Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šef HND-a Saša Leković: To je profesionalno odrađeno zastrašivanje

Trojica napadača Peratoviću su spominjala pisanje o ilegalnom poslu pjeskarenja na Kupi, no on tvrdi da nikada o tome nije pisao te da to ne može biti razlog
29. svibnja 2015. u 10:45 1 komentara 372 prikaza
05.05.2015., Zagreb - Svecana dodjela godisnjih nagrada HND-a. Zeljko Peratovic dobio je nagradu za istrazivacko novinarstvo. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Napad na nezavisnog novinara Željka Peratovića je za svaku osudu, strašna stvar. Razgovarao sam s njime dok je još bio u bolnici i po onome što mi je rekao da se dogodilo, mogu samo zaključiti kako se radi o profesionalno odrađenom poslu zastrašivanja. Pretući novinara na taj način, to je klasičan primjer kako profesionalci nekome prijete, a razlog kojeg su napadači iznijeli, samo je izlika, način da se zamete trag pravim razlozima. Stvarni je razlog nešto drugo, to u ovom trenutku ne može naslutiti niti Peratović, koji ne zna koji je povod napadu, no vjerujem da će policija odraditi svoj posao i ubrzo uhititi krivce i doznati pravu pozadinu ovog brutalnog napada – kazao nam je sinoć Saša Leković, predsjednik HND-a.

Prijetnje su učestale

Dodao je kako su prijetnje novinarima učestale, te da će HND o tome izdati priopćenje, pa i o slučaju Peratović. Naime, Željka Peratovića, uglednoj istraživačkog, slobodnog novinara, trojica, njemu nepoznatih osoba, napala su u četvrtak oko 19 sati u dvorištu kuće u Luci Pokupskoj kod Karlovca. Napad su završili u kući, gdje su ga nasilno ugurali i pretukli pa je zaradio nekoliko hematoma po glavi i tijelu. Nakon napada su pobjegli, a Peratović je pozvao policiju, te završio u karlovačkoj Općoj bolnici iz koje je otpušten oko 22 sata. Nakon ispitivanja policije, podnio je kaznenu prijavu protiv napadača od kojih se jedan, kako je rekao Peratović i predstavio kao Vlado Č. i spominjao pjeskarenje. Policija istražuje slučaj i traga za počiniteljima koje je novinar opisao, pa i automobil s kojim su se dovezli do njegove kuće.

– Željko mi je rekao kako je jedan od napadača spominjao njegovo pisanje o ilegalnom poslu pjeskarenja na Kupi, iako Željko tvrdi da o tome nikada nije pisao, posebno ne u zadnje vrijeme. Upravo stoga smatram da je pravi razlog napada nešto drugo – dodao je Leković.

Činjenica je da je Peratović još 2010. podnio kaznenu prijavu USKOK-u protiv Grada Karlovca i Hrvatskih voda optužujući ih za pojavu klizišta na obali Kupe koje je prijetilo njegovoj kući, a koje nije na vrijeme i kvalitetno sanirano. Peratović je rekao kako je u kaznenoj prijavi spominjao ilegalno pjeskarenje na Kupi, ali nije govorio o detaljima niti imenima.

Nagrada HND-a

Peratović smatra da je trojicu napadača, koji su po njemu bili pijani, netko nagovorio da ga napadnu, jer nikoga od njih ne poznaje.

Brojni kolege i prijatelji na facebooku osudili su brutalan napad na čovjeka koji je svojim pisanjem razotkrivao brojne afere i koji je nedavno dobio nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo.

>>Pretukli Željka Peratovića zbog osvete?

Davor Bernardić: Nasilje nad novinarima je nasilje protiv svih građana RH

Davor Bernardić, potpredsjednik Odbora za medije HS i predsjednik zagrebačkog SDP-a, osudio je napad na novinara Željka Peratovića.

– Nasilje nikada i nikako ne može donijeti išta dobro, a nasilje nad novinarima je nasilje protiv svih građanki i građana Republike Hrvatske i napad na slobodu govora i izražavanja različitog mišljenja što je potpuno nedopustivo u demokratskom društvu koje teži biti društvo tolerancije, solidarnosti i pravde. Nadam se da će hrvatska policija provesti brzu i učinkovitu istragu kako bi se počinitelji uhvatili i sankcionirali. Gospodinu Peratoviću želim brz i uspješan oporavak i povratak njegovom predanom radu u polju istraživačkog novinarstva – rekao je Bernardić.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • IVANIVANIVAN:

    Čudno da se Sale jučer ili dnas nije oglasio na zabranu gostovanja nekih novinara na HTV ,a još više čudi da kolege novinari iz drugih redakcija ne prozovu Radmana zbog cenuzure .