Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKUPNO 31 STRANICA

Objavljujemo cijeli program Restart koalicije: Rast plaća, teritorijalni preustroj...

Zagreb: Restart koalicija predstavila je predizborni program
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
28.05.2020.
u 10:36

Restart koalicija predstavila program ‘Za novi početak’ kojim 5. srpnja idu po povjerenje birača

“Za novi početak” naziv je programa s kojim Restart koalicija, koja okuplja SDP, HSS, HSU, GLAS i Snagu, ide po povjerenje birača 5. srpnja. Nude Hrvatskoj odgovornu, poštenu i transparentnu vlast jer narod, kako je poručio šef SDP-a Davor Bernardić, treba promjene kao kad je SDP preuzeo vlast i izvukao zemlju iz krize. Gospodarstvo je, poručio je, u kolapsu, ljudi žive na rubu siromaštva, zdravstvo je pred kolapsom, a u pet godina nije provedena nijedna reforma.

Sveobuhvatna obećanja

– Korupcija je zahvatila sve pore društva, tonemo, a EU nas je okarakterizirala kao najkorumpiranijom zemljom članicom. Kraj mandata dočekalo je samo pet ministara. Ovo još nismo vidjeli, kao ni kupnju zastupnika. To je potvrda krize institucija i moramo vratiti građanima povjerenje u njih. Pandemija koronavirusa samo je pogoršala stanje jer radnici ne znaju hoće li zadržati poslove nakon lipnja. U neizvjesnosti su i poduzetnici, obrtnici, OPG-ovci... – kazao je Bernardić koji je potom počeo i s obećanjima što će sve njegova koalicija napraviti ako dođe na vlast.

OVDJE SKINITE CIJELI PROGRAM RESTART KOALICIJE

Najavio je tako da će donijeti Zakon o skraćenom radnom vremenu, moratorij na otplatu kredita na 12 mjeseci, da će donijeti odluku o direktnom financiranju malih poduzetnika i OPG-ovaca, da će ukinuti niz parafiskalnih nameta, bolje iskorištavati novac iz fondova EU što je aktualna Vlada propustila učiniti, obećao set mjera za građane kako bi ublažili posljedice krize kod najugroženijih – nezaposlenih, umirovljenika i socijalno potrebitih.

>> VIDEO Restart koalicija predstavila je predizborni program

Spomenuo je i donošenje Zakona o obnovi Zagreba oštećenog od potresa. Kao glavni cilj Bernardić je istaknuo borbu protiv korupcije jer Hrvatska, kazao je, mora biti zemlja u kojoj se ne krade i u kojoj se poslovi ne daju mimo natječaja ili zbog pripadnosti stranci. – Došlo je vrijeme za novu politiku, politiku hrabrosti, iskrenosti i povjerenja. Izbori su pred nama. Izbor se i ne čini tako teškim. Red ili kaos. Poštenje ili korupcija. Pravda i jednakost pred zakonom ili zaštita privilegiranih – rekao je Bernardić na predstavljanju programa na kojemu su bili i SDP-ovi koalicijski partneri šef HSS-a Krešo Beljak, šef HSU Silvano Hrelja, šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, predsjednik Snage Goran Aleksić te predsjednik Središnjeg savjeta Branko Grčić.

Kao ključne točke programa Bernardić je naglasio rast plaća i mirovina, borbu protiv korupcije, digitalizaciju, reformu državne i lokalne samouprave, ali i teritorijalni preustroj i smanjenje broja jedinica te reforma zdravstvenog sustava.

Više od 70 mjera u mandatu

Ukratko, SDP je s partnerima ponudio lijep plan želja koji se temelji na redistribuciji javnog novca u korist mladih, umirovljenika, podstanara, nezaposlenih i siromašnijih skupina stanovništva s prijedlogom smanjenja porezne presije na plaće i nižeg PDV-a za pojedine skupine proizvoda. Stratezi stranke pobrojili su više od 70 mjera koje bi proveli u svom mandatu, od prvih kojima bi gasili štete nastale zbog karantene, epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu do poteza koje bi proveli u srednjem roku. Na tridesetak stranica programa mladi su spomenuti 27 puta, plaće 22, porezi 18, mirovine devet, a poduzetnici samo dva puta.

>> VIDEO Bernardić i Komadina: Plenković i Ćorić izdali su nacionalne interese s INA-om i to je ogroman skandal

Svemu tome ne bi se imalo što prigovoriti da novu Vladu, bez obzira na to hoće li je sastavljati SDP, HDZ ili netko treći, neće zateći velika neizvjesnost i prazna državna blagajna. Jedina olakotna okolnost bit će izdašna pomoć Europske unije, ako je hrvatska administracija uspije iskoristiti. Prema SDP-u, treba očekivati snažnu ulogu države u ekonomskim procesima, od odluke da se zabrani privatizacija vodnog gospodarstva do izgradnji i obnovi željezničke mreže kao prioritetu, uz veliku novost kao što je snažan naglasak na digitalizaciji i ubrzani razvoj ICT sektora.

– Sadašnja vlast je i u recentnoj krizi bazirala svoju politiku na načelu “troškovi javni, profit privatan“. Mi držimo da u slučaju strateških sektora i velikih poduzeća pomoć države treba tretirati kao ulog ili dokapitalizaciju, a ne kao puki poticaj upitne transparentnosti. U ovoj su krizi takve instrumente koristile zemlje koje imaju puno dulju povijest tržišnog, kapitalističkog sustava od Hrvatske. Ako „helikopterski novac“ poistovjetimo s upumpavanjem novca za poticanje potražnje, onda je to po definiciji trebao biti primarno novac za građane – navode SDP-ovci

OVDJE SKINITE CIJELI PROGRAM RESTART KOALICIJE

Komentara 60

DU
Deleted user
10:53 28.05.2020.

Jedino što mi se sviđa u ovoj koaliciji njihov je logo, pajser i wc četka!

Avatar kenj@c
kenj@c
10:57 28.05.2020.

Rejting sdp-a je jači od njegove koalicije. A on će partnere još i nagradit ministarstvom. Gdje je ono njihova amsterdamska? A ja , propala. Rejting glasa je toliko mal da ga ni nema u anketama.

Avatar Ričard
Ričard
10:49 28.05.2020.

game-over-koalicija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije