Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borac za prava najsiromašnijih

Putin umislio da je Robin Hood: Branim sedam milijardi siromašnih od 'zlatne milijarde' bogatih

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a judo training session at the Yug-Sport sport and training complex in the Black sea resort of Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
25.07.2022.
u 22:31

Moskva kao glavni cilj rata ističe rušenje režima u Kijevu, Zelenski najavljuje veliku proslavu Dana državnosti Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin pred domaćom javnosti u posljednje vrijeme voli upotrebljavati novi izraz. U porukama koje upućuje govoreći o razlozima rata i stvarnom neprijatelju, nudi scenarij potpune svjetske dominacije “zlatne milijarde”, odnosno milijardu najbogatijih u svijetu koji, kaže Putin, žive na račun onih preostalih sedam milijardi te im još i nameću pravila ponašanja, što ruski predsjednik smatra krajnje nepoštenim.

Turneja po Africi

Tako se Putin u svojem viđenju događaja ove godine prikazuje kao borac za prava najsiromašnijih, koje brani od “pomahnitalih” bogataša, gdje je fizički oblik ta borba poprimila upravo u ukrajinskim stepama. Ondje se, po Putinu, vodi bitka protiv onih koji dijele svijet na patricije i plebejce, ljude prve i druge klase, odnosno ondje se bori protiv rasizma i neokolonijalizma.

– Globalistička i pseudoliberalna ideologija na kojoj se ta podjela temelji postaje sve više totalitarnom te ograničava kreativne pokušaje i slobodno povijesno stvaranje – govorio je Putin prošlog tjedna, glumeći novoga Robina Hooda.

Izraz “zlatna milijarda” nije nešto novo u ruskom narativu, taj se izraz upotrebljava već desetljećima kao simbol borbe za resurse između globalne elite i samih Rusa. Proizašla je iz knjige “Zavjera svjetske vlade: Rusija i zlatna milijarda” što ju je 1990. napisao Anatolij Tsikunov, koji je godinu dana nakon izdavanja knjige – umro. A sada se u tom narativu plasira i teorija kako izolacija Rusije nije posljedica invazije na Ukrajinu, nego je to rezultat globalne zavjere, kao što to tumači Washington Post, a nije se teško složiti s tom interpretacijom. Jer, Putin vrlo pomno igra kako na unutarnjem tako i na vanjskom planu te se nedavno osvrnuo i na problem siromaštva u Rusiji govoreći kako proces smanjivanja broja siromašnih Rusa teče “nedopustivo sporo”. Zapadni mediji u komentarima na stajališta ruskog predsjednika ne propuštaju primijetiti kako nije nemoguće da je Putin sam skupio bogatstvo vrijedno 200 milijardi dolara.

No, temeljiti cijelu politiku svjetske velesile na teoriji “zlatne milijarde” doista jest kreativno. Pogotovo zato što se resursima kao političkim oruđem koristi upravo Rusija. Resursa ima u Africi, gdje četiri tamošnje države: Egipat, Etiopiju, Ugandu i Republiku Kongo upravo posjećuje ruski šef diplomacije Sergej Lavrov i gdje zastupa viđenje kako je za nestašicu žitarica kriv isključivo Zapad. Do sada nijedna afrička zemlja nije uvela sankcije Rusiji.

Lavrov i dalje snažno igra svoju ulogu u ruskoj politici te je najavio nove ciljeve u ratu u Ukrajini. Nakon što je na terenu novi cilj jug Ukrajine, gdje nekadašnji proruski predstavnici u lokalnim vlastima zahtijevaju da se ukrajinska vojska povuče iz regije Zaporižja, a najavljuje se jača vojna prisutnost zbog pretpostavke ukrajinskoga kontranapada na hersonsku oblast, Lavrov ide i dalje. Kazao je kako će Rusija pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi “nenarodnog i protupovijesnog režima” Vladimira Zelenskoga. Kazao je to u odabranom društvu, na sastanku s veleposlanicima zemalja članica Arapske lige u Kairu.

– Žalimo ukrajinski narod, koji zaslužuje kudikamo bolje. Žalimo ukrajinsku povijest, koja se urušava pred našim očima, a žao nam je i onih koji su nasjeli na državnu propagandu kijevskog režima koji nastoji Ukrajinu učiniti vječnim neprijateljem Rusije. Ruski i ukrajinski narod nastavit će živjeti zajedno. Sigurno ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je u cijelosti nenarodan i protupovijesni – kazao je Lavrov.

Kissinger se predomislio

Činjenica je da prema anketama Zelenski ima golemu podršku među Ukrajincima. Lavrovu je odgovorio kako je ukrajinska neovisnost neupitna te će se sigurno organizirati velika proslava Dana državnosti Ukrajine 28. srpnja. Rusija nastavlja aktivnosti usmjerene na rušenje te državnosti najavama referenduma u oblasti Hersona i Zaporižje koji bi se paralelno trebali održati u rujnu. Također je Rusija optužila 92 pripadnika ukrajinskih snaga za ratne zločine te predlaže da se osnuje međunarodni tribunal. Na ruskoj je listi traženih i još 96 osoba, među kojima 51 vojni zapovjednik. Javio se ponovno i Henry Kissinger, koji je rekao kako Ukrajina doista ne smije prepustiti nikakav teritorij Rusiji te da ukrajinski predstavnici moraju biti na svim pregovorima između Rusije i Zapada. No, podsjeća se kako je Kissinger nedavno u Davosu govorio – upravo suprotno.

Ključne riječi

Komentara 26

GA
galico
01:15 26.07.2022.

Ima bolji imidž na globalnom jugu nego zapadnjački kolonizatori..I to puno bolji

TA
Tajg
07:15 26.07.2022.

Napokon da se jedan javno interesuje za siromašne. U Africi je priznatiji od Francuza i drugih kolonijalista.

Avatar @promatrač
@promatrač
05:22 26.07.2022.

Kako javlja međunarodni renomirani "Institut za manipulacije i dezinformacije", Putinove ljubavnice se zajedno s onih 200 milijardi kriju u sefu u Švicarskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije