Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces

Sindičić 
u slučaju Perković svjedoči 
u veljači

Vinko Sindičić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
05.12.2014.
u 08:45

Viši zemaljski sud u Münchenu zakazao 22 nova ročišta sve do kraja srpnja iako obrana još nije predložila svjedoke

U procesu agentima Udbe Perkoviću i Mustaču zakazana su nova 22 ročišta, u svibnju, lipnju pa sve do 30. srpnja, iako obrana još nije predložila svoje svjedoke. To znači da proces prije početka 2016. godine ne može završiti. Najzanimljiviji svjedoci pozvani su na ročišta početkom iduće godine, u siječnju Bože Vukušić, negdašnji emigrant za kojeg je obrana uvjerena da je cijelu priču inicirao kad je pročitao intervju udbaša Branka Traživuka koji je već bio pobjegao u Beograd.

Na sud je pozvan i Traživuk, svjedočit će 11. ožujka. Udbin izvršitelj najgorih zadataka Vinko Sindičić u sudnicu bi trebao doći 25. i 26. veljače. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li se na sud odazvati Ivan Lasić, udbaš iz Hercegovine, koji je pozvan za 3. veljače, no i on je optužen za pomoć u ubojstvu i od tada se kloni javnosti, a BiH ga nije izručila jer ne izručuje svoje državljane. Bit će tu još agenata Udbe, kao što je Andrija Drašković, a 24. ožujka u sudnici će govoriti nekadašnji sudac Ustavnog suda RH Vice Vukojević.

U travnju je najzanimljiviji iskaz Vanje Špiljaka. Prema optužnici, naime, upravo njegove malverzacije u Ini dovele su do toga da ga otac i moćnik bivše Jugoslavije Mika Špiljak poželi zaštititi od progona i zbog toga naruči ubojstvo Inina direktora Stjepana Đurekovića. Pozvan je i Božidar Spasić, udbaš iz Beograda, koji je krivotvorio emigrantske novine kratko vrijeme uoči Đurekovićeva ubojstva.

>>‘Pojest će te mrak’ rekao mi je Ivan Lasić

>>Jedan vještak: Brava promijenjena, drugi: brava otvorena kopijom ključa

Komentara 2

Avatar MK
MK
11:53 05.12.2014.

...svi upleteni i preko uha - a svi nevini i nitko nista nezna. ...gorit ce te svi u paklu - ako nista drugo!

KA
KarlMoriarty
18:13 05.12.2014.

NEVJEROJATNA JE NEZAINTERESIRANOST HRVATSKIH MEDIJA za sudjenje Perkovicu i Mustacu. U jednoj zdravoj drzavi to bi bila udarna vijest svakog dana, jer razotkriva nasu povijest zadnjih 70-tak godina koja je, uza sve price koje su procurile, jos uvijek prikrivena velom tajne. Nadam se da ce njemacki sud, uza svu prasinu koja mu se baca u oci, opravdati ocekivanja decentnih Hrvata i razjasniti nam sto i kako se zapravo sve dogadjalo, kad se vec Hrvatska pokazala nesposobna ili nespremna za to. Buduci da mediji i s lijeva i s desna gotovo ignoriraju ovo sudjenje, cini se da su obje aktualne politicke struje u Hrvatskoj uprljane djelovanjem UDBE (SDB). Kad vidim ovaj ljudski talog gore na slici koji se slobodno seta i po Hrvatskoj, jasno je da Hrvatskoj treba treca stranka koja bi ju izvukla iz blata u koje su ju uvukle SDP i HDZ. A trecu stranku, vjerojatno centristicku, decentnu i dovoljno jaku, da izbaci SDP i HDZ te da izvuce drzavu iz krize, nece biti lako formirati. Na kraju, nadajmo se da ce ovaj proces otvoriti vrata drugim procesima za nerijesena ubojstva Hrvata u Njemackoj, Italiji, Francuskoj, Kanadi. Posebno bi bilo dobro oziviti slucaj Damira Djurekovica zbog, cini se, povezanosti s ubojstvom njegova oca. A za to nam treba politicki utjecaj u tim drzavama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije