Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: Liste čekanja u bolnicama za vrijeme COVID-19 porasle su za 10 posto

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.
28. svibnja 2020. u 12:26 54 komentara 9506 prikaza
Zagreb: Sjednica Vlade održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Danas ee održati 232. sjednica Vlade Republike Hrvatske u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Zagreb: Gradska svakodnevica u centru grada ŽELE MANJE POREZE I VIŠE PRAVDE Večernjakova anketa: Što građani očekuju od Vlade i što se treba promijeniti

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković čestitao je Dan hrvatske vojske i dan kopnene vojske i istaknuo: - U pripremama smo za Dan državnosti. To je veliki dan. Važno je da taj dan svečano obilježimo

- Kao što ste vidjeli jučer, Europska komisija izašla je s izričito važnim dokumentom. Dokumentom koji je važan za gospodarski oporavak. Jer nakon ove pandemije promijenili su se i prioriteti ove Komisije - naveo je i dodao: - Cilj je dati dodatnu mogućnost koja će svim članicama omogućiti brzi oporavak. 

Kako je kazao, ti dokumenti su važni za Hrvatsku. 

- Sve što je Vlada učinila u zadnja tri mjeseca da kažemo da ćemo osigurati 3500 kn za ožujak i dva puta po 4000, a nećemo ni učiniti. Većeg pružanja ruku nije bilo. 

Komentirao je i pomoć koju je Europska komisija namijenila Hrvatskoj. - Ovih 10 milijardi ide do 2024. godine. Od 7, 36 milijardi eura su besprovratna sredstva, uz mogućnost pružanja kredita. 

- Važno je da sve te akte koje će Komisija uputiti Vijeću, a to je 20-ak prijedloga. Pregovore o njima će voditi Hrvatska. Značajno bolji za Hrvatsku će biti prijedlog višegodišnjeg okvira za iduće sedmogodišnje razdoblje. Tu padaju svi oni koji misle da članstvo nije dobro - rekao je nadodao i kazao: - Na muci se poznaju junaci. 

Ida Prester Stručnjaci otkrivaju Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija

Potom je pohvalio ministra Marića i naveo kako je sjajno obavio posao. 

- Želim kazati da smo proteklih dana posjetili nekoliko županija. Bili smo u Primorskoj-goranskoj županiji i vidjeli smo polarni kruzer. Dobro je da smo dogovorili suradnju s naručiteljem. Moramo vidjeti kako možemo produbiti suradnju. Na taj način mogli bi revitalizirati brodogradnju - objasnio. 

- Dobro je vidjeti da i u kontekstu krize događa se i dalje ulaganje. Napravili smo sastanak s veleposlanicima u Zagrebu. Postoje naznake da se vijeće održe u Bruxellesu 19. lipnju. To bi bilo dobro - naveo. 

- Naknada za roditelje njegovatelje bi se podignula s 2500 kn na 4000 kn. Zahvaljujem se ministrici Bedeković i ministru Mariću. Mislim da je to sjajna poruka za roditelje i njihovu djecu. Ovo je sjajan iskorak.

Kroz izmjenu Zakona o obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi omogućit će se učenicima od prvog do četvrtog razreda da lakše završe školu i da nemaju straha od negativnih ocjena, odnosno ponavljanja, rekao je premijer.

Učenicima od petog do osmog razreda u osnovnoj školi te od prvog do četvrtog u srednjoj povećava se limit odlaska na popravni s dvije na četiri ocjene nedovoljan.

Otvoreno BIVŠI ŠEF ŠKORINE KAMPANJE Mijić o pomoći iz EU: 'To nisu pokloni, nego spuštanje gaća za novac'

"Dajemo šansu da kroz dva popravna roka i dodatne napore osiguraju prolazak u viši razred. Mislim da je to napor Vlade u otežanim okolnostima i mislim da je on dobro osmišljen", ustvrdio je Plenković.

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske. najavio je i dodao:  - Prema našoj analizi, epidemiološki komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni. 

Stanje u zemlji zbog koronavirus

- Broj zaraženih je u padu. Po broju oboljelih i umrlih nalazimo se među najboljima u Europi i svijetu. Od popuštanja mjera imamo mali broj slučaja. Ne pridržavanje mjera može dovesti do novih žarišta - kazao je ministar Vili Beroš. 

