Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napetosti

Iz Skoplja poručili: Beograd stvara nervozu

Premijer Zoran Zaev s albanskim koalicijskim partnerima trn je u oku vlastima u Beogradu
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
23.08.2017.
u 08:02

Idući mjesec zastupnici bi trebali raspravljati o prijedlozima promjene 
izgleda zastave, himne, 
jezika, ali i imena Makedonija

Hoće li potez predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povlačenje cjelokupnog diplomatskog osoblja iz Makedonije, izazvati novu krizu na ionako nestabilnom i trusnom Balkanu? Naime, iako nije javno izgovorio, predsjednik Srbije optužio je makedonsku vladu za obavještajno djelovanje protiv Srbije u koju su bile uključene i strane sile aludirajući na SAD. Prema pisanju srbijanskih medija; „srbijanski diplomati su bez ikakvog razloga praćeni, a čak je primjenjivana i metoda zastrašivanja. Dio pritisaka koji je vršen išao je uz odobravanje stranih sila”.

Pritisak zbog Kosova

– Naši ljudi moraju biti pripremljeni i spremni. Bit će nekih promjena u našem osoblju, da zaštitimo naše prijateljstvo s Makedoncima u ovom novom okruženju. Mnogo je špekulacija, i mislim da će u sljedećih deset dana biti sve mnogo jasnije – rekao je Vučić ističući kako će graditi dobre odnose sa Skopljem, ali će ti odnosi morati biti temeljeni na uzajamnom poštivanju.

– Vidjet ćemo hoće li Albanci tražiti uvrštenje Kosova u UNESCO, tada ćemo čekati što kažu Skoplje i Podgorica. Naše je da se pripremimo, i da znamo odgovoriti – kazao je Vučić.

U ministarstvu unutarnjih poslova Makedonije nisu iznenađeni takvim potezom Srbije o povlačenju diplomata jer su na taj način zapravo preduhitrili Makedoniju koja već ima čvrste dokaze kako je srpska obavještajna služba BIA bila umiješana u nerede i napad na Sobranje 27.travnja.

Kako navodi izvor iz MUP-a Makedonije, Goran Živaljević, časnik BIA i savjetnik u veleposlanstvu Srbije u Skoplju, bio je 27. travnja u Sobranju tijekom upada nasilnih demonstranata, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali, gdje su tada bili zastupnici VMRO-a i dio demonstranata. Živaljević je potvrdio svoju prisutnost opravdavajući se kako je tu bio po službenoj dužnosti, da vidi sudjeluju li u demonstracijama osobe iz Srbije, a podršku mu je dao i tadašnji premijer, a danas predsjednik Srbije.

Okretanje Albaniji

Iz ureda premijera Zorana Zaeva dobili smo šturo priopćenje u kojem kažu kako se „Republika Makedonija zalaže za izgradnju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom kao što razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama jer su uvjereni da je to jedini način da se regija odlučno kreće naprijed.“ Novi makedonski ministar zdravlja Arben Taravari iz stranke Alijansa za Albance, kazao je pak za Večernji list kako je potez predsjednika Srbije naivan potez koji nije bio potreban.

– Što je Vučić očekivao? Pa više od 30 posto stanovnika Makedonije su Albanci i normalno je da Makedonija podrži Kosovo u svim međunarodnim institucijama. To bi trebala i Srbija učiniti i prihvatiti realnost da je Kosovo nova država. Ono što Srbiji najviše smeta je diskusija koja će uskoro provesti o zastavi, himni i jeziku, jer ti su simboli države doneseni bez da su pitani Albanci. A što se tiče promjena imena Makedonije nećemo inzistirati, ali podržavamo proces promjene imena jer kad-tad moramo sjesti s Grcima i pronaći kompromisno rješenje. Bolje sada nego nakon 10 godina – naglasio je Arben Taravari.

Komentara 54

MA
Markos
08:37 23.08.2017.

Evo ga. Javio se Eksta Balkanski Hobit iz podalpskog Hobitlanda pa ima nešto za reči jer svi oni, koji to ne znate. hobit je jedno malo patološki izkopleksirano biće, patuljak koji toliko mali, da stalo skače i skače i vičee samo da bi ga primjetili i možda čuli a možda i čak pobucali po malenoj glavici i rekli, da da čuli smo te, primjetili smo, da si tu i ispričavamo se ti, ako smo stali na tebe i zgazili te jer znaš ti si toliko malen da se te ne vidi. Dakle ekstra balkanski izkompleksirani podalpski Hobit vrišti, viće, pravi se pametan i on čak i misli, da je njegovo SUBJEKTIVNO mišljenje i mišljenje širnoga vanjskoga svijeta (u istini on ne zna, da je to mišljenje prevladavajuče samo među Hobitima od Mure pa do Triglava - cca 5 minuta zračne linije). Kad god sretnete ekstra balkanskog podalpskog balkanskog Hobita - samo ga pobucajte po glavi i krenite mirnim korakom dalje, da ga još dodatno ne izkomplesirate jer znajte, on je več totalno ugrožen od sviju iz vanjskoga svijeta.

PR
prajdali100
08:24 23.08.2017.

Vučic je teski komleksaš koji je umislio da je veliki politicar i neki faktor u Europi.Ne shvata da Makedonija kao drzava ima legitimne interese i da se njima vodi kao i svi drugi.Trenira strogocu na Makedoniji !!! Pa udari na Tursku " junace" ! Ona gura najzesce Kosovo u UNESKO.Ona non- stop lobira.Ali ne, ne smijes, treba imati petlju! Jos jucer turski privrednici u Srbiji, trebaju Vučicu pare, investicije.....kako jadno i servilno

DU
Deleted user
12:53 23.08.2017.

Dokazano je da je Seselj psihopat, mislim da su to cak u Srbiji skuzili. Pitanje je onda sto je Vucic, kad je poceo karijeru cisteci Seselju cipele i uciti od njega, pricati gluposti u tkz. RSK jos 95-te prije Oluje. Jadan narod (u tom slucaju Makedonci i Albanci), koji se sa Srbijom mora dogovarat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije