Naslovnica Vijesti Svijet

Slovensko Vijeće za sigurnost: 'Nadamo se da će se Hrvatska ubuduće suzdržati'

"Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku, te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj utjecanja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji.
09. travnja 2019. u 21:19 19 komentara 1805 prikaza
Marjan Šarec
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost u utorak se sastalo na izvanrednoj sjednici o tzv. "špijunskoj aferi" u vrijeme arbitražnog postupka, te je pozvalo Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.

Robert Kopal Robert Kopal: 'SOA nije snimala ljude u Sloveniji niti je Vlada pokušala utjecati na sprječavanje objave'

"Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku, te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj utjecanja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji.

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala.

Televizija POP-TV objavila je da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te televizijske postaje o prisluškivanju.

arbitražni spor Cerar: Pritisci na slovenske medije su 'nedopustivi', Slovenija brani slobodu govora

Sudionici sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je vodio premijer Šarec izrazili su očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće suzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrijednostima Europske unije, vladavinom prava, te zaštitom ljudskih prava i sloboda", objavljeno je nakon sastanka.

Na njemu su uz premijera Šarca, njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Damira Crnčeca, ministre obrane, vanjskih i unutarnjih poslova, te šefa obavještajne službe SOVA, sudjelovali i neki predstavnici vladajuće koalicije, a bili su pozvani i predsjednici oporbenih stranaka.

napetost raste Tuđman o aferi: Navodi o špijunaži su opravdanje za ponašanje Slovenije

Izaslanik predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše Božidar Breznik medijima je kazao da i on osuđuje neopravdani utjecaj za medije, ali da vlada mora priznati da je arbitraža o granici s Hrvatskom stvar prošlosti.

"Čini mi se da je ovo prije bila informacija motivirana dnevno-političkim razlozima nego informacija s područja nacionalne sigurnosti", kazao je Breznik.

Ostali sudionici sastanka u kratkim su izjavama za javnost samo ponovili da je djelatnost Hrvatske na sabotiranju arbitražnog procesa, kao i djelatnost usmjerena na slovenske novinare "nedopustiva" i u neskladu sa slovenskim temeljnim vrijednostima.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

 • Princeza:

  Hocemo,a vi se suzdrzite korupcije po arbitrazama.

 • Avatar antimaterija
  antimaterija:

  Kada mali pas piskutavo laje i povlaći se unatrag, veliki pas mirno šetucka i uopće se ne obazire.

 • polk:

  Prekleti hudići,imate za susjede Talijane,Mađare,Austrijance,a vi se okomili baš na Hrvate.Koji vam je moj?