Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenci bi uveli vinjete za gljive i šumske plodove

Koliko bi duboko u džep trebali posegnuti slovenski ljubitelji šumskih prostranstava, još nije predloženo
30. prosinca 2012. u 13:24 10 komentara 413 prikaza
gljive (1)
Foto: Rajko Polić

Prirodna bogatstva možda više i neće biti besplatna i svakome nadohvat ruke. Barem ne u Sloveniji ako tamošnji parlament podupre zahtjev vlasnika šuma koji predlažu da se za branje gljiva i ostalih šumskih plodova uvedu posebne vinjete, pišu slovenski mediji.

Iako zakon propisuje maksimalnu dnevnu količinu ubiranja plodova po osobi, vlasnici šuma nisu zadovoljni jer mnogi branje koriste kao komercijalnu djelatnost, a ne isključivo kao rekreaciju.

No primjer naših susjeda nije jedini. Tako je \'\'pljački\' šumskog blaga prije nekoliko godina na kraj pokušala stati austrijska pokrajina Koruška gdje su za berače uvedene vinjete po cijeni od 45 eura. Ta je taksa ubrzo ukinuta zbog velikog negodovanja u javnosti, no vinjete su zadržane kako bi se statistički evidentirao broj berača. Koliko bi duboko u džep trebali posegnuti slovenski ljubitelji šumskih prostranstava, još nije predloženo.

 >>Eko-vinjetama do smanjenja gužvi u središtu grada

 

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

  • mravac8:

    Kapitalizam. Sve se plaća, sve služi za zaradu. I sve je nečije. Nema kao u socijalizmu *našeg*. Svje je moje ili tvoje ili njegovo.

  • fafonja:

    Što je tu čudno? Ta zemlja i taj kesten pripadaju nekome, i onda su i ti kesteni i gljive njegovi. Ako želiš brati, plati vlasniku njegovo. Ono što mnogi ne shvaćaju je i da šume i divljač i ostalo pripada ... prikaži još! nekome, neko radi da bi to postojalo.

  • cvijece:

    Talijani naplaćuju branje šumskih plodova i kažnjavaju već desetljećima.