Zagreb: Premijer Plenković posjetio Javnu vatrogaasnu postrojbu OJAČAO BI POZICIJU STRANKE HDZ počinje sastavljati izborne liste: Nagovaraju Plenkovića da nosi listu u Dalmaciji

- Liste čekanja povećane su u prosjeku za 10 posto. 

- Iza nas je uspješni tjedan. U subotu na 89. dan imali smo prvi dan bez novooboljeli. Ovo je najveći znak priznanja rada zdravstvenih radnika, savjesnih građana, Vlade -  nadometnuo je i pozvao da se i dalje poštuju mjere. 

Ministar Davor Božinović naveo je kako je situacija iznimno zadovoljavajuća i da je sukladno tome došlo do popuštanja brojnih mjera i vraćanja normalnom životu. 

- Žalimo za svakim preminulim, obrabrenje nam je što smo veliku većinu uspjeli sačuvati od zaraze. Pozivamo i dalje sve na poštivanje svih mjera kako bi se sačuvala epidemiološka situacija. 

Kako je naveo, građani zemalja Slovenije, Njemačke, Slovačke, Austrije, Poljske, Češke, Mađarske, Estonije, Latvije i Litve neće morati navesti razlog ulaska u zemlju. No, morat će na granici dati svoj kontakt kako bi mogli biti kontaktirani. Pozvao ih je da se ulogiraju na stranicu entercroatia.mup.hr.

 | Autor : Screenshot Foto: Screenshot

- Oni koji to ne učine, morat će napraviti to na granici - rekao je ministar Božinović. 

Plenković je pohvalio poteze i pitao ministra Cappellija je li on zadovoljan, što je on i potvrdio. 

- To je model kakav nitko nije u Europi napravio. Bit će na 12 jezika. Sad je prvo na engleskom, a kako se bude prevodilo tako će biti na 12 jezika. Dobro je da smo dali znak da budemo spremni - naveo je ministar turizma. 

O izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi

Vezano za prijedlog izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojom se naknada za roditelje njegovatelje povećava s 2500 na 4000 kuna, Plenković je ustvrdio da je riječ o snažnoj poruci Vlade za roditelje njegovatelje i djecu, za one kojima je zaista objektivno teško.

- Predloženim povećanjem smanjuje se mogućnost institucionalizacije - nadometnula je ministrica Bedeković. 

Zagreb: Restart koalicija predstavila je predizborni program UKUPNO 31 STRANICA Objavljujemo cijeli program Restart koalicije: Rast plaća, teritorijalni preustroj...

Ministrica Blaženka Divjak navela je da promjenom uredbe učenici će moći ispraviti četiri negativne ocjene i imat će tri roka za ispravljanje ocjena i dodala: - Mislimo da će naši učenici to najbolje iskoristiti. 

Ministrica Marija Vučković obrazložila je promjene uredbe vezana za popis poljoprivrede. Kako je navela, to će se podijeliti u dvije faze nakon promjene uredbe. 

- Zbog COVID-19 nije bilo moguće napraviti oglas za popisivače - istaknula je. 

Navedeni prijedlozi su prihvaćeni. 

Neke od tema koje će biti na dnevnom planu sjednice su: Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj,  Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Prijedlog uredbe o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni Zakona o Popisu poljoprivrede 2020.

Ukupan broj točaka na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice Vlade je 16, uzevši da postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Tijek sjednice možete pratiti na portalu Večernji list. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • Celesta:

    Htjeli vi to priznati ili ne, Hrvatska se za vrijeme ove Vlade preporodila. Istina, to možemo zahvaliti i EU, ali ne smijemo umanjiti Plenkovićevu ulogu u cijelom tom procesu.

  • duda.dudica:

    Ja ću samo reći kako je čak i Bernardić pohvalio način na koji je situacija s koronom obuzdana. Zahvaljujući kome? Plenkovićevom timu :)

  • Gogo_Yubari:

    Dobit ćemo 10 milijardi eura, od čega je 7,3 je bespovratno! Još jedan od velikih uspjeha u nizu!