Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemlja se zagrijava

Srpanj najtopliji mjesec ikad, a 2015. godina mogla bi biti rekordna po vrućini

Nakon vrućina, stiže nevrijeme
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
21.08.2015.
u 09:24

Moguće je kako je srpanj najtopliji mjesec u posljednjih 4.000 godina. Istraživanje pokazuje kako zemlja mjeri temperature kakve nisu bile od Brončanog doba

Srpanj je bio najtopliji mjesec ikad na zemlji otkad se mjere rekordne temperature, objavila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Prema dosadašnjim zabilježenim temperaturama diljem svijeta, 2015. godina mogla bi biti najtoplija godina ikad.

Prema podacima o temperaturi, moguće je kako je srpanj najtopliji mjesec u posljednjih 4.000 godina. Istraživanje pokazuje kako zemlja mjeri temperature kakve nisu bile od Brončanog doba, piše CNN.

Američka NOAA podatke o temperaturama u cijelom svijetu uspoređuje s NASA-inim i podacima Japanske meteorološke agencije koji su došli do istog zaključka.

Svijet se zagrijava i nastavit će se zagrijavati – kazao je klimatski stručnjak Jake Crouch.

>> Za vikend sunčanije vrijeme: Evo kakvo nas vrijeme očekuje idućeg tjedna!

Komentara 6

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:17 21.08.2015.

Hm, e moj druže novinarski, pardon, drugarice. Ako su meteorološka mjerenja u Zagrebu, na Griču počela 1861 godine, a u nekim gradovima Europe samo malo prije, dakle traju oko 150 - 160 godina, a ta se smatraju normalnim, prihvatljivim i znanstveno priznatim po zadovoljavajućim parametrima, ne vidim izvor od kuda je izvučen podatak za preostalih 3850 godina da bi se složio ovaj pametan zaključak iz naslova. Ako se prepisuje CNN mora se znati da je Amerika jedna od mlađih civilizacija, a nigdje nisam pročitao da je indijanski poglavica Bik koji sjedi imao meteorološku službu.

Avatar nekakav
nekakav
12:48 21.08.2015.

ne znaš koje je sad doba. nekad je bilo kameno, brončano, željezno.. sad je valjda doba plastike. eto, plastične kartice, plastični kuk, plastična tijela, plastični predmeti... istina, temperatura se mjeri nekih 150 godina, i na temelju tog jako malog uzorkaorka pričati da je ovo nešto najtoplije, je bezveze. imali smo mala ledena doba, pa mao toplija razdoblja, sve po nekoliko desetaka do nekoliko stotina godina. jedino što možemo mjeriti jest vodostaj nila, sve do izgradnje asuanske brane, koja je prekinula tisućljetni režim plavljenja delte nila. samo na temelju tog mjerenja se mogu izvoditi neki zaključci, a sve ostalo su nagađanja bez ikakvog uporišta u podacima. a na temelju podataka o koncentraciji CO2 u mjehurićima zraka u ledu sa antarktike stvarati modele klime je smiješno. svi ti znanstvenici jako dobro znaju da je snijeg, pa onda i led, porozan, da se radi o procesima koji traju milijune godina, pa da taj sastav zraka iz tih zračnih džepova iz leda nije nešto što je relevatno za ono doba, kad je snijeg padao. zemlja kao planet imasvoje faze, sunčev sustav kao sustav ima svoje faze, mijene. eto, opet se nešto događa sa sunčevim pjegama. nije ni pipi duga čarapa uvijek imala kike ni pjege... svašta. na tom planetu smo mizerni dio otkad je svijeta, a htjeli bi napraviti model kako je bilo i kako bude.. ej, pa još stignemo biti jedna od stotina tisuća vrsta koje će izumrijeti ili već jesu. kako smo krenuli, i budemo.

DO
donhuangenaro
14:13 21.08.2015.

NOAA namještava podatke, oni to zovu: 'seasonal adjustment' http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2015/02/20150201_weather.jpg a sirovi podatci pokazuju upravo suprotnu sliku... :-P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije