Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NERED NA TERENU

Samo trinaest agencija u županiji smije poslovati s nekretninama

agencije
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
26.03.2010.
u 15:17

Poslovati smiju Sorko, Gross, NTT, Dionica, Arka Global, Sirijus&Olimp, Vanguard Nekretnine, Kairos Nekretnine, Braniteljska udruga Zmaj i N.N.M.-Kor, Nekretnine Ogulin i Primat Nekretnine.

U registru Trgovačkog suda upisano je s područja Karlovačke županije tridesetak agencija za poslovanje nekretninama, no samo 13 ih je licencirano, a 12 trenutačno posluje. Još u listopadu 2007. stupio je na snagu prvi zakon o posredovanju u prometu nekretninama, koji je svim posrednicima davao 18 mjeseci da usklade poslovanje sa zakonskim odredbama. No, iako je rok istekao prije gotovo godinu dana, na tržištu još mnogi posluju na crno.

Ozbiljan problem

- Riječ je o ozbiljnom problemu. S jedne strane možemo se složiti s namjerom države da ne briše automatski iz registra agencije koje nisu ispunile sve što su morale, jer neke odredbe nisu jednostavne. Naravno, takve agencije nisu službeno izbrisane iz registra, ali ne smiju poslovati u tom prijelaznom razdoblju. I tu nastaje problem jer neki to ipak rade, zasad nekažnjeno - kaže Milan Mihić, predsjednik Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama, koja djeluje pri Županijskoj komori Karlovac.
Kupac ili prodavač nekretnine u slučaju da angažira osobu koja radi na crno izlaže se velikom riziku. Kupoprodajni ugovor neće biti poništen, ali za sve ostale eventualne nepravilnosti nema nikakve zaštite.
A da je riječ o doista velikom riziku najbolje govori činjenica da prema novim zakonskim odredbama agencija plaća osiguranje za eventualnu štetu koja se može dogoditi strankama. Iznos osiguranja iznosi 600 tisuća kuna godišnje, ali stranke su maksimalno zaštićene, dok pri kupnji na crno, jasno, to nije slučaj.
Inspekcije se zasad nisu uhvatile u koštac s ovim problemom, no možda bi to učinile kada bi i sami građani aktivnije prijavljivali nepravilnosti.
Zato nije naodmet spomenuti koje agencije imaju pravo poslovanja na području Karlovačke županije. Riječ je o deset karlovačkih agencija - Sorko, Gross, NTT, Dionica, Arka Global, Sirijus&Olimp, Vanguard Nekretnine, Kairos Nekretnine, Braniteljska udruga Zmaj i N.N.M.-Kor, te dvije ogulinske: Nekretnine Ogulin i Primat Nekretnine. Sve potrebne licencije ima i karlovačka agencija Gemma Nekretnine, no trenutačno ne posluje zbog rodiljskog dopusta.

Sve je manje kupaca

Rješavanje problema s onima koji posluju na crno od velikog je interesa i za one koji posluju u skladu sa zakonskim odredbama.
- Naravno. Pogotovo danas u doba recesije. Većina agencija, nažalost, ima problema u poslovanju, ekonomska situacija je loša, ljudi se rjeđe odlučuju na kupnju nekretnina i jasno da smo nezadovoljni time da još uvijek ima i poslovanja na crno – kaže Milan Mihić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije