Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski poznata

New York Times raspisao se o biljci iz Dalmacije

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
24.11.2017.
u 18:22

New York Times navodi kako potraga za novim izvorima zarade nije neuobičajena u Hrvatskoj koja je trenutno u velikim ekonomskim problemima.

Smilje je posljednjih godina sve popularnije, osim zbog dokazanih ljekovitih svojstava, i zbog navodnih moći pomlađivanja kože.

Tako je i lokalno stanovništvo prepoznalo potencijalnu novu industriju te su krenuli s uzgojem smilja. Zanimljivost je u tome prepoznao New York Times čiji je novinar Joseph Orović napisao priču o ovom novom interesu.

"Trebao bih početi koristiti te kreme za lice", rekao je za NY Times Nino Šimunić (48) koji je prije dvije godine prekinuo 15-godišnju karijeru u lokalnoj politici i posvetio se uzgoju smilja. 

Šimunić je ove godine prvi put ubrao plodove svog rada, no nema velika očekivanja: 

New York Times navodi kako potraga za novim izvorima zarade nije neuobičajena u Hrvatskoj koja je trenutno u velikim ekonomskim problemima. Globalna financijska kriza uvelike je odgovorna za šestogodišnju recesiju, a ulazak u Europsku Uniju otvorio je tržište konkurenciji zadavši tako dodatan udarac poljoprivrednom i proizvodnom sektoru. Zemlja se, pišu, većinom oslanja na turizam, i to onaj na Jadranskoj obali.

Tako su se građani dosjetili novih načina zarade, a uzgoj smilja (Helichrysum italicum) je došao kao naručen. Posebno nakon što su velike kozmetičke kompanije poput L’Occitanea počeli proizvoditi cijele linije kozmetike protiv starenja sa smiljem kao glavnim sastojkom.

‘Eterična ulja koja se izvlače iz cvijeta pomažu koži da se bori s utjecajem okoliša koji doprinosi starenju kože. Mušterije su oduševljene ovom linijom’, rekla je Lucy Primrose, jedna od direktorica u L’Occitaneu koji smilje nabavlja s farma na Korzici. 

Pogledajte i galeriju: Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

1/5

Komentara 31

DU
Deleted user
18:55 24.11.2017.

Ma NYT ne govori istinu.... kažu naši koji su na vrhuncu da dok oni imaju nema krize u Hrvatskoj ,, i s planine je lako dolinu gledati prepunu plemenite pasmine ovaca...

NV
NV
19:26 24.11.2017.

Po maslovu ispade da je ceo NYT posvećen biljkama iz Dalmacije!?

DO
domxerex
01:31 25.11.2017.

Hahahahaha! Te biljke tobože iz Dalmacije ima barem 10x više u Hercegovini a i ono što je ima u Dalmaciji imaju je splitjanima mrski vlaji. Ili novinar ili urednik je dalmatinac, garant!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije