kazna ili će prijava biti odbačena – priča jedan od poljoprivrednika iz bačkog Bezdana, a prenosi Glas Slavonije

Nastavlja kako je sporna zemlja samo manji dio površina u Vojvodini koje katastarski pripadaju Hrvatskoj, što srbijansku policiju nije spriječilo u namjeri da ih potjera i prijavi nadležnim ustanovama. 

– U zajedničkoj je državi zemlju koja pripada hrvatskim katastarskim općinama, koja nije bila u privatnom vlasništvu, obrađivao tadašnji kombinat. Naslijedio ga je PP Bezdan, koji je prije nekoliko godina prešao u vlasništvo Petra Matijevića. On je, navodno, spriječio javnu dražbu tog zakorovljenog komada zemljišta koju je općina Sombor htjela raspisati, a cilj mu je bio sačuvati ga za sebe. Gotovo svi bezdanski poljoprivrednici sigurni su da bespravno obrađuje većinu onoga što obrađuje, premda pokazuje dokumente kojima dokazuje navodno vlasništvo – rekao je poljoprivrednik. 

1/1

Načelnik općine Draž Stipan Šašlin tvrdi da od mirne reintegracije do današnjih dana u općinski proračun nije sjela ni lipa od najma ili zakupa poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u granicama katastarske općine Draž. Uz sve spomenuto, lokalno stanovništvo –hrvatski državljani, nastanjeni “s pogrešne strane” Dunava, u Kenđiji, i nadalje ispaštaju. Na to već godinama upozoravaju čelnici općina s hrvatske strane Dunava, svojedobno se oglasila i Zajednica povratnika Hrvatske, a nedavno je u Kenđiji boravio i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.

– Ti su ljudi, slikovito rečeno, ni na nebu ni na zemlji. Oni su hrvatski državljani, a kako bi se tako i osjećali, mora im se pod hitno pomoći, barem kratkoročno. Osobno ću činiti sve što je u mojoj moći, ali se veći dio posla odnosi na ministarstva vanjskih poslova i diplomaciju dviju država, koja mora utvrditi graničnu liniju – kaže Jankovics.
 

Komentara 31

BA
banacanin
14:31 19.10.2017.

ocete opet da vam oremo vukovar mirni svapski slugani

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
11:27 19.10.2017.

ništa odmah topove i na zle srbe

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:22 19.10.2017.

tamo se ne isplati ići bez Hrvatske vojske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije