Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji tv

Roditelji odgojitelji razočarani odlukom suda: 'Neka Tomašević čuva moje dijete jer mjesta u vrtiću nema'

Zagreb: Predsjednica udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbić Lacko
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
01.03.2023.
u 15:30

- Zar bismo se mi trebale osjećati krivima jer smo prihvatile mjeru koju je pokojni socijalno osjetljivi gradonačelnik na prijedlog demografa uveo? Dapače, mi smo za to da svim majkama u Hrvatskoj bude omogućena ovakva mjera i u tom smislu ćemo ići prema državnoj razini politike kako bi se takvo što implementiralo - istaknula je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja

Smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima je zakonito, odlučeno je u ponedjeljak na sjednici Visokog upravnog suda. Sud je tako išao u korist Grada Zagreba jer je zahtjev za ocjenu nezakonitosti sudsko Vijeće odbilo, a utvrdio kako primjedbe podnositelja o nezakonitosti nisu osnovane. Osim toga, sudbeno vijeće smatra da je roditeljima odgojiteljima dan dovoljno dug rok prilagodbe te da su kompenzacijske mjere, odnosno proširenje kapaciteta vrtića i potpora zapošljavanju dostatne.

Naknada koja je sada iznosila oko pet i pol tisuća kuna tako od 1. travnja pada na visinu minimalne plaće, nakon tri mjeseca naknada pada na iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere, kada im dijete napuni sedam godina.

Izazvalo je to val negodovanja među roditeljima odgojiteljima koji, očekivano, nisu zadovoljni odlukom te najavljuju daljnje pravne i druge korake.

Što planiraju poduzeti, koliko je obitelji zahvaćeno ovom odlukom te kako uopće izgleda i što donosi status roditelja odgojitelja? Smatraju li da imaju podršku javnosti i kako komentiraju činjenicu da ostali roditelju u Hrvatskoj s troje i više djece nemaju ista prava u studiju Večernji TV-a podijelile su Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) i korisnica te mjere Aleksandra Numanović.

- Nismo očekivali ovakvu presudu, na osnovi podneska smo vjerovali da pravno dobro stojimo. Ispalo je da odluka nije isključivo pravna, već da su se upleli i drugi faktori i sada za sustav u Gradu i pojedine obitelji u sklopu mjere nastaje jedna kritična situacija - istaknula je uvodno Berbić Lacko.

Kada ste se prijavili u sustav roditelja odgojitelja 2019. jeste li očekivali ovakav rasplet?

- Ranije sam radila u privatnom sektoru za dobru plaću i bonuse, no posao je bio takvog radnog vremena da se ja nisam odlučila na tu mjeru ja svoju djecu ne bih ni vidjela. Mjera je u tom trenutku donesena i uvjeti koji su tada bili ponuđeni su mi bili prihvatljivi jer su mi osiguravali da mogu biti sa svojom djecom kod kuće jer nisam imala mogućnost niti upisati djecu u vrtiće jer nije bilo mjesta. Među ostalim, na temelju te mjere smo suprug i ja dignuli kredit za stan - kazala je Aleksandra Numanović.

S druge strane, često se ističe kako je to jedinstven slučaj u Zagrebu, svojevrsna beneficija jer i ljudi u Osijeku, Požegi, Splitu i drugdje imaju troje i više djece. Je li to u ovom smislu previše za tražiti?

- Mi nismo krivi što je samo Grad Zagreb donio ovu odluku, mi bismo najradije da ju imaju svi gradovi i mjesta u Hrvatskoj - dodala je Numanović.

01.03.2023., Zagreb - Predsjednica udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbic Lacko i Aleksandra Numanovic u TV studiju Vecernjeg Lista. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iako tvrdite da je rok prekratak, sud je dao za pravo Gradu utvrdivši da postoje i dostatne kompenzacijske mjere i rok u kojem ih se provodi. Razmišljate li vi konkretno krenuti jednim od tih puteva? Planirate li tražiti posao za sebe ili vrtić za dijete?

- Veliki je problem vrtića već sad. Jedan od argumenata sutkinje bio je da nam Grad osigurava vrtiće što je već sad nije istina jer već pola sata nakon odluke suda je dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla da ove godine neće biti uspješno svi upisani u vrtiće. Već sada je velik broj djece ostao neupisan, a sada će biti priljev još više tisuća djece, s time da mi kao roditelji odgojitelji nemamo prednost. Gdje ćemo mi sa svom tom djecom, hoće li ih grad čuvati? - pitala je Numanović

Je li baš toliko iznenadna izmjena odluke koliko tvrdite da jest jer aktualna vlast još i prije dolaska vlast jasno je komunicirala da takvu mjeru smatra štetnom? Je li bilo prostora za alternative i raniju prilagodbu novom stanju?

- Od početka govorimo da kompenzacijske mjere nisu prihvatljive. Djeca ne trebaju obećanja o vrtićima, nego trebaju vrtiće sada kako bi roditelji mogli tražiti posao. Grad je propustio napraviti dubinsku analizu prije ove ishitrene, nagle i bahate odluke tko su korisnici ove mjere - istaknula je Berbić Lacko.

- Prema našoj anketi, najveći broj korisnika je u dobnoj skupini od 35 do 44 godine - napomenula je Numanović.

A što bi bio kompromis po vama?

- Rješenje nije moglo biti ukidanje mjere, rješenja ima i novaca ima, ali nismo došli u priliku razgovarati o tim rješenjima. Oni su odlučili ukinuti ovu mjeru, oni su zapikirali obitelj i djecu. Tvrdimo da od ovih novaca koji otimaju roditeljima odgojiteljima oni neće graditi vrtiće - ustvrdila je Berbić Lacko.

- Ne dopuštamo da se politike poigravaju s određenim skupinama, u ovom slučaju korisnicima mjere roditelj odgojitelj i postoji i pravni put da se protiv toga bori. U ovom trenutku lokalna je vlast išla protiv jedne skupine, to je napad na obitelj, napad na djecu - dodala je.

Ne ide li u prilog odluci o izmjeni i ukidanju mjere to što je Zagreb jedini grad koji ima takvu mjeru, da je učinkovita onda bi ju valjda i druge lokalne zajednice primjenjivale?

- Zar bismo se mi trebale osjećati krivima jer smo prihvatile mjeru koju je pokojni socijalno osjetljivi gradonačelnik na prijedlog demografa uveo? Dapače, mi smo za to da svim majkama u Hrvatskoj bude omogućena ovakