Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILO ROČIŠTE

Mamiću oduzeti dokumenti i zabranjen izlazak iz BiH, mora se javljati policiji

Foto: STR-2222/PIXSELL
1/21
11.06.2019.
u 17:27

Bivši čelnik Dinama došao je na Sud Bosne i Hercegovine gdje se održalo prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni po međunarodnoj tjeralici, nego je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje.

Tijek događaja:

17.25 - Iz Suda BiH demantirali su tvrdnje da je Sud odbio Mamićevo izručenje. 

"Potraživani Zdravko Mamić se opredijelio za redovnu proceduru. Također, na današnjem ročištu je razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora. Sud je našao opravdanim da odredi adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje", navode u Sudu BiH, prenose Nezavisne novine.

U ovoj pravosudnoj instituciji naglašavaju da nisu odlučivali o izručenju.

"Niti Sud uopće odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uvjeta za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas također nije odlučivano, te će biti predmet odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicijsku dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u krivičnim stvarima", naglasili su u Sudu Bosne i Hercegovine.

17.04 - Mamić će se, osim predaje dokumenata i zabrane napuštanja BiH, do konačne odluke o eventualnom izručenju morati svakog tjedna javljati u policijsku postaju u Čitluku, a ukoliko se ne bude pridržavao određenih mjera sud ga može pritvoriti.

13:47 -  Sud je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje Zdravku Mamiću

12:05 – Završilo je ročište na sudu u BiH.  Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku. Nakon toga Sud BiH je odbio zahtjev za određivanjem pritvora što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Odvjetnik Rajić kazao je nakon ročišta kako nova optužnica ima preko 700 stranica. "Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane", rekao je Rajić.

Mamić: BiH je moja sudbina i moja nada

"Svakome je jasno u svim optužnicama da ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez ni za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim. NK Dinamo donio je odluke na svim organima da su ponosni na moj rad, na sve odluke koje sam donio", rekao je Mamić nakon ročišta.

"Hrvatski režim navalio se meni na leđa iz političkih razloga. Ja vidim da se želi pošto-poto moja eliminacija iz sportskog i političkog života, pa čak i iz fizičkog života. Moja druga država BiH moja je sudbina i moja nada. Mogu zahvaliti svim institucijama BiH što me tretiraju kao normalnog čovjeka sa svim ljudskim pravima. To je nešto suprotno od onog što sam doživio od svoje domovine", rekao je Mamić.  

"Htio sam izaći s podacima koji bi uzdrmali cijelu državu. Moj odvjetnik upozorio me je da bih time naštetio svojoj situaciji. Moj cilj je da se suđenje meni i svima ne dogodi u Osijeku", dodao je Mamić na pitanje o otkazanoj presici.

11:17 – Zdravko Mamić je stigao na Sud BiH u pratnji svoga odvjetnika Zdravka Rajića. Mamić nije bio baš razgovorljiv. Došetao je i rekao novinarima: "Vidite da sam najnormalnije došao tu, sve je u redu, dobio sam poziv, uručen mi je poziv i sad ćemo vidjeti, obavit ćemo to i vidimo se poslije."

10:30 –  Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasnio je kakva je procedura o izručenju Zdravka Mamića.

"Tek može početi procedura. Ja ću danas dobiti spis sa Županijskog suda u Osijeku. Moramo provjeriti je li spis u redu. Kada to utvrdimo, onda ja potpisujem nalog za izručenje. To ide u Ministarstvo pravde BiH, odakle se prosljeđuje Sudu BiH. Ako su zadovoljeni uvjeti za izručenje, ministar pravde potpisuje odluku", rekao je Bošnjaković. "Ne mogu reći ništa o rokovima. U najkraćem roku potpisat ćemo spis", dodao je ministar na pitanje kada se može očekivati izručenje Zdravka Mamića.

Dostavljač Županijskog suda odnio je spise slučaja Zdravka Mamića u Zagreb.

Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

10:13 – Neimenovani izvor blizak Mamiću pojasnio je da on nije lišen slobode. Mamić će pred Sudom BiH biti ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj, što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku. Mamić će se, pojasnio je isti izvor, pozvati na to da uz hrvatsko posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo te će biti protiv izručenja.

9:53 – Brojne novinarske ekipe okupile su se ispred suda kako bi dočekale Zdravka Mamića

9:30 – Mamić je prihvatio poziv i na putu je za Sarajevo, javlja N1.  "Zdravko Mamić pojavit će se na današnjem ročištu na Sudu u BiH", potvrdio je za Dnevnik.hr odvjetnik Zdravko Rajić koji je dodao da je ročište zakazano za 11.30 sati. 

Oko 11 sati Mamić će doći kao slobodan čovjek na sud, potvrdio je odvjetnik Rajić za N1.

9:00 – Za Klix.ba potvrđeno je da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije potvrđeno je da on nije uhićen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Neslužbeno, Zdravko Mamić jutros se nalazio u Mostaru.

GALERIJA Zdravka Mamića fotografirali u BiH, svi su primijetili ovaj neobičan detalj

1/9

Podsjetimo, svi dokumenti koji su potrebni da Ministarstvo pravosuđa odluči hoće li zatražiti izručenje Zdravka Mamića od Ministarstva pravde BiH poslani su iz Županijskog suda u Osijeku za Zagreb.

Potvrđeno je to na osječkom sudu. No kako se neslužbeno doznaje, dokumentacija još nije došla do Ministarstva pravosuđa, gdje ministar Dražen Bošnjaković treba staviti potpis na zahtjev za Mamićevo izručenje prije nego što sve to pošalje u BiH. Za Mamićem je u petak raspisana “obična”, kao i međunarodna tjeralica, i to nakon što je prije nekog vremena optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku potvrdilo optužnicu kolokvijalno poznatu kao Dinamo 2, dok je u međuvremenu Vrhovni sud odbio Mamićev zahtjev za izuzeće predsjednika osječkog suda.

Nakon što je optužno vijeće potvrdilo optužnicu za Dinamo 2, Mamiću je određen istražni zatvor. Tom optužnicom USKOK tereti Mamića i još nekoliko osoba za izvlačenje oko 200 milijuna kuna iz Dinama, koje su počinili u sklopu zločinačkog udruženja, a to bi po sporazumu o izručenju između Hrvatske i BiH mogao biti temelj za njegovo izručenje u ruke našeg pravosuđa. U prvom postupku to nije bio slučaj jer se tamo nije teretio za zločinačko udruživanje.

Video: Zdravko Mamić o presudi

Komentara 166

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
09:19 11.06.2019.

I kad dođe na sud u Sarajevo biti će " Želiš li da te izručimo Hrvatskoj ? " " Naravno da ne želim ! " " dobro g. Mamiću slobodni ste ! "

Avatar niwrad
niwrad
09:35 11.06.2019.

Zdravko je pravi muškarac jer se bori za svoju slobodu i ne dopušta da mu ju korumpirani sustav oduzme. Neki muškići tj. pi.kice pak mu sugeriraju da je biti muško predati se i dopustiti da te strpaju u kavez kao živinu u ZOO.

CR
CrniGaro
09:55 11.06.2019.

Živio gospodin Mamić,lovite kriminalce ,iz Uljanika itd itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije