Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako Cvitan tvrdi da povjerenstvo može raditi, zašto HDZ tvrdi da ne može'

– Povjerenstvo je najneugodnije za HDZ zbog umiješanosti Martine Dalić, Zdravka Marića, Ante Ramljaka – kazao je Maras.
25. listopada 2017. u 12:51 19 komentara 1509 prikaza
Gordan Maras
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Saborsku raspravu o Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2021. zastupnici su danas prekinuli kako bi ponovno, drugi put u danu, zatražili stanku te progovorili o istražnom povjerenstvu o Agrokoru.

Ivica Todorić Mislav Šimatović Todorić je u žiži javnosti, ali najvažnije je spasiti Agrokor

Mostov Nikola Grmoja podsjetio je da se prošli tjedan nije glasovalo te da je ono najavljeno za danas, ali se, suprotno najavama, to nije dogodilo.

"Krajnja namjera je sakriti punu istinu o Agrokoru"

– Znate li zašto nema glasovanja, jer sam ja u petak u proceduru uputio izmjenu točke o osnivanju istražnog povjerenstva. Očito je da je namjera da to ne uđe u dnevni red, idući tjedan vjerojatno ne zasjedamo, čeka se, dakle, trenutak da HDZ kaže da povjerenstvo po sili zakona ne može raditi. Nakon što su prošli mjeseci da uopće pristanu na osnivanje povjerenstva, sada opstruiraju njegov rad i traže sve moguće načine da ono ne radi – prigovara Grmoja. Sve to pokazuje, dodaje, da je krajnja namjera sakriti punu istinu o Agrokoru.

– Zanimljivo je da se sa mnom složio i Vladimir Šeks u intervjuu u Večernjem listu, gdje je rekao da bi se istraživati mogle sve ostale okolnosti funkcioniranja Agrokora, odnos sustava i Vlade mimo financijskih izvještaja. Ja sam maknuo točku o kvaliteti izvješća, dakle, upravo takvu odluku imate predanu i treba je uvrstiti na dnevni red. Drago mi je da se i ja nekad slažem sa Šeksom – kaže Grmoja. Što se tiče namjere HDZ-a da gasi povjerenstvo, dodaje, jedino to može Sabor koji ga je izglasao, pa drukčije ne može prestati s radom.

Ivica Todorić i supruga Skupi tim Napušten od svih: Todoriću otkazali savjetnici i odvjetnici

– Ako nas zavlačite toliko dugo, uputite takav prijedlog u proceduru. Neka javnost vidi tko ne želi punu istinu o Agrokoru, koji su ljudi odgovorni za sve ovo, pokažite vi u HDZ-u i stranci onoga tko je imao Ledovu škrinju u dnevnom boravku – zaključuje Grmoja.

HDZ ne opstruira rad povjerenstva

HDZ-ov Branko Bačić odbacuje tezu da HDZ opstruira rad povjerenstva, pa podsjeća da Most nije glasovao za osnivanje povjerenstva.

Gordan Maras
1 / 37

– Ja ne znam što radi predsjednik povjerenstva, priča u medijima, govori koga će pozvati, a povjerenstvo nije donijelo odluku. On prijeti da će podnijeti prijavu protiv nekoga tko ne dođe – on to može učiniti kao građanin, ali ne kao predsjednik dok većina članova povjerenstva ne odluči tako. Pozivam predsjednika, što čekate, jeste li donijeli poslovnik o radu, odlučili koga ćete pozivati, zašto ne sazivate sjednice – pita Bačić te dodaje kako sud može odbiti rješenje o istrazi pa ne vidi zašto povjerenstvo do tada ne radi.

Ivan Crnjac SVAĐA ZBOG AGROKORA HDZ: Povjerenstvo i istraga ne idu zajedno SDP: Očekujte pakao

– Mi ne priječimo povjerenstvo da radi, pozivam ih neka rade – kaže Bačić, kao da zaboravlja da je upravo HDZ inzistirao da povjerenstvom s radom započne tek 31. listopada. Do rješenja o istrazi, dodaje, ako ono bude potvrđeno, može se raspravljati i o bilancama i o svemu što piše u samoj odluci, ali ako bude istrage, onda prema stajalištu HDZ-a povjerenstvo prestaje s radom.

DORH ne može utvrđivati političku odgovornost

GLAS-ova Vesna Pusić kaže da povjerenstvo u svom radu treba pogledati elemente koji nisu kazneno djelo, ali jesu pitanje okolnosti nastanka koncerna.

– DORH ne može utvrđivati političku odgovornost, to mi možemo u Saboru raditi. Agrokor je očito bio povezan s politikom, ta tvrtka je imala monopol, vlasnik govori da je konzervativni demokršćanin, pa kakve to veze ima s bilo čime. Pokušava se braniti nekom političkom kvalifikacijom i očito je to vrlo važno pitanje – kaže Pusić.

Ivica Todorić NOVA OBJAVA Todorić: Vlada je postala provoditelj i zaštitnik kriminalnih aktivnosti

"Jasno je kao dan da je HDZ napravio sve da zaustavi povjerenstvo"

SDP-ov Gordan Maras postavlja pitanje jesu li kolege iz HDZ-a dobili informacije kada će krenuti kazneni progon protiv Todorića jer su se šest mjeseci opirali osnivanju povjerenstva.

– Zašto ste pola godine odbijali osnovati povjerenstvo i čekali da dođemo u ovu situaciju. Jasno je kao dan da je HDZ napravio sve da zaustavi povjerenstvo i to radi i dalje, te u tome koristi i određene punktove koji mu služe kao potporni stup. Povjerenstvo je najneugodnije za HDZ zbog umiješanosti Martine Dalić, Zdravka Marića, Ante Ramljaka. Sve tvrtke privatizirane su za vrijeme HDZ-ovih vlada, sve što je bitno napravljeno uz Agrokor vezano je uz HDZ. Tko zna što se preklapa u odluci povjerenstva i postupku DORH-a, zna li to bilo tko iz HDZ-a da svaki dan tvrde da povjerenstvo neće raditi – zanima Marasa. On, dodaje, više vjeruje glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu koji je rekao da mu u istrazi ne smeta da istodobno radi i istražno povjerenstvo.

Ivica Todorić AGROKOR CURE TAJNE IZ OBITELJI Sinovi protiv Todorića: Prijeti nam bankrot!

– Više vjerujem Cvitanu nego Bačiću, ako on tvrdi da povjerenstvo može raditi, zašto HDZ tvrdi da ne može – zanima Marasa. Intervju Vladimira Šeksa, osim priče o punktovima, dodaje, donosi još jednu stvar kojom bi se moglo baviti neko novo istražno povjerenstvo. – Šeks je rekao da su utjecali na predsjednika HNS-a da sudjeluje u preslagivanju većine. Kakvi su to punktovi utjecali na HNS da preko noći promjeni odluku? I to ćemo povjerenstvo predložiti u Saboru – tvrdi Maras.

Batinić odbacio Marasove teze

HNS-ov Milorad Batinić ponavlja da nema ništa protiv povjerenstva te poput Bačića pita zašto povjerenstvo, kad je već osnovano, ne radi, opet zaboravljajući da je u odredbi o osnivanju povjerenstva stavljeno da ono s radom ne smije započeti prije 31. listopada.

– Predlažem da se saborski Odbor za zakonodavstvo očituje o tome može li se posebno razlučiti kaznena i politička odgovornost te kako prestaje povjerenstvo s radom – tvrdi Batinić. Odbacuje i Marasove teze da je nekakvim sumnjivim radnjama došlo do toga da HNS uđe u vladajuću većinu. 

Pogledajte i video: Todorići – Od raja do sloma

Zagreb: Ante Todorić, otac Ivice Todorića, odlazi iz Kulmerovih dvora Otac I. Todorića Ante Todorić u autu izašao iz Kulmerovih dvora Ivica Todorić Marinko Jurasić Todorić slavio, a prijeti mu drakonska kazna! Ivica Todorić Tjeralica za tajkunom Kreću li istražitelji tek sada u pravi napad na bivšeg šefa Agrokora?
Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • droza:

    Dakle, SDP je smiješan! Revizija financijskih izvješća pokazala je da su najveća potonuća i malverzacije u Agrokoru nastale u mandatu upravo SDP-ove Vlade. Međutim, kako vrijeme odmiče, sve je više razvidno kako su prozivke SDP-a identične onima koje "dušebrižnik" Todorić ... prikaži još! ispisuje u svojim blogovima. Stoga je krucijalno pitanje zapravo, rukovodi li SDP Todorićem, ili je možda obrnuta situacija? Naime, sve što Todorić u svojim blogovima navede, isto to, u stankama u Saboru, ponovi genijalac Maras.

  • first.gordana:

    A ova Opozicija je tak jadna da mi je zlo. Ako zante nešto, a ne govorite nama onda ste i sami krivi za nastalo stanje. Tužite vi Vladu pa neka sud kaže što ima reči.

  • BeroII:

    Zato druže jer oni znaju čitati za razliku od tebe i vas. Oni su pročitali , a i vi bi mogli da to znate, što propisi o tome govore. Međutim, vama koji se "kunete" u zakone i stalno na njih ... prikaži još! pozivate, sada to ne odgovara i vama nije problem "okrenuti kaput" i promjeniti priču. Međutim, od koga to dolazi, ništa ne iznenađuje.