Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na selu Opet kuha

Seljaci pšenicu žanju i bez poticaja, no prijete prosvjedima

kombajn
pixsell
02.07.2012.
u 19:33

Nakon prozivki očajnih seljaka, iz Jakovinina ministarstva u ponedjeljak kasno poslijepodne poručili da upravo počinju isplate

Dosta nam je laži! Odradit ćemo žetvu jer ona ne može čekati, a onda idemo s tužbama protiv ministra Tihomira Jakovine, Ministarstva poljoprivrede i Vlade te u prosvjede u kojima, garantiramo, neće biti samo šačica seljaka kao prije – obećava Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Žetva pšenice ove je godine uranila, a seljaci, otprilike 85.000 obiteljskih gospodarstava (OPG-a) u žetvi nemaju novca ni za plavi dizel. Unatoč obećanjima još, naime, nisu dobili 50 posto preostalih poticaja za sjetvu iz 2010. – otprilike 1,2 mlrd. kuna!

– Jakovina priča bajke kao da smo mi seljaci retardirani, a zakonski rok za isplatu tih poticaja istekao je 30. lipnja – tvrdi Zdravčević. Svi bivši ministri seljacima bi, dodaje, već u travnju isplaćivali te poticaje, a 8000 OPG-a nije dobilo ni prvu polovicu novca. Jakovina tumači da su oni više dužni državi nego država njima. Dapače, država im na porezni dug obračunava i zatezne kamate, ljutit je Zdravčević. Iz Jakovinina ministarstva poručili su kako je upravo u ponedjeljak počela isplata drugog dijela poticaja te isplata za investicijske potpore za kapitalna ulaganja.

Za 7683 OPG-a u tijeku je prihvaćanje dopune Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom kojom se produljuje rok za podnošenje zahtjeva za reprogramom njegove naplate pa ih iz ministarstva pozivaju da zahtjeve podnesu na vrijeme.

Komentara 11

LO
lojtra1
20:14 02.07.2012.

Znači "ministar za potcaje" im je obračunao porez na pšenicu koju još nisu pobrali?

UN
unbekant
20:26 02.07.2012.

dragi nasi seljaci,hocete se napatiti sledece 3,5 godine,s ovim ministrom i ovom vladom,pa zato kad budu dolazili sledeci izbori,dobro razmislit,da ne ispadnete veci seljaci od ovakvih ministara.

YO
yocko
21:59 02.07.2012.

Ja bih htio poticaj za vrganje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije