Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2017. u 08:28

Predsjednik talijanske regije Trentino Alto Adige ima veću plaću od njemačke kancelarke

Predsjednik talijanske republike ima godišnju plaću 240.000 eura bruto, odnosno 18.000 eura mjesečno. Talijanskom premijeru plaća je samo 110.000 eura godišnje, ali zato rimski gradonačelnik ima veću plaću. Predsjednici svih 20 regija imaju veća primanja od premijera, dok predsjednik regije Trentino Alto Adige, koja ima poseban status zbog njemačke manjine, ima veću plaću od njemačke kancelarke Angele Merkel, koja prima 225.000 eura godišnje.

Britanska premijerka Theresa May prima 160.000 tisuća eura, ruski predsjednik Vladimir Putin 140.000 eura, a kineski predsjednik Xi Jinping samo 17.500 eura godišnje. Sudska vlast u Italiji također ima dobra primanja koja se kreću od 2200 eura mjesečno za početnika do 10.000 mjesečno za suca vrhovnog suda.

Italija je uvela visoke plaće političarima, uz još nevjerojatne beneficije, kao i istražnim i sudskim organima, kako ne bi pali u iskušenje da primaju mito. No visokim plaćama ne zaustavlja se korupcija. Jer, u talijanskom parlamentu ima više od stotinu (od ukupno 930 zastupnika i senatora) parlamentaraca pod istragom ili s kaznama za zloporabu položaja ili korupciju. Bivši predsjednik regije Lombardije Roberto Formigoni, pod istragom je zbog višemilijunske korupcije, odnosno primanja poklona, plaćenih putovanja... Zapravo političari, što imaju veću plaću, to im više rastu apetiti. Italija je primjer kako visoke plaće ne sprečavaju korupciju političara, koji onda primaju i dodatne “priloge”. Trenutačno je u parlamentu na izglasavanju nacrt zakona kojim bi se ukinule parlamentarcima neke beneficije, posebno visoke mirovine. No, pitanje je hoće li sami sebi skresati beneficije.

Čovjek je pošten ili nije, pa prema tome se visokim plaćama ne sprečava korupcija. Možda bi zakon koji bi određivao da neki političar mora imati identičnu imovinsku karticu prije i poslije mandata bio bolji ne samo protukorupcijski lijek već bi se zaustavilo i one koji se politikom misle obogatiti, a to bi zasigurno politiku približilo građanima.

Komentara 6

DU
Deleted user
08:40 12.08.2017.

definicija politicara u hr osoba koja raspolaze tudjim novcem pohlepa je misao vodilja u raspolaganju tudjim novcem najmanje 20% se prisvoji sebi i svojima granice ne postoje

GD
Gospon Drug
09:45 12.08.2017.

Kakve god plaće bile u politiku barem kod nas većinom odlaze lopovi a za razliku od naših ovi neki iz vana su svoje zaslužili..

DU
Deleted user
09:12 12.08.2017.

Ako ste dosli do tog zaklucka samo danas, onde ste stvarno ovce. Jedna uzrecica kaze: apetit se otvara sa jelom. I novac poziva novac. Sto ga vise imas, vise i zelis da ga imas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije