Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šipuš u Splitu

Splitsko ljeto nema status nacionalnog festivala

Berislav Šipuš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.06.2015.
u 14:00

Ministar je prvi put javno rekao da Splitsko ljeto nema status nacionalnog festivala, ali je jako važan za našu umjetničku sredinu i postoji svekoliki interes da živi boljim životom

Dogovorili smo da ćemo u suradnji s Ministarstvom kulture realizirati koncertnu dvoranu (50 posto novaca Grad, 50 posto Ministarstvo) te da ćemo aplicirati na EU fondove za Dom mladih, zajednički obnoviti zgradu HNK u koju od 1979. nije uložena ni kuna, urediti rezidencijalnu kuću za pisce i književnike te pronaći prostor za rock klubova i oživljavanje rock scene, kazao je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević nakon radnog sastanka s ministrom kulture Berislavom Šipušem.

Ministar je prvi put javno rekao da Splitsko ljeto nema status nacionalnog festivala, ali je jako važan za našu umjetničku sredinu i postoji svekoliki interes da živi boljim životom. Stoga rade na tome da Splitsko ljeto formalno-pravno opet bude nacionalni festival.

>> Kazalište je socijalno utočište i, ako se uznemiri, može doći do socijalnih i umjetničkih potresa

Komentara 3

LA
LaurenceofArabia
15:28 19.06.2015.

Ovo je sramota i apsolutni kulturocid. Sipus ocito nastavlja tradiciju osobnog razracunavanja koje je zapocela Zlatar Violic te takodjer nastavlja tradiciju hnsovog uhljebljavanja pod svaku cijenu. Osorski festival, koji nema dvoranu, infrastrukturu a niti istinsku publiku uzdigao je na razinu nacionalnog festivala, a Splitski je festival ( koji ima dramu, balet, operu, koncerte, multimediju - i publiku jer je u Splitu) naprasno degradirao. U kojem grmu lezi zec? Splitski im se teatar medju ostalim zamjerio jer nisu htjeli prihvatiti njihove uhljebe gurane iz Zagreba, a Sipus je sef Osorskog festivala ' u mirovanju' ( stavio je funkciju na led, kako ne bi doslo do sukoba interesa- ocito neuspjesno). Zbog ovakvog ponasanja Zagreba prema Splitskom Festivalu u njihovim kulturnim radnicima sram me sto sam iz Zagreba. Nadam se da ce sljedeci ministar ispraviti ociglednu nepravdu. Splitu i njegovim umjetnicima porucujem: glavu gore.

NE
Neba
18:17 19.06.2015.

zato valjda Serbedjijina privatna prcija ima status

IV
IvanXXIII.
19:21 19.06.2015.

U nekim godinama Splitsko ljeto bilo je relevantniji festival od dubrovačkog. Šerbedžija tada nije bio ni u pomisli. Ne znam kamo sve to vodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije