Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drže 500 zatočenika

Sjevernokorejski logori još su puni 80 i 90-godišnjaka

lee
The Washington Post
16.07.2013.
u 20:59

"Draga majko, nalazim se negdje nasred poluotoka, a oko mene pada kiša metaka. Bojim se."

"Draga majko, nalazim se negdje nasred poluotoka, a oko mene pada kiša metaka. Bojim se." Napisao je to u pismu majci u srpnju 1953., prije točno 60 godina, 21-godišnji južnokorejski vojnik Lee Jae-woo. Na sljedeći glas o njemu nije trebalo dugo čekati. Majka je sljedeće pismo primila samo dan potom. No ovaj put pismo je poslala južnokorejska vojska.

U pismu je pisalo da je mladi vojnik pao u bici pokraj grada Pajua, blizu današnje granice između Sjeverne i Južne Koreje. Primirje je potpisano dva tjedna kasnije, a Leejevo tijelo nikada nije pronađeno.

– Bio je kaos građanskog rata i mi nikada nismo sumnjali u njegovu smrt – kazao je njegov mlađi brat Lee Jae-seong.

Preko Kine do slobode

No Lee nije bio mrtav. Njega su na bojišnici zarobili kineski komunisti i predali ga Sjevernoj Koreji. Lee Jae-woo kao ratni zarobljenik završio je u jednom od logora u kojima se i 60 godina nakon završetka Korejskog rata još nalaze mnogi južnokorejski zarobljenici, ali i Sjevernokorejci koji su pokušali pobjeći iz ove najzatvorenije zemlje svijeta. Oko 80 tisuća južnokorejskih ratnih zarobljenika bilo je zatočeno i smješteno u samice u najudaljenijim područjima Sjeverne Koreje. Južnokorejski dužnosnici kažu da još oko 500 zarobljenika u svojim 80-ih i 90-im godinama i dalje trune u sjevernokorejskim kazamatima. Južna Koreja ističe da je prioritet vlade, iako možda i najteži zadatak, te ljude vratiti u njihove domove u Južnu Koreju.

Gotovo ništa nije bilo poznato o životu ovih zatvorenika do prije 20 godina, kada je nekoliko starijih vojnika uspjelo pobjeći u Kinu preko sjevernokorejskih planina. Lee Jae-woo slobode se dokopao 2006., u 75. godini života. Danas 82-godišnji Lee Jae-woo govorio je novinarima Washington posta o strahotama koje su on i ostali zatvorenici proživljavali u rudniku ugljena. Iz sjevernokorejskih gulaga posljednji je pobjegao Lee Gyu-il. Danas 80-godišnjak, slobode se dočepao 2008., nakon 55 godina robijanja u logorima. I on je radio kao rudar, a pobjegao je preko Kine i ostavio ženu i djecu.

Dirljiv susret žrtava

Točno 60 godina nakon zarobljavanja, prije tri dana, 14. srpnja, u Južnoj Koreji srela su se dva Leeja – Lee Jae-woo i Lee Gyu-il. S njima je bila i gospođa Kim Kyung-hee (40) koja je iz Sjeverne u Južnu Koreju pobjegla lani. Kim je neutješno plakala dok su joj Lee Jae-woo i Lee Gyu-il kazivali o strašnim danima u zarobljeništvu. Naime, oni su od prvoga dana bili u istom logoru s njezinim ocem Kim Woo-yongom koji je u tom kazamatu umro 2004.

>>Zloglasni sjevernokorejski Kamp 22 još uvijek je u pogonu

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije