Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Kralj šećera' dnevno će prerađivati i 40 tona smilja

Uz kompleks Grudske pivovare od sredine rujna pogon iz kojeg će se kilogram ulja i po 2000 eura izvoziti preko partnera iz Dubaija.
20. kolovoza 2016. u 15:43 0 komentara 1981 prikaza
Marinko Zadro
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zlatnu groznicu koja trese hercegovački kraj uskoro bi mogao zaliječiti – a možda i dodatno podgrijati – jedan od najjačih grudskih poduzetnika, “kralj šećera” i odnedavno vlasnik Dalmacijavina Marinko Zadro.

Sredinom rujna Zadro uz kompleks Grudske pivovare otvara jednu od najvećih destilerija za preradu smilja u Hercegovini, čime će se riješiti problem hiperprodukcije te aromatične mediteranske biljke, koje su, zbog prezasićenosti dosadašnjih destilerija, proteklih mjeseci tisuće kilograma ostale neprerađene i u kompostu.

Marinko Zadro Marinko Zadro: Ne možemo ući u Dalmacijavino, iako smo sve platili Dalmacijavino TRAUBI Visoki trgovački sud nije dobio žalbu Andrije Klarića u vezi s prodajom Dalmacijavina šećer Proizvodnja šećerne repe Poljoprivrednici se vraćaju tradiciji

Kvalitetu će dobro platiti

Zadro za Večernji list objašnjava kako će dnevno prerađivati oko 40 tona smilja, a misija mu je da od toga svi imaju koristi – i proizvođači, koji će ga morati brati kad je najbolje i za to biti adekvatno plaćeni – i njegova destilerija, bude li za vrhunsku kvalitetu postizala i 2000 eura po kilogramu ulja, za kojim je u svijetu posljednjih godina velika potražnja.

– Prvi put ću se baviti time. Zasad ne bih govorio koliko sam u taj biznis uložio, osim da sam uložio vlastite pare. U Hercegovini i šire ima više od stotinu mafijaša koji mešetare sa smiljem, a ja želim čistu situaciju i kvalitetu koju nitko neće platiti bolje od mene, a koja će preko mojih prijatelja iz Dubaija dalje u svijet – objašnjava Zadro, koji o svim detaljima vodi računa. Osim ljudi koji će se brinuti o plasmanu ulja, destileriju prate i laboratorij i energana. Nakon ljetošnjih drama s neotkupom, Hercegovci se nadaju da će otvaranjem Zadrine, a i nekih drugih destilerija, jesenska berba biti unosnija za tekuće zlato.

I stručnjak iz L’Occitanea

Optimizam ulijeva i nedavni dolazak Vicenta Dunatta, francuskog stručnjaka za razvoj proizvodnje i prerade smilja i konzultanta poznate kompanije L’Occitane, koja je prije pet godina u svijetu i pokrenula trend jače primjene smilja u kozmetici, nakon što je otkriveno da se u vrlo malom postotku ulja nalazi visoka koncentracija aktivnih tvari, koje su naročito dobrodošle u “anti aging” kozmetici.

Nakon toga u svijetu dolazi do buma potražnje. Hercegovina je s više od 200 ha pod smiljem vjerojatno “pregazila” i Korziku. Ulje se radi iz svježih cvjetova koji se prerađuju u manje od 24 sata od berbe pa su mnogi oprezni prilikom otkupa. Smilje od pamtivijeka zovu i “immortelle” – vječnim cvijećem koje ni branjem ne vene i ne mijenja boju. Za kilogram ulja (1,1 litru), koju otkupljivači plaćaju 1700-2000 eura, treba 650-800 kg cvjetova smilja, da bi se u konačnom proizvodu poput parfema, krema... ulje doziralo i u količinama manjim od jedne kapi, a plaćalo kao suho zlato.

– U Hercegovini, ali i u Dalmaciji i šire, trenutačno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi... Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH kažu kako je od 1. siječnja do 31. srpnja 2016. izvezeno eteričnog ulja u vrijednosti 4 milijuna KM (oko 2 mil. eura).

>>Marinko Zadro prije roka platio 70,5 milijuna za Dalmacijavino: 'Kosti su mi pune straha' 

NE NEDOSTAJU JOJ KAMERE
Sjećate li se nje? Bivša voditeljica pokazala skladnu liniju na plaži
Pink Wing karavana
OKTANSKA KARAVANA
Kako je Pink Wing predstavio Hrvatsku svijetu i pogledajte još jednom neke od najboljih svjetskih auta na našim prometnicama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.