Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Dalmatinci, Slavonci, Bošnjaci... svi su Srbi

Srpski gimnazijalci već desetak godina uče na satovima povijesti da su Srbi nebeski narod, a svi im ostali susjedi manje vrijedni ljudi
17. listopada 2017. u 21:42 562 komentara 61551 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Srbi su nebeski narod, a svi njihovi susjedi manje su vrijedni ljudi – to je, između mnogih drugih poruka, pouka udžbenika povijesti po kojem već desetak godina uče srpski gimnazijalci.

Kako biti Srbin u Hrvatskoj Hrvatski Srbi između sumnje u lojalnost vlastitoj naciji i matičnoj državi

Autor njihova školskog udžbenika je Radoša Ljušić, a kako je to istaknuto u Slobodnoj Dalmaciji, u samom udžbeniku povijesti navodi se da su svi u etničkom pogledu Srbi, ali se nazivaju po teritoriju na kojem žive.

– Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojem žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci...

Vuk Karadžić vjerovao je da su Hrvati u etničkom pogledu samo oni koji govore čakavskim. Samo su pravoslavni Srbi znali što im je zajednička domovina, bili su svjesni svog zajedničkog imena i nisu ga skrivali. Sasvim je drukčije s predstavnicima druge dvije vjere (muslimani i katolici), koji su se skrivali iza regionalnih geografsko-etničkih naziva – Dalmatinac, Slavonac, Bošnjak – dio je to sadržaja koji moraju svladati tamošnji srednjoškolci.

Dapače, autor spomenutog udžbenika Crnogorce je prozvao nepostojećim narodom, a pretke današnjih Bošnjaka “konvertitima” dok u afirmativni kontekst ističe srpski nacionalizam.

– Srpsko nacionalno biće ostalo je trodijelno, ali dok se pravoslavni Srbi izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacije, rimokatolici i muslimani sve se više smatraju Hrvatima, odnosno Bošnjacima – poučava autor srpske srednjoškolce.

A što o tome sadržaju kojem su izložene nove generacije srpskih učenika misle povjesničari?

– To je čista velikosrpska politika koja u svim institucijama traje od polovine 19. stoljeća do današnjeg dana – kazao je tako povjesničar Mato Artuković, koji se u svome radu pretežito bavi nacionalnom poviješću novoga vijeka, posebno hrvatsko-srpskim odnosima i ideologijama srpskih stranaka u Hrvatskoj u 19. i početkom 20. stoljeća. Poručio je Artuković kako se u njihovim udžbenicima stalno govori o Slavoniji, Srijemu, Baranji samo da bi opravdali velikosrpsku politiku, a baš nikada o tim dijelovima neće govoriti u cjelini, dakle o Hrvatskoj.

– Ništa me to ne iznenađuje. U svojim će knjigama ići toliko daleko da će i katolike proglasiti Srbima, ali kad žele istaknuti u svojim sadržajima da su Srbi bili proganjani, onda ti katolici više nisu Srbi, onda su oni Hrvati. To rade već stotinu godina – kazao je Artuković.

Sastanak prijatelja Vučić obećao Pupovcu dva milijuna eura za srpske centre Ante Gotovina Kakav građanski rat!? U presudi za Oluju nema dokaza za 'srpsku istinu' Performans za sultana VIDEO: Dačić pjevao Erdoganu na turskom, on Vučiću darovao bicikl

Matković: To je propaganda koja nema uporište

– U svim odgojno-obrazovnim materijalima trebaju biti isključivo objektivne činjenice temeljene na znanstvenim spoznajama, a ne na nečijim osobnim stavovima, željama ili svjetonazorima – poručila je tako Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja, komentiravši za Večernji list udžbenik povijesti za srpske gimnazijalce. Da je takav sadržaj namijenjen isključivo u svrhu nacionalne propagande, istaknuo je povjesničar Stjepan Matković.

– To više odgovara nacionalnoj propagandi koja nema uporište u povijesnim činjenicama. To samo pokazuje na kojoj je razini njihovo ministarstvo koji je odobrilo takve udžbenike – kazao je Matković.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • zazidje:

    Hahaha,, došla "braća" da nam kažu tko smo mi Hrvati i lupat minuse. Badava vam "braćo". Ceo svet vas zna, jedino vas niko ne razume:))))))

  • Marko1337:

    Čemu davati pozornost ovakvim izjavama srpske gamadi. Svi znamo da su srbi cigani koje su turci 500 godina poturčivali i dobili smo gemišt plemena jada i čemera

  • stomugromova:

    Zbog takvih stvari smo sa Srbima ratovali.Bolesna i nastrana velikosrpska ideologija je unesrećila sve narode u njihovom okruženju.Osmanlijska genetika u najgorem obliku.Otkad je propala druga umjetna južnoslavenska tvorevina ,oni su očajni jer kad su sami sa sobom,to dovodi do frustracija ... prikaži još!ja jer njihov zulumčarski mentalitet mora nekog da maltretira i siluje.Zato opet sanjaju i treću tugoslaviju.Jučer me nasmijao Vučić sa prijedlogom o sastanku trilaterale .Novi pokušaju u drugom ruhu.Od Srba što dalje.Oni su kancerogeni tumor.