Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE ODLUKA

SDSS će slušati Pupovca, no on još nije odlučio o napuštanju koalicije

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Maček/Pixsell
1/3
04.09.2019.
u 06:41

Eventualni odlazak trojice SDSS-ovih zastupnika u oporbu teško bi mogao izazvati daljnje osipanje parlamentarne većine.

Da SDSS razmišlja o izlasku iz vladajuće koalicije nije neka novost, s obzirom na to da je ta stranka u više navrata prijetila takvim scenarijem. Nova najava njihova napuštanja Plenkovićeve ekipe ipak izgleda znatno ozbiljnije od prijašnjih jer će ovaj put ta tema biti i na dnevnom redu Glavnog odbora stranke.

Najavili su to SDSS-ovi zastupnici nakon sjednice Predsjedništva koje je, očito, taj vrući krumpir odlučilo prebaciti na šire stranačko tijelo. No, upućeni u prilike u toj stranci uvjereni su da će Glavni odbor SDSS-a zauzeti stav kakav prethodno zauzme vodstvo stranke na čelu s Miloradom Pupovcem. A uže vodstvo SDSS-a, tvrde naši sugovornici, još nije donijelo konačnu odluku o raskidu ili ostanku u koaliciji koja se našla pod velikim pritiskom nakon Pupovčeve reakcije na napade na pripadnike nacionalnih manjina u kojoj je Hrvatsku usporedio s NDH, tvrdeći da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji.

Pritisak ne popušta

Ova je izjava dovela do niza zahtjeva prema Andreju Plenkoviću da raskine koaliciju s SDSS-om, među ostalim i iz HVIDRA-e čiji je čelnik Josip Đakić ujedno i HDZ-ov saborski zastupnik. Iako je Plenković Pupovčevu izjavu osudio kao neprimjerenu i nedopustivu, a koalicijskom partneru poručio da se suzdrži od izjava koje podgrijavaju tenzije, pritisak nije popustio.

Kad je riječ o potencijalnom SDSS-ovu napuštanju koalicije, naši sugovornici upozoravaju da je riječ o odluci koja bi tu stranku izmaknula od odlučivanja o nizu projekata važnih za srpsku manjinu, a na koje utjecaj ta stranka ostvaruje kroz niz funkcija koje njezini ljudi obnašaju u različitim ministarstvima, CERP-u, Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom itd. U dijelu koalicijskih partnera zbog toga su uvjereni da će SDSS i ovaj put odlučiti ostati u koaliciji. Ako se to ne dogodi, Plenkovićeva većina koja je na glasovanju o novim ministrima ljetos brojila 82 zastupnika, smanjila bi se za tri glasa, što je još uvijek tri glasa više od nužnog kvoruma.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDSS je u koalicijskim odnosima dosad nastupao blokovski s drugim manjinskim zastupnicima izvan kluba Milana Bandića i s HNS-om, no njihov odlazak u ovom trenutku teško da bi izazvao daljnje osipanje koalicije. U tom su pogledu znakovite izjave zastupnika talijanske i romske manjine, Furija Radina i Veljka Kajtazija, koji su također osudili napade na etničkoj osnovi, no Pupovčeve izjave o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti ipak smatraju pretjeranima.

Da je Pupovac trebao biti oprezniji u izjavama drže i u HNS-u, u kojem jučer nisu željeli otkriti što će učiniti ako SDSS odluči napustiti koaliciju.

– To je tema o kojoj ćemo razgovarati kada se dogodi i ako se dogodi – kazao nam je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić. Ističe kako je to prije svega autonomna odluka SDSS-ovih stranačkih tijela, a zatim i razgovora između Pupovca i premijera Andreja Plenkovića.

Škoro bi SDSS-u zabranio rad

Pupovčeve izjave obilato iskorištavaju akteri desnije od HDZ-a, a predsjednički kandidat Miroslav Škoro u ponedjeljak je u “Bujici” otišao korak dalje i dao naslutiti da će, postane li predsjednik, pokrenuti postupak zabrane rada SDSS-a.

– Ja sam čovjek koji bi apsolutno pokrenuo zabranu rada nekih političkih stranaka ako se za to stvore preduvjeti – odgovorio je Škoro na Bujančevo pitanje što će napraviti dobije li kao predsjednik zahtjev da se preispita legalnost postojanja SDSS-a te protumačio da predsjednik države može pokrenuti takvu zabranu.

Podsjetimo, pravo udruživanja u političke stranke građanima jamči Ustav, osim ako stranka “svojom propagandom ili djelovanjem nasilno ugrožava demokratski ustavni poredak, neovisnost, jedinstvenost i teritorijalnu cjelovitost RH”. Odluku o gašenju stranke, osim u slučajevima kada se sama ugasi, donosi Ustavni sud, pa je nejasno odakle Škori ideja da bi zabrana rada SDSS-a bila u ovlasti predsjednika RH.

U njegovu stožeru, međutim, jučer nisu bili spremni obrazlagati na kojim zakonima Škoro temelji svoju izjavu o mogućnosti zabrane rada SDSS-a.

Pogledajte video

Komentara 48

Avatar white socks
white socks
07:21 04.09.2019.

Prije osam dana sam kao komentar na postavljanje tenka pred stadionom C. Zvezde napisao "Bolje da su stavili traktor." na što me je administrator suspendirao na tjedan dana. Da sam hvalio tenk vjerojatno ne bi. Na sramotu večernjaka i jadnog administratora ne smijem ništa reći jer se vidi na čijoj su strani.

ST
stefj
06:53 04.09.2019.

Ma to Pupovac samo muze još koji milijunček više iz proračuna, još koju uhljebničku poziciju, još koje "stečeno pravo".... Ako tko ima velike koristi od svoje nacionalnosti, onda je to on. Toliki milijuni se slijevaju u njegove džepove, umjesto da se tim novce npr. elektificiraju sela ili napravi nešto korisno...

DU
Deleted user
07:00 04.09.2019.

Nema sanse da Pupovac prekine koaliciju s HDZ-om jer previse voli kune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije