Naslovnica Vijesti Svijet

Dalmatinci, Slavonci, Bošnjaci... svi su Srbi

Srpski gimnazijalci već desetak godina uče na satovima povijesti da su Srbi nebeski narod, a svi im ostali susjedi manje vrijedni ljudi
17. listopada 2017. u 21:42 563 komentara 61066 prikaza
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbi su nebeski narod, a svi njihovi susjedi manje su vrijedni ljudi – to je, između mnogih drugih poruka, pouka udžbenika povijesti po kojem već desetak godina uče srpski gimnazijalci.

Kako biti Srbin u Hrvatskoj Hrvatski Srbi između sumnje u lojalnost vlastitoj naciji i matičnoj državi

Autor njihova školskog udžbenika je Radoša Ljušić, a kako je to istaknuto u Slobodnoj Dalmaciji, u samom udžbeniku povijesti navodi se da su svi u etničkom pogledu Srbi, ali se nazivaju po teritoriju na kojem žive.

– Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojem žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci...

Vuk Karadžić vjerovao je da su Hrvati u etničkom pogledu samo oni koji govore čakavskim. Samo su pravoslavni Srbi znali što im je zajednička domovina, bili su svjesni svog zajedničkog imena i nisu ga skrivali. Sasvim je drukčije s predstavnicima druge dvije vjere (muslimani i katolici), koji su se skrivali iza regionalnih geografsko-etničkih naziva – Dalmatinac, Slavonac, Bošnjak – dio je to sadržaja koji moraju svladati tamošnji srednjoškolci.

Dapače, autor spomenutog udžbenika Crnogorce je prozvao nepostojećim narodom, a pretke današnjih Bošnjaka “konvertitima” dok u afirmativni kontekst ističe srpski nacionalizam.

– Srpsko nacionalno biće ostalo je trodijelno, ali dok se pravoslavni Srbi izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacije, rimokatolici i muslimani sve se više smatraju Hrvatima, odnosno Bošnjacima – poučava autor srpske srednjoškolce.

A što o tome sadržaju kojem su izložene nove generacije srpskih učenika misle povjesničari?

– To je čista velikosrpska politika koja u svim institucijama traje od polovine 19. stoljeća do današnjeg dana – kazao je tako povjesničar Mato Artuković, koji se u svome radu pretežito bavi nacionalnom poviješću novoga vijeka, posebno hrvatsko-srpskim odnosima i ideologijama srpskih stranaka u Hrvatskoj u 19. i početkom 20. stoljeća. Poručio je Artuković kako se u njihovim udžbenicima stalno govori o Slavoniji, Srijemu, Baranji samo da bi opravdali velikosrpsku politiku, a baš nikada o tim dijelovima neće govoriti u cjelini, dakle o Hrvatskoj.

– Ništa me to ne iznenađuje. U svojim će knjigama ići toliko daleko da će i katolike proglasiti Srbima, ali kad žele istaknuti u svojim sadržajima da su Srbi bili proganjani, onda ti katolici više nisu Srbi, onda su oni Hrvati. To rade već stotinu godina – kazao je Artuković.

Sastanak prijatelja Vučić obećao Pupovcu dva milijuna eura za srpske centre Ante Gotovina Kakav građanski rat!? U presudi za Oluju nema dokaza za 'srpsku istinu' Performans za sultana VIDEO: Dačić pjevao Erdoganu na turskom, on Vučiću darovao bicikl

Matković: To je propaganda koja nema uporište

– U svim odgojno-obrazovnim materijalima trebaju biti isključivo objektivne činjenice temeljene na znanstvenim spoznajama, a ne na nečijim osobnim stavovima, željama ili svjetonazorima – poručila je tako Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja, komentiravši za Večernji list udžbenik povijesti za srpske gimnazijalce. Da je takav sadržaj namijenjen isključivo u svrhu nacionalne propagande, istaknuo je povjesničar Stjepan Matković.

– To više odgovara nacionalnoj propagandi koja nema uporište u povijesnim činjenicama. To samo pokazuje na kojoj je razini njihovo ministarstvo koji je odobrilo takve udžbenike – kazao je Matković.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • zazidje:

    Hahaha,, došla "braća" da nam kažu tko smo mi Hrvati i lupat minuse. Badava vam "braćo". Ceo svet vas zna, jedino vas niko ne razume:))))))

  • Marko1337:

    Čemu davati pozornost ovakvim izjavama srpske gamadi. Svi znamo da su srbi cigani koje su turci 500 godina poturčivali i dobili smo gemišt plemena jada i čemera

  • Bunjevac=Hrvat:

    Upravo iz tih razloga Srbija u Vojvodini pokušava stvoriti umjetnu naciju Bunjevaca,a glavni mozgovi,pored omatorjelih srpskih akademika su neki Aleksandar Raič iz Novog Sada pa neki Mirko Bajić iz Subotice i slični.Ovo su sve matori udbaši koji su bili dio ... prikaži još! Miloševićevog političkog podzemlja.Na žalost to je i Srbija danas.