Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković dobio podršku za rekonstrukciju Vlade, HDZ-ovci žestoko kritizirali HNS

Dobio sam potporu članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da sukladno svojoj procjeni poduzimam sve ono što smatram da je potrebno za osvježenje u Vladi, svojevrsnu rekonstrukciju, rekao je Plenković
09. srpnja 2019. u 22:14 109 komentara 13862 prikaza
Sastanak u HDZ-u
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković dobio je podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za rekonstrukciju Vlade, a Sabor bi u petak, pred ljetnu stanku, trebao izglasati nove ministre uprave i vanjskih poslova. Riječ je o bjanko podršci jer Plenković stranačkom vodstvu nije rekao koliko će točno ministara otići iz Vlade, jesu li to samo Lovro Kuščević i Marija Pejčinović Burić ili će smjene biti opsežnije, niti tko će doći na mjesta tih ministara.

Sastanak koalicijskih partnera ZAVRŠIO KOALICIJSKI SASTANAK: 'Ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet u koaliciji'

Plenković je u obraćanju novinarima kako svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća podržavaju smjer rada Vlade i HDZ-a.

– Dobio sam potporu članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da sukladno svojoj procjeni poduzimam sve ono što smatram da je potrebno za osvježenje u Vladi, svojevrsnu rekonstrukciju, na način da idemo ambiciozno k ostvarivanju svih naših programskih ciljeva, da se zemlja kvalitetno pripremi za predsjedanje Europskom unijom, da se konsolidirana stranka pripremi za predsjedničke izbore, da damo čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović te da nakon ovog iskustva koje smo imali, ono se odnosilo na ostavku dosadašnjeg ministra uprave, podcrtamo jednu bitnu vrijednosnu kategoriju, a to je da i ja osobno kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve insinuacije – medijske, u javnom prostoru, kasnije ćemo vidjeti što će od njih biti - koje imaju bilo kakvu aluziju na radnje koje bi bile neprimjerene ne dopuste da se ugrozi niti rad Vlade, niti stranke, niti politika u kojoj HDZ ima za zadaću ostvariti i društvenu koheziju, smanjivati napetosti i voditi zemlju naprijed – rekao je Plenković.

Plenković je rekao da su i partneri u parlamentarnoj većini također vrlo jasno dali podršku radu Vlade.

Na pitanje o novim imenima u vladi rekao je da će se sve znati nakon dodatnih konzultacija s kandidatima.

– Sve ćemo reći, puno ste mi nestrpljivi na današnji dan – rekao je Plenković novinarima. Na pitanje kad će to reći, odgovorio je: "Kad ja procijenim, a u petak je glasovanje". 

Gordan Jandroković Gordan Jandroković: 'HNS nas nije ucijenio. Kuščević bi ostao da smo smatrali da treba'

Članovi Predsjedništva iz Plenkovićevih su riječi razabrali da u sklopu rekonstrukcije neće smjenjivati HNS-ove ministre premda je u raspravi većina članova tih stranačkih tijela žestoko kritizirala HNS, koji je inzistirao na odlasku Lovre Kuščevića, a pojedini izvori prenijeli su kako bi Plenković sigurno imao potporu Predsjedništva da iz Vlade izbaci i HNS.

– Ne mogu HNS i SDSS u javnosti tumačiti politiku Vlade, a još manje HNS može držati prodike HDZ-u – kritizirali su članovi Predsjedništva. Ministar Krstičević je u svom izlaganju podršku rekonstrukciji manifestirao tako da je čak ustvrdio da bi i on bio spreman otići iz Vlade kada bi se (hipotetski) procijenilo da se potrošio. Plenković je na Predsjedništvu ponovio kako se na euroizborima očekivao bolji rezultat HDZ-a ali, kako doznajemo, nije nikoga optuživao za neuspjeh HDZ-a. Tek je Vladimir Šeks, prenose nam izvori, govorio o nekakvim silama koje su se nadvile nad HDZ. Glavni tajnik Jandroković upozorio je, doznajemo, da se na predsjedničkim izborima ne smije ponoviti scenarij s europskih te da se kandidatu Miroslavu Škori ne smije dopustiti da preuzme desno biračko tijelo i ugrozi Kolindu Grabar-Kitarović, koja će biti kandidatkinja HDZ-a. 

– Potrebno je ukazivati na Škorine namjere, da imenuje suce Ustavnog suda, suspendira zakone itd, ali i podsjećati koji ljudi stoje iza njega – navodno je Jandroković poručio HDZ-ovcima.  

Lovro Kuščević IVA BOBAN VALEČIĆ Ostavka je bila jedini mogući rasplet priče

Tko će biti budući ministri Plenković nije rekao ni koalicijskim partnerima na sastanku u Banskim dvorima ranije toga dana, a poslijepodne se u HDZ-ovim kuloarima moglo čuti da se kao potencijalna nova ministrica uprave spominje Sanja Putica, koja Kuščevića zamjenjuje u saborskim klupama, no neki su njezino ime spominjali i u kontekstu vanjskih poslova.

Oporba: Za Sabor je dobar?

Na koalicijskom sastanku nije bilo povišenih. Svim je partnerima, kažu naši sugovornici, danas očito bilo bitno bilo jedino da se situacija smiri i da se izbjegnu daljnja zaoštravanja u koaliciji, a navodno su i HNS-ovi čelnici na sastanku obećali da više neće dirati HDZ-ove ministre, uključujući Gorana Marića. Dio partnera zbog toga je bio uvjeren je da se “pravi” bilateralni sastanak između premijera i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka dogodio prije, preko vikenda, iako u HNS-u tvrde da razgovora na ovoj razini u međuvremenu nije bilo. Ipak, uvjereni su kako se odnosi ne mogu vratiti na prijašnju razinu.

– Što se tiče HSLS-a, kao jednog od rijetkih predizbornih koalicijskih partnera, ovo je zadnji put da nam HNS i SDSS sole pamet unutar koalicije. To sam jasno rekao predsjedniku Vlade. PR-ovskim aktivnostima HNS-a više se nećemo baviti. Ako se ovo ponovi, HSLS više u ovom neće sudjelovati – poručio je danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. I Robert Jankovics iz Kluba Milana Bandića smatra kako odnosi između HDZ-a i HNS-a nikada više neće biti kakvi su bili, ali će biti dovoljno dobri da koalicija ostane zajedno do izbora u listopadu naredne godine.

Lovro Kuščević ODLUKA JE PALA Plenković: Kuščević je dao mandat, prihvatio sam ostavku. Kuščević: Ne želim biti uteg

Poruku kako je ovo zadnji put da ucjenjuju HNS-ovci su, kažu naši izvori, čuli i na sastanku od premijera, koji bi, uvjereni su HNS-u “pokazao vrata” da nije bilo SDSS-a. Plenković je na sastanku, kažu izvori, prozvao i HNS-ova potpredsjednika Vlade Štromara, tvrdeći da mu je u četiri oka govorio kako HNS neće inzistirati na Kuščevićevu odlasku, da bi dan poslije iz HNS-a premijeru stigao ultimatum. U HNS-u, međutim, tvrde kako je Štromar premijeru tada kazao tek kako odluka stranačkih tijela o Kuščeviću ne postoji te kako mu ništa ne može ni obećati.

A danas je bilo i novih zanimljivih interpretacija samog Kuščevićeva odlaska. Iako su sada već bivši ministar i premijer dan prije tvrdili da je riječ o samostalnoj Kuščevićevoj odluci, iz izjave predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića moglo se zaključiti da to baš i nije bilo tako.

– Nismo ucijenjeni, odluka je autonomna. Da smo smatrali da Lovro Kuščević treba ostati u Vladi, on bi ostao – bez obzira na koalicijske partnere – rekao je Jandroković. On je ostavio otvorenom i mogućnost da se u petak ne popune obje ispražnjene ministarske funkcije s obzirom na to da je Marija Pejčinović Burić na funkciji sve do rujna, kada odlazi u Vijeće Europe.

Lovro Kuščević Ostavka ministra Lovro Kuščević otkriva kako je prelomio: 'Andrej, ovo nema smisla...'

Oporba nije zadovoljna samo odlaskom ministra uprave Lovre Kuščevića. Dio ih traži ostavku cijele Vlade, ali i prigovaraju kako ispada da Kuščević više nije dovoljno dobar za Vladu i HDZ, ali jest za Sabor, u koji se sad vraća.

Mrak Taritaš: Ministri su oštećena roba

– O Kuščeviću sada trebaju govoriti nadležne institucije i neka njima objasni kako su pašnjaci postali vile. Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska Vlada mora otići – poručio je Mirando Mrsić, šef Demokrata. Isto smatra i šefica Glasa Anka Mrak Taritaš, koja napominje kako su ministri u Vladi oštećena roba, a premijer ih takve drži kako bi se on pokazao važnijim. U SDP-u kažu kako u ovom trenutku neće ići s novim zahtjevom za opoziv ni jednog ministra ni Vlade, ali da će pomno pratiti situaciju.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Donald:

    Za HDZ ovce je glavni šef MILORAD:

  • krust20:

    Hns je populisticki iskoristio situaciju da proba dobiti par poena. Politicki nekorektno. Hvala Bogu da ce na sljedecim izborima biti daleka proslost.

  • jureh77:

    Cosa nostra imala sastanak.