Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRIOPĆENJU

NSZVO isključio iz članstva Borasa i Šimpragu: 'Njihovo djelovanje nespojivo je s članstvom'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.03.2021.
u 12:00

Rektor Boras je grubo i višekratno povrijedio akademska prava i slobode zaposlenika Filozofskog fakulteta, govore

Na sjednici Malog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, održanoj u veljači, donesene su odluke o isključenju iz članstva Sindikata rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa te Miljenka Šimprage, prorektora i bivšeg obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

- Malo vijeće je sa žaljenjem ustvrdilo da je djelovanje rektora Damira Borasa i prorektora Miljenka Šimprage suprotno vrijednostima i načelima, ne samo Sindikata znanosti, već i cijele akademske zajednice, u mjeri koja je nespojiva s njihovim članstvom u Sindikatu znanosti, govore u priopćenju.

Važno je istaknuti da se od članova Sindikata koji obnašaju funkcije poslodavca ne očekuje da djeluju prema sindikalnim očekivanjima, odlukama i politikama, u skladu s odredbom Statuta o zamrznutom članstvu, govore, no u sustavu znanosti i visokog obrazovanja postoje one vrijednosti koje, kao pripadnike akademske zajednice, objedinjuju i jednako obvezuju i članove Sindikata i poslodavce.

Malo vijeće je i ustvrdilo da je ''djelovanje rektora Borasa obilježeno postupcima suprotnima dobrim akademskim običajima i sasvim neprimjereno najvišoj funkciji na Sveučilištu, da je dopuštao osvetničko djelovanje prema neistomišljenicima i institucijama te neprincipijelnim postupanjem ugrožavao radna i akademska prava i akademsku samoupravu'', a govore i kako je svoju funkciju obnašao kao samovolju.

- Rektor Boras je grubo i višekratno povrijedio akademska prava i slobode zaposlenika Filozofskog fakulteta, osobito pravo na slobodan izbor čelnika, tri puta predlažući Senatu odbijanje kandidata za dekana koji su predlagani od strane Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bez da je za to imao akademski vrijedan argument. Vrhunac nedemokratskog i nemeritokratskog postupanja je odbijanje kandidature dva predloženika za dekana Filozofskog fakulteta s obrazloženjem da u svojim programima nisu iskazali dovoljnu lojalnost upravi Sveučilišta, govore.

Smatraju da je i opstruirao primjenu Kolektivnog ugovora na Sveučilištu, odbijajući kandidata za dekana Filozofskog fakulteta jer je u svom programu napisao da će poštivati pravne obaveze prema zaposlenicima, kao i zadržavajući nezakonito na svom radnom mjestu prorektora Antu Čovića, nakon dopuštene 70. godine života.

Glede prorektora Miljenka Šimprage, smatraju kako je postupao suprotno ciljevima i načelima Sindikata.



- U obnašanju dužnosti dekana nije postupao u najboljem interesu Filozofskog fakulteta ni njegovih zaposlenika, a zbog nesuradnje s Fakultetskim vijećem te ustanove doveo je u pitanje radna prava zaposlenika. Prema pojedinim zaposlenicima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i članovima Sindikata, višekratno je postupio na način koji ih je uznemirio i vrijeđao njihovo dostojanstvo, a svojim djelovanjem dovodio je u pitanje prava iz radnog odnosa. Pri obnašanju dužnosti,  ljudima koji su mislili i govorili suprotno prijetio je opomenama i prekidom radnog odnosa, navode iz Sindikata.

- Uvjerenja smo da je u namjeri da realizira svoje izrečene prijetnje sindikalnim povjerenicima Miljenko Šimpraga, kao poslodavac, prije isteka mandata smijenio sve članove disciplinskog povjerenstva, a u novo povjerenstvo, umjesto predstavnika Sindikata koji ima 370 članova, uključio je predstavnika sindikata sa svega nekoliko članova u ustanovi, govore.

Na Dan žena otkrivamo sve

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:42 05.03.2021.

Moš mislit nesreće. Ne znam što im je bilo da su se uopće išli učlanjivati u sindikat.

AF
afer
16:35 05.03.2021.

Drugovi, drugovi !

DU
Deleted user
19:00 05.03.2021.

prijatelju nisi uspio srediti doktorat kak to po bosanskoj liniji ide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije