Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Napušten od svih: Todoriću otkazali savjetnici i odvjetnici

Odvjetnik iz Beograda savjetuje ga o izručenju, a odvjetnica iz Imotskog u pisanju bloga
25. listopada 2017. u 10:07 102 komentara 78534 prikaza
Ivica Todorić i supruga
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Nakon što je izbila kriza u Agrokoru, izglasan zakon i postavljena izvanredna uprava, Ivica Todorić se bliskim suradnicima požalio da nema novca, što bi prividno i moglo biti točno s obzirom na to da su se Kulmerovi dvori ispraznili. Još u lipnju Aljoša Roksandić doveo je Todoriću američke odvjetnike koji su ga trebali zastupati. Roksandić, kao i veći dio ekipe tada okupljene oko njega, tada je vjerovao u priče koje je Todorić plasirao, no s vremenom su se počeli odmicati. Presudan je navodno bio napad na premijera na blogu, Roksandić je tada i odustao od suradnje, a usto mu Todorić navodno i nije platio za usluge. No, nije Roksandić jedini koji nije plaćen. Iz istog razloga su ga napustili i američki odvjetnici, a priča se da je od suradnje navodno odustao i britanski odvjetnik Michael O’Kane. Nedavno je platio hrvatski tim odvjetnika Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, kao i Wolf Theiss, austrijski odvjetnički tim koji ima jak ured i u Zagrebu. Strane stručnjake je, naravno, i teže platiti, jer njihov sat košta tisuću eura.

Kulmerovi dvori Život u dvorcu Dadilje, domari, bazen, saune i mramorne odaje za obitelj Todorić

Ostaje u Londonu

Tek se za više odrađenih sati može dobiti popust od 30 posto, no pridodaju li se tome i troškovi, iznosi se lako penju na nekoliko stotina tisuća eura. A u ovom slučaju, šale se neki, Todorić ne može troškove platiti preko tvrtke, kao što mu je bila dugogodišnja praksa u Agrokoru. Todorić se i dalje nalazi u Londonu, a adrese mijenja jer, kako se čuje, često iznajmljuje stanove. Pitanja vezana za izručenje odrađuje za Todorića odvjetnik iz Beograda, za kojeg kažu da ga Todorić najviše želi slušati, jer govori ono što Todorić želi čuti. U pisanju bloga navodno mu pomaže odvjetnica iz Imotskog, koja je vjerojatno povezana s Miomirom Žužulom koji surađuje s Roksandićem u New Yorku. Kako kažu osobe bliske Todorićevu timu, od kojih su neki već bivši, u početku se uspjelo Todorića držati pod kontrolom, s vremenom je počeo gubiti kontrolu nad napisima na blogu. Tako su, primjerice, tražili od njega dokaz da je dobio prijeteći e-mail i SMS od Martine Dalić i Ante Ramljaka, na što je odgovorio da zašto mu ne vjeruju i odgovorio da ima vremena i da će sve dokaze pokazati kada za to dođe vrijeme. I tada se je sumnja njegova tima produbila. Za sada Todorić ostaje u Londonu jer tako su mu savjetovali i odvjetnici. Pozivajući se na slučaj rumunjskog milijardera Alexandera Adamescua, njemačkog državljanina s prebivalištem u Londonu koji se protivi izručenju preko europskog uhidbenog naloga u Rumunjsku. Britanski sud nije donio odluku o izručenju jer odvjetnici Adamescua tvrde da je izložen političkom progonu. Isto što planira i Todorić. Tužiteljstvo u Zagrebu raspisalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Todorićem, a u MUP-u kažu da “tragaju za njim na međunarodnoj razini te da se poduzimaju sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku“. Ako se ne zna gdje se tražena osoba nalazi, nadležno pravosudno tijelo šalje EUN putem nacionalnog SIRENE odjela. Kako to dalje funkcionira, pojašnjavaju u MUP-u.

Ivica Todorić i supruga
1 / 4
Kulmerovi dvori

– U skladu sa Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, sud izravno dostavlja EUN Odjelu SIRENE koji raspisuje upozorenje u Schengenskom informacijskom sustavu. Upozorenje da se osoba potražuje u svrhu uhićenja po EUN dostupno je svim državama članicama EU te u Švicarskoj, Lihtenštajnu, Islandu i Norveškoj putem Schengenskog informacijskog sustava (tzv. SIS II). U slučaju da se osoba zatekne na određenom mjestu, osobe, država u kojoj je osoba locirana žurno izvješćuje državu izdavanja, putem SIS II sustava i to putem dežurnih službi koje rade 24/7. U slučaju uhićenja, postupak po EUN u pravilu je vrlo brz i ne smije trajati dulje od 60 dana od uhićenja, a konačnu odluku donosi sud – kažu u MUP-u.

Ivica Todorić NOVA OBJAVA Todorić: Vlada je postala provoditelj i zaštitnik kriminalnih aktivnosti

Uvjeren da nije kriv

Iako je početkom bijega u London Todorić govorio da će se vratiti kada bude potrebno, sada više takvih namjera nema. Sve veći broj njegovih suradnika uspoređuje ga s Berniejem Madoffom, koji je također investitorima lažno prikazivao svoje financije, a što je u konačnici dovelo i do njegova razdora u obitelji i zatvorske kazne. Ali i koji je cijelo vrijeme bio uvjeren u svoj uspjeh. Todorić je sve više uvjeren da nikakvih malverzacija nije bilo, da mu je država oduzela koncern... i u tom uvjerenju vodi svoju kampanju.

Početkom godine, puno prije aktiviranja zakona, vidio je neprijatelja u Ivanu Crnjcu, obiteljskom prijatelju i glavnom financijašu Agrokora. Navodno da je on kriv za odstupanje kreditora. Vjerojatno se i zato ljetos pojavila vijest kako bi Crnjac mogao biti pokajnik, tim više što tada nije Crnjac angažirao odvjetnika.

No nedavno, a nakon privođenja bivše uprave i NO Agrokora, vidjelo se da to nije istina. Crnjca je posebno Todorić vidio krivim zbog njegova rada u bivšoj investicijskoj kući Caib, iz koje dolazi i Ante Ramljak. Takvu poveznicu iznio je i sam Todorić na blogu te dodao i bivšeg caibovca Vladimira Bošnjaka koji je lani došao u Agrokor. Teorija urote preko Caiba uskoro se pokazala i smiješnom.

Nakon što je revizorsko izvješće pokazalo da je koncern poslovao s gubitkom, a ne s dobiti kako je prethodnih godina prikazivano te da su krediti i pozajmice krivo knjiženi u cilju prikazivanja manjih gubitaka, tj. bolje EBITDA-e koja je Todoriću omogućila stalno podizanje kredita, namijenjenih rastu tvrtke, ali i privatnih potreba. 

Ivica Todorić AGROKOR CURE TAJNE IZ OBITELJI Sinovi protiv Todorića: Prijeti nam bankrot! Ivica Todorić Tjeralica za tajkunom Kreću li istražitelji tek sada u pravi napad na bivšeg šefa Agrokora? Ivica Todorić KONAČNO SE ODLUČILI DORH izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem!
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • zgblabla:

    ...čemu skupi odvjetnici pr i cijeli cirkus sa postovima.....dovoljno je dati par stotina tisuća eurića sucima ..pogledati u medicinski leksikon izabrati diagnozu..i to je to

  • Deleted user:

    Hahah dok vam je plaćao reklamu podržavali ste godinama ovog krimosa A danas ga razapinjate !

  • zgblabla:

    a kaj sad bi još trebalo pokrenuti humanitarnu akciju "za todoriće od srca".