Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne posjećuju ga

Sanader sam u pritvoru, umjesto opere slušat će 'Nisam kriv'

'16.12.2011. Remetinec,Zagreb- Bivsi predsjednik Vlade RH i Predsjednik HDZ Ivo Sanader izlazi iz pritvora u Remetincu. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/3
20.12.2012.
u 10:31

Osim što baš i nema posjetitelja, bivši hrvatski premijer u Remetincu nema ni cimera

Bivši premijer Ivo Sanader nije zahtjevan zatvorenik, ne prigovara i nema primjedaba. Iako, kao i ostali, ima pravo zatražiti jelo po narudžbi iz zatvorske kuhinje (koje sam plaća), to ne čini. U početku je bio utučen, sad se “stabilizirao”. Nekoć se izvještavalo o njegovu posjetu operi, što je za tu prigodu odjenuo, u čijem je društvu bio, s kim se rukovao... Danas se priča o njemu svodi na nabrajanje sudskih postupaka, optužnica, opisu njegove zatvorske ćelije, s naglaskom na tome ima li u njoj čučavac ili zahodsku školjku. Kada je Ivo Sanader prvi put bio u Remetincu, gledalo se tko mu dolazi u posjet, a njegova supruga Mirjana Sanader bježala je od medija pa joj se, da izbjegne gužvu, omogućilo da u zatvor ulazi na velika, glavna vrata. Tko Ivu Sanadera posjećuje u Remetincu, više se ne piše. Razlog? Pa, osim odvjetnika i svećenika nitko ga drugi, doznajemo, i ne obilazi. Sanaderov odvjetnik Goran Suić, koji ga je nakon povratka iza rešetaka prvi i posjetio u Remetincu, kaže da su mu “neki bili u posjetu, a neki ne” i da “mu dolaze oni koji su i prije dolazili”. Nedolazak obitelji tumači sprečavanjem medijske histerije.

>> Afera Planinska: Potvrđena još jedna optužnica protiv Sanadera

Privikao se na ćeliju

Uostalom, obitelj ne prati iz sudnice ni njegove sudske postupke. A baš se nakon izlaska iz pritvora u prosincu prošle godine Ivo Sanader sjetio svojih najmilijih:

“Sretan sam što ću nakon godinu dana ponovno biti s obitelji kojoj zahvaljujem na snažnoj potpori. Zahvalan sam i prijateljima koji su jamčili za mene. Prijateljstvo ostaje prijateljstvo i nikad ih ne bi iznevjerio”, poručio je nakon izlaska na slobodu.

Osim što baš i nema posjetitelja, bivši premijer u Remetincu nema ni cimera. Da bi dobio smještaj u jednokrevetnoj ćeliji, morao je dobiti suglasnost zatvorskog psihijatra jer psihički labilne osobe ne smiju biti same u sobi. Sam je bio i kad je iz Austrije izručen Hrvatskoj, ali zbog gužve u zatvoru prošlo je ljeto dobio cimera. Sanaderu to nije bilo po volji pa je prigovorio, no ništa nije mogao promijeniti. Prvi mu je cimer bio Tomislav Prlić, okrivljen da je bio mozak prijevare u aferi Forex, teškoj 110 milijuna kuna. Kada je on pušten, Sanaderu se “uselio” Jozo Šakić, pritvoren jer je pijan i bez vozačke dozvole usmrtio jedanaestogodišnju djevojčicu koja se vozila na biciklu. Ali, Šakiću Sanader nije bio po volji – bio mu je dosadan jer je po cijele dane proučavao papire i nije se htio družiti te je tražio da ga vrate u višekrevetnu ćeliju. Sljedeći Sanaderov sustanar bio je Berislav Podrug, pritvoren jer je ostao dužan više od stotinu tisuća kuna za isporučenu i nikad plaćenu drvnu građu. Zagužva li se opet u Remetincu, u Sanaderovoj će ćeliji ponovno biti postavljen krevet na kat. Dok se to ne dogodi, svih desetak četvornih metara ima samo za sebe.

Ivo Sanader sam je i u šetnji zatvorskim krugom. Tako je odlučeno iz sigurnosnih razloga, ne toliko zbog straha da će bivšeg premijera napasti kakav “vanjski neprijatelj” nego stoga da bi se izbjeglo da ga netko od ostalih zatvorenika ne vrijeđa ili na njega fizički nasrne. Ivo Sanader nije zahtjevan zatvorenik, nema primjedaba, posebnih zahtjeva pa ne koristi ni mogućnost, iako može, iz zatvorske kuhinje naručiti kakav obrok – naravni, zagrebački ili bečki odrezak – po vlastitom izboru. Koristi se jedino zatvorskom kantinom, što može jer na zatvorskom pologu ima novca. Navodno, ne previše, neku razumnu svotu.

Kad je, nakon nepravomoćne presude od deset godina zatvora za slučaj Hypo i Ina-MOL, sa Županijskog suda doveden u Remetinec, Ivo Sanader izgledao je utučeno. Sada se već “stabilizirao”, odnosno prihvatio činjenicu da je tu gdje je. Prvi mu je izlazak iz ćelije bio povratak na zagrebački Županijski sud, na suđenje u slučaju Fimi media. Vrijeme u ćeliji krati pripremanjem obrane i proučavanjem spisa. U 22 sata u zatvoru se gase svjetla, a vikendom je to sat kasnije.

Nije u kategoriji za polnoćku

Za Božić, a ovaj će Ivi Sanaderu biti prvi u Remetincu (preklanjski je dočekao u zatvoru u Salzburgu, a lanjski kod kuće), povečerje će biti još kasnije. I u zatvoru će se osjetiti duh Božića pa će na taj dan i jelovnik biti nekako svečaniji. Za Božić 2010. godine, kojeg je pritvorenik Sanader “propustio”, u Remetincu su uz pečenje dobili i pola litre soka.

U predblagdansko doba uprava zatvora svojih otprilike tisuću “stanara” svake godine počasti i kakvom priredbom. Ove godine, 18. prosinca, nastupit će bend “Nisam kriv” sastavljen od zatvorenika iz glinske kaznionice. Dva dana poslije zatvorski dušobrižnik Ivan Topolnjak u sportskoj dvorani služit će misu. Još se ne zna hoće li mu se pridružiti i netko od biskupa.

No, neće se svi zatvorenici naći na misnom slavlju, jer toliko mjesta i nema, pa prednost imaju oni s pravomoćnom presudom u džepu. Sanader, koji je 2008. godine prozvan Grinchem koji kani ukrasti Božić jer je zbog nadolazeće krize zabranio božićne domjenke i građane pozvao da stegnu remen, nije u toj kategoriji.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:48 20.12.2012.

Ovo je nepravda ,tipu kao sto je Sanader dati sobu i da bude sam. Njeg treba sa sto vise osudjenika, da okusi sta je robija jer on njje krao ipljackao pojedince nego cijeli narod i drzavu. Ima ih koji bih ga istukli zlostavljali ili silovali. Njeg treba s naj okorjelim robovima nek mu guz plati jer je to i htio. Aaaa nema privilegija , zakon mora biti isti za sviju a ovako se vidi naj vecim lopovima da se naj bolje pogoduje. sramot i bruka. Umjesto da ga objese o prvu granu on bira kao gospon. Kakva pravna drzava, jedno pisu i oricaju drugo rade . Fuj.

Avatar Ernest
Ernest
10:47 20.12.2012.

Drži se prijatelju. Nemaju ni jedan dokaz protiv Tebe. Čestit Božić i sretna Ti nova godina sa nadom da ćeš nam se vratiti slobodan i jači nego ikad prije. Tvoj odani štovatelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije