Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2017. u 21:51

Italija je poznata po štrajkovima. Primjerice, svakog petka već mjesecima štrajkaju zaposlenici gradskog prijevoza u Rimu.

Upravo 1. kolovoza nenajavljeno su štrajkali, oko pet sati, djelatnici dviju milanskih zračnih luka, Linate i Malpensa, te bi zbog toga mogli biti kažnjeni premda je 40. člankom ustava zajamčeno pravo na prosvjed neradom.

Italija je poznata po štrajkovima. Primjerice, svakog petka već mjesecima štrajkaju zaposlenici gradskog prijevoza u Rimu. Petkom, jer onda imaju produženi vikend. No sve je više građana koji štrajkaše gledaju kao one koji ometaju normalan život, gotovo nitko ne podupire prosvjednike jer ometaju one koji žele odlaziti na posao i uživati svoja prava. Iz milanskih zračnih luka krenuli su odmah prosvjedi na društvenim mrežama protiv štrajkaša. U Italiji od 1990. postoji zakon koji regulira kada zaposlenici u javnim službama, npr. u prijevozu, smiju štrajkati i koliko. Uvijek mora biti zajamčen minimum usluge. Krenulo se od činjenice da nečiji štrajk ne smije štetiti drugima. Štrajkovi ne smiju dovesti u pitanje proizvodnju tvrtke. Dakle, ako je zajamčena sloboda kretanja, jedno od osnovnih načela u demokracijama, onda štrajkovi u javnom prometu ne smiju onemogućiti drugima da se kreću. Prijevoznici, primjerice, ne smiju štrajkati tijekom blagdana, kao ni u razdoblju od 27. srpnja do 5. rujna, u vrijeme godišnjih odmora. Zaposlenici škola ne smiju štrajkati u vrijeme završnih ispita ili ispunjavanja svjedodžbi, a imaju i ograničen broj (12) dana za štrajk. Dakle, zakonom iz 1990. određeno je da se može štrajkati samo ako se ne krše ustavom zajamčena prava, a to znači da svi moraju imati zajamčenu zdravstvenu sigurnost, javnu sigurnost, slobodu kretanja, socijalnu zaštitu, obrazovanje, pa i slobodu komuniciranja, odnosno ni novinari ne smiju štrajkati bez jamčenja davanja osnovnih informacija. Iako je Italija zakonima sredila prava na štrajk, još je među zemljama s najviše prekida rada.

Osnovno je da se zakonom o štrajku ne štite država ili turistička sezona, već ljudi koji rade druge poslove i koji bi htjele putovati.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
23:24 02.08.2017.

haha...a da ne bi ispalo da to rade prečesto,onda štrajkaju svaki drugi petak...tako na produljeni vikend idu dva puta na misec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije