Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plati pa beri bobice
Povratak na članak

Slovenci bi uveli vinjete za gljive i šumske plodove

Koliko bi duboko u džep trebali posegnuti slovenski ljubitelji šumskih prostranstava, još nije predloženo

Komentari 10

CV
cvijece
13:38 30.12.2012.

Talijani naplaćuju branje šumskih plodova i kažnjavaju već desetljećima.

VL
MR
mravac8
13:47 30.12.2012.

Kapitalizam. Sve se plaća, sve služi za zaradu. I sve je nečije. Nema kao u socijalizmu *našeg*. Svje je moje ili tvoje ili njegovo.

VL
FA
fafonja
14:44 30.12.2012.

Što je tu čudno? Ta zemlja i taj kesten pripadaju nekome, i onda su i ti kesteni i gljive njegovi. Ako želiš brati, plati vlasniku njegovo. Ono što mnogi ne shvaćaju je i da šume i divljač i ostalo pripada nekome, neko radi da bi to postojalo.

VL
LA
Lavica7
15:02 30.12.2012.

Posteno. Nema vise "nase". Plati pa uzivaj.

VL
TH
thekurcula
15:19 30.12.2012.

Ako ta zemlja, i ta šuma, i taj kesten, pripadaju nekome, prvo da vidimo kome i kako je taj došao u vlasništvo te zemlje, te šume i tog kestena. Hrvatska policija, a to sam pročitao ovde na ovom portalu, uhvatila nekog jasnika, sad da li prošle i ove godine, sa dve vreće pitomog kestena koje je nakupio negde po kordunaskim šumama i krenuo da ih profa negde i tako se prehrani, sebe i svoju porodicu, ali se tu našla policija koja hoće da zaštiti privatno vlasništvo šuma i kestena te mu sve oduzeli i još mu napisali prijavi. Naravno, to zato što je u Hrvatskoj sve sređeno sad još samo da se dovede u red zakon o šumama i sabiranju šumskih plodova. Velike državne šume ne mogu biti ničije privatno vlasništvo i država mora njima da upravlja u interesu svih građana. Ako imate veliki sloj koji živi ispod granice siromaštva onda, kao država, ako im već ne možete dati dovoljnu socijalnu pomoć, možete im bar dopustiti da beru šumske plodove. Ili ja tu nešto ne razumem dobro?

VL
FA
fafonja
15:25 30.12.2012.

the kur**la, sam si upravo rekao da su šume državne i njima upravljaju Hrvatske šume čiji radnici također moraju dobiti plaće i prehranjivati sebe i svoju obitelji. Ili bi ti rađe da se sve podijeli po principu tko prvi njegovo, a država neka plaća socijalu ostalima?

VL
TH
thekurcula
15:41 30.12.2012.

Ja upravo insinuiram da se već dogodilo "ko prvi, njegovo", to jest još gora verzija ove izreke - ko jači, njegovo, pa sad, kad je sve nečije, hajde da se igramo kapitalizma i štitimo tako stečenu privatnu imovinu. Ja ovde nisam govorio o državnim šumama. To je posebna priča jer državne šume ne posluju po ekonomskim prinicpima, ili da kažemo, ekonomksi principi nisu im jedini kriterijumi. Jadna je državna šumarija koja plate radnicima obezbeđuje uvođenjem vinete za skupljanje kestenja!

VL
FA
fafonja
15:51 30.12.2012.

Jadna je ako prodaje kestene i gljive (tzv.sekundarne šumske proizvode), jadna je ako prodaje trupce II.klase, trupce I.klase i ostalo. Nemoj ulazit u to, netko živi od toga. A što se ostatka tiče, državne šume su državne šume i njima uvijek netko upravlja. Šume su državna imovina i njima se stručno upravlja još od Marije Terezije, od tada i potječe Zagrebačka šumarska škola koja je i u svijetu jedna od priznatijih. Da skratim, svatko je stručnjak za nešto, i ne gurajmo se gdje nam nije mjesto. I nemojmo pričati da je sve počelo 90.-ete jer neke stvari su tu već stoljećima.

VL
FU
furest
19:03 30.12.2012.

a onda ce slovenci kao i do sada pobrati sve nase sume i livade besplatno

VL
PP
Peter Petrovic
21:10 30.12.2012.

i za branje po konteinerima treba naplatiti toliko po konteineru,jer to je drzavno ,tojest jedino sto nam je ostalo. ostalo su sve pokrali.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.