Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plati pa beri bobice

Slovenci bi uveli vinjete za gljive i šumske plodove

gljive (1)
Rajko Polić
30.12.2012.
u 13:24

Koliko bi duboko u džep trebali posegnuti slovenski ljubitelji šumskih prostranstava, još nije predloženo

Prirodna bogatstva možda više i neće biti besplatna i svakome nadohvat ruke. Barem ne u Sloveniji ako tamošnji parlament podupre zahtjev vlasnika šuma koji predlažu da se za branje gljiva i ostalih šumskih plodova uvedu posebne vinjete, pišu slovenski mediji.

Iako zakon propisuje maksimalnu dnevnu količinu ubiranja plodova po osobi, vlasnici šuma nisu zadovoljni jer mnogi branje koriste kao komercijalnu djelatnost, a ne isključivo kao rekreaciju.

No primjer naših susjeda nije jedini. Tako je \'\'pljački\' šumskog blaga prije nekoliko godina na kraj pokušala stati austrijska pokrajina Koruška gdje su za berače uvedene vinjete po cijeni od 45 eura. Ta je taksa ubrzo ukinuta zbog velikog negodovanja u javnosti, no vinjete su zadržane kako bi se statistički evidentirao broj berača. Koliko bi duboko u džep trebali posegnuti slovenski ljubitelji šumskih prostranstava, još nije predloženo.

 >>Eko-vinjetama do smanjenja gužvi u središtu grada

 

Ključne riječi

Komentara 10

MR
mravac8
13:47 30.12.2012.

Kapitalizam. Sve se plaća, sve služi za zaradu. I sve je nečije. Nema kao u socijalizmu *našeg*. Svje je moje ili tvoje ili njegovo.

FA
fafonja
14:44 30.12.2012.

Što je tu čudno? Ta zemlja i taj kesten pripadaju nekome, i onda su i ti kesteni i gljive njegovi. Ako želiš brati, plati vlasniku njegovo. Ono što mnogi ne shvaćaju je i da šume i divljač i ostalo pripada nekome, neko radi da bi to postojalo.

CV
cvijece
13:38 30.12.2012.

Talijani naplaćuju branje šumskih plodova i kažnjavaju već desetljećima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije