Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakleti neprijatelji

Saudijska Arabija ponavlja da će graditi nuklearno oružje ako to učini Iran

Mohammed bin Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
09.05.2018.
u 23:00

Saudijski šef diplomacije optužio je u srijedu Teheran da "izvlači korist iz prihoda koje je ostvario kada su mu ukinute sankcije i da tim sredstvima destabilizira regiju"

Saudijska Arabija razvit će vlastiti nuklearni arsenal ako to učini Iran, upozorio je ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir u srijedu dok rastu napetosti u regiji pošto je američki predsjednik objavio da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog  sporazuma s Iranom.

Na pitanje američkog kanala CNN o mogućnosti da Rijad izradi vlastitu bombu ukoliko Teheran iskoristi američko povlačenje iz sporazuma iz 2015. kako bi nastavio razvijati svoj nuklearni program, Džubeir je rekao da će u tom slučaju i njegova zemlja učiniti sve da stekne nuklearni kapacitet.

To nije prvi put da je službeni Rijad najavio da će pokrenuti vlastiti nuklearni sporazum jer je u ožujku na tu mogućnost upozorio i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Saudijska Arabija, zemlja sunitskog islama, zakleti je neprijatelj šijitskog Irana i dvije se zemlje bore na suprotnim stranama u sukobima u Siriji i Jemenu.

Saudijski šef diplomacije optužio je u srijedu Teheran da "izvlači korist iz prihoda koje je ostvario kada su mu ukinute sankcije i da tim sredstvima destabilizira regiju".

Saudijska Arabija već dugo navodi da će pratiti razvoj iranskog nuklearnog naoružanja, ali ta izjava saudijskog ministra vanjskih poslova stiže dan nakon američke odluke da se povuče iz nuklearnog sporazuma što ga je Iran 2015. sklopio sa šest sila i kojim se obvezao zauzadati nuklearni program u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Službeni Rijad koji nikada nije skrivao ograde prema sporazumu iz 2015., odmah je pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa, svog velikog saveznika.

Komentara 9

Avatar bokolo
bokolo
23:26 09.05.2018.

Svi se hvale sa A-Bombama osim Izraela ... Kako to?

DO
domxerex
17:12 11.05.2018.

Hahaha! samo puste želje! Najprije moraju pobjediti Jemen a to im baš ne ide iako imaju najsuvremeniju američku opremu. Jemen im je uništio preko 500tina tenkova Abrams, i još in bombardira prastarim SCUd raketama koje ni jednu nisu uspjeli presresti.. Jednostavno su nesposobni za išta osim moliti i zavist.

TO
Toni70
00:03 10.05.2018.

Tko ne vjeruje da če biti atomski rat ? taj je jako un krivome ... pogledajmo kako se ratuje danas primitivno jadno i sporo nefikasno skupo a uspijeh skoro nula . nitko ništa ne uspije / jedino što je NATO je NATO uspio da osvojiti je Kososvo ; Ali prave države kao strašni Afganistan i nakon 17 godina moraju dežurati cijeli NATO tamo i skrivati se iza visokog zida i stražom te dronerima i izvidnicima i plaćenicima ... Sirija rasturena ne pokorena . Sadama odavno objesi Bušonja ali evo do nedavno jedva uspijepše da pobjede ( pobiju ) teritorijaliste - islamiste zahvaljujući Kurdima i pored super tehnologije i 100.000 puta većoj tehničkoj nadmoči u tehnici Avijacija municija sateliti droneri i specijalan oprema i masi saveznika i financija te velikoj financijskoj podršci slobodnog svijeta .. Sve skupa loše bez Atomske nema ozbiljne pobjede a sa njom se obrukaš ako napadaš onoga tko je nema . A ako napadaš onga jako tko je ima možeš jako lako da na je+eš kao niko tvoj !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije