Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica

Sabor danas svečanim prijemom obilježava 25. obljetnicu hrvatske neovisnosti

sabor
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
07.10.2016.
u 06:45

8. listopada 1991. prvi saziv Sabora donio je odluku da Hrvatska raskida sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ

Svečanim prijemom, Hrvatski sabor danas će obilježiti četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada. Bit će to prigoda za podsjećanje na 8. listopada 1991. kada je prvi saziv Sabora u dramatičnim okolnostima, u zgradi INE u Šubićevoj ulici, donio povijesnu odluku da Hrvatska raskida sve državnopravne sveze s bivšom SFRJ. Na svečanom prijemu predviđeno je obraćanje predsjednika Sabora akademika Željka Reinera, a nazočit će državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

Odluka donesena jednoglasno

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. “Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, rekao je Šeks te poručio kako je zadaća Vlade, Sabora i svih državljana Hrvatske “da oživotvore tu odluku i da obrane hrvatsku nacionalnu samostalnost, suverenost i neovisnost”.

Hrvatska od tog trenutka više nije smatrala legalnim ni legitimnim ni jedno tijelo bivše države, ni njene pravne akte, bivša zajednička država za nju je prestala postojati.

Komentara 9

CR
CROLINDA
08:21 07.10.2016.

a i dandanas nakon toliko godina što smo se oslobodili i osamostalili vi sramotite Hrvatsku i vrijeđate sve normalne Hrvate a pogotovo stradalnike i mučenike i hrvatske branitelje tako što još uvijek držite biste i bizarno sramotne trgove mašala-zločinca Titata u glavnom gradu i njegove slike po veleposlanstvima - toliko ste već dugo na vlasti u Hrvatskoj a niste se još riješili javnih dokaza svog pogubnog obiteljskog odgojnog jugokomunističkog sentimenta - sram vas i stid bilo da još uvijek izgleda ni ne namjeravate Hrvatsku dekomunizirati i detitoizirati ni primjenjivati EU-rezoluciju o osudi komunizma i ukidanju njegovih simbola i vođa iz javnog prostora

CR
CROLINDA
08:24 07.10.2016.

tuga i buga već dvadeset i pet godinica - po djelima i po propustima ćete ih prepoznat i- poluprikrivena Kumrovečka škola i jedni i drugi i treći i četvrti..... - mogli ste i vi komotno kampanju početi s Trga mašala-zločincaca Tita kao neki koji se barem nisu ni pravili da nemaju takve izdajničke nakaradne i nazadujuće sentimente u kućnom odgoju

CR
CROLINDA
10:45 07.10.2016.

lijeva naša - slijepa naša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije