Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OJAČAO BI POZICIJU STRANKE

HDZ počinje sastavljati izborne liste: Nagovaraju Plenkovića da nosi listu u Dalmaciji

Zagreb: Premijer Plenković posjetio Javnu vatrogaasnu postrojbu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
28.05.2020.
u 08:51

Ne računaju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici puno na prvu jedinicu jer znaju da u njoj nikad nisu posebno dobro prolazili, ali zato im je deseta posebno bitna.

Dio je tima i na njega se računa – na miniturneji po tradicionalno plavoj, a za sljedeće izbore za HDZ možda i problematičnoj Dalmaciji kazao je premijer Andrej Plenković o donedavnom ministru obrane Damiru Krstičeviću. Jer stranka je, unatoč njegovoj ostavci, računala da general-bojnik na svoja pleća preuzme listu desete izborne jedinice i stane na njeno čelo. Ništa još, međutim, kako nam kažu u HDZ-u, nije odlučeno jer Krstičević još razmišlja, a budući da bi se o utanačivanju imena za liste trebalo detaljnije dogovarati od danas, u desetoj bi se kao prvo ime na popisu mogao na kraju naći – Plenković.

Neće biti lako

– Vidjet ćemo. Mislimo da bi to mogla biti dobra ideja s obzirom na tamošnje kandidate ostalih stranaka. Nismo sigurni, voljeli bismo da desetu nosi Damir Krstičević, ali i Plenković bi tu mogao biti pogodak ako se on uopće odluči na taj potez – o čemu razgovaraju unutar stranke otkrivaju nam HDZ-ovci pa dodaju da premijera za sada na “selidbu” tek nagovaraju. Odluči li se na taj potez stranka, prvu jedinicu, u kojoj je Plenković bio glavni kandidat na prošlim parlamentarnim izborima jer je, objašnjavao je tada, htio da se time pokaže da je važno biti ondje gdje se i živi, trebao bi nositi Vili Beroš.

>> VIDEO Plenković u Šibeniku: Škoro je dokazao da je izvanredan koalicijski partner SDP-a

Poznato lice Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar zdravstva, kažu u HDZ-u, mogao bi u Zagrebu pokupiti znatan broj glasova, nadaju se dovoljan da se u prvoj izbornoj jedinici osvoje više od dva mandata, koliko je stranka dobila na prošlim izborima. Ne računaju, međutim, u Hrvatskoj demokratskoj zajednici puno na prvu jedinicu jer znaju da u njoj nikad nisu posebno dobro prolazili, ali zato im je deseta posebno bitna.

Cijela Dalmacija, zapravo, odnosno uz desetu i, naravno, deveta. A ni za jednu od njih trenutačno nemaju čvrst plan. Krajnji jug mogao bi postati i krajnji problem jer ostale su stranke već odredile tko će im nositi južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju, a imena su i više nego jaka. U desetoj bi Mostov glavni takmac trebao biti predsjednik stranke Božo Petrov, listu Domovinskog pokreta Miroslava Škore nosit će predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, a iz redova Restart koalicije ovdje će biti Arsen Bauk. A kako bi se vrlo lako glasovi desnice na ovim izborima mogli ozbiljno podijeliti između HDZ-a, Mosta, a sad i Škorine liste, jer Ruža Tomašić ondje će biti glavno ime, iako u Sabor zbog mandata u Europskom parlamentu neće ići, vrlo bi se lako moglo dogoditi da Plenkovićevoj ekipi pripadne manje od šest mandata iz ove jedinice, koliko su dobili 2016. godine. Da će pomoći upravo činjenica da sam predsjednik stranke bude ovdje i nositelj liste, uvjereni su pojedini HDZ-ovci.

>> FOTO Plenković i Beroš na otvorenju Galenskog laboratorija u Dugopolju

Zagreb: Premijer Plenković posjetio Javnu vatrogaasnu postrojbu
1/13

Sedam ili manje?

– Ante Sanader ovdje je također jaka karika, ali prva bi imena trebala biti Plenković ili Krstičević – kažu nam u stranci, dodajući da će se sve znati tek kad se međusobno usuglase dva potonja spomenuta. Ni Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije neće 5. srpnja biti 5. odmor za HDZ. Na prošlim je izborima iz ove devete jedinice u Sabor ušao upravo i Ante Sanader, ali i Miro Kovač, koji se na prošlim unutarstranačkim nadmetanjima kandidirao za Plenkovićevo mjesto predsjednika stranke. Dva su to imena na koja HDZ ovdje sad više ne računa, ali kao nositelj liste spominje se bivši stranački čovjek, ličko-senjski župan Darko Milinović, koji bi se suočiti trebao s Frankom Vidovićem iz Restarta, Mirom Buljem iz Mosta, a i s Hrvojem Zekanovićem sa Škorine liste, na kojoj će se u devetoj jedinici, najavili su jučer iz Domovinskog pokreta, naći i “nova nada” Karolina Vidović Krišto.

Kako će se tu glasovi desnice raspodijeliti, tek ostaje vidjeti, ali područje je to na kojem je HDZ na prošlim izborima dobio jedan mandat više nego južnije, odnosno sedam. Da će Plenkovićeva turneja po Dalmaciji svakako pomoći u prikupljanju glasova, uvjereni su u stranci, čiji se predsjednik ovih dana intenzivno družio upravo s dalmatinskim članstvom. S njima je, kako je sam premijer objasnio, “razmijenio mišljenja, ali i razgovarao o pripremama za sljedeće parlamentarne izbore”. O točnim imenima za liste pak, kaže, nisu ćaskali.

– Ozračje je pozitivno, očekujemo opet sjajan rezultat HDZ-a u desetoj izbornoj jedinici. U Dubrovniku imamo gradonačelnika i župana, u Splitu isto, u Šibeniku i Zadru, Dalmacija nam je tradicionalno sklona – kazao je Andrej Plenković ovog tjedna pri obilasku Splitsko-dalmatinske županije.

Ako se Andrej Plenković zaista odluči na desetu izbornu jedinicu, svoje će mjesto nositelja liste u prvoj prepustiti ministru zdravstva Viliju Berošu, koji će, tako, ići na Davora Bernardića, predsjednika SDP-a i prvo ime na popisu Restart koalicije, što se Zagreba tiče.

Na prošlim je izborima u prvoj jedinici bio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji bi se početkom srpnja sad ipak trebao smjestiti u drugu jedinicu, onu koju pokriva istočni dio Zagreba i istočni dio Zagrebačke, Koprivničkokriževačku te Bjelovarskobilogorsku županiju.

Plan za tu imaju već i Škorini, ali Domovinski pokret još uvijek nije siguran koga će smjestiti u prvu jedinicu. Možda će to, na kraju, biti i sam Miroslav Škoro jer za četvrtu, u kojoj bi se također mogao naći, imaju još nekoliko “jakih” imena.

Što se Mosta tiče, na prošlim parlamentarnim izborima ta stranka u Zagrebu nije prešla prag, a iako na njega trenutačno nitko ne računa, svi parlamentarni “igrači” moraju imati na umu da bi eventualno jedan mandat ovdje osvojiti mogao i gradonačelnik Milan Bandić sa svojom strankom

Komentara 57

CE
Celesta
10:30 28.05.2020.

To bi svakako bilo poželjno nakon jučerašnjeg ogromnog uspjeha, 7,4 milijarde eura !

AN
anthropos
10:22 28.05.2020.

I dalje trgovina glasovima, ni koraka za reforme, za lustraciju Ili borbu protiv korupcije, to je plenkovic

BO
boris
10:13 28.05.2020.

ma nek ide kud hoće, neću ni u snu glasati za njega i njegove koji ništa nisu riješili i dalje rade krađe na moderan način, a ni traga reformama, kasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije