Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opremljen novim naprednim sustavom

FOTO Snažan udarac za Rusiju: Uništen im je najjači i najmoderniji tenk

Military hardware takes part in rehearsal of Victory Day parade in Moscow
Foto: SERGEI FADEICHEV/NEWSCOM
1/7
05.05.2022.
u 14:04

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 125 mm s glatkom cijevi, T-90M opremljen je naprednim mogućnostima zaštite od proboja oklopa i protumjerama

Društvenim mrežama širi se snimka uništenja modernog ruskog tenka T-90M. Fotografiju uništenog tenka objavio je novinar The Kyiv Independenta Ilija Ponomarenko. Sve se odigralo negdje u istočnoj Ukrajini. 

Kako piše HAK revija, procjenjuje se da Rusija ima stotinjak tenkova T-90M – minus jedan, koji je na fotografiji i koji je uništen blizu Harkiva.

S poboljšanim glavnim topom 2A46M-4 125 mm s glatkom cijevi, T-90M je opremljen naprednim mogućnostima zaštite od proboja oklopa i protumjerama. Opremljen je novim naprednim sustavom za upravljanje vatrom Kalina pa čak i pojačanim oklopom uz karusel na kojem su smještene granate. Upravo taj dio kupole je najranjiviji i u Ukrajini je rezultirao katastrofalnim eksplozijama streljiva na tenkovima T-72 i T-80 nakon pogotka protutenkovskim projektilima ili granatama. T-90M opremljen je i strojnicom od 12,7 mm, kojom se upravlja daljinski te ima mogućnost gađati i ciljeve u zraku.

Nova verzija također uključuje i reaktivne Relikt ERA ploče umjesto Kontakt-5 ERA ploča. Ostala poboljšanja uključuju novi motor V-92S2F od 1130 KS te poboljšane navigacijske sustave. Opcija su i čelične mreže na donjem dijelu kupole kao dodatna zaštita od protutenkovskih projektila. S prijašnjih verzija T-90 preuzet je sustav Shtora, koji ima zadaću ometati protutenkovske rakete.

Više o ratu u Ukrajini čitajte OVDJE

Video: Žestoki napad na Azovstal

Ključne riječi

Komentara 53

PK
Posljednji Komšikanac
14:27 05.05.2022.

Prvo to nije najnoviji tenk, drugo ne postoji neuništivo oružje.

Avatar miran.beri
miran.beri
14:51 05.05.2022.

Komšije na aparatima? Ili se ne dozvoljava mišljenje pojedinaca?

Avatar Payback
Payback
15:13 05.05.2022.

Samo nek Putin šalje tenkove...ima bayraktar raketa, ima panzerfaust, Javelina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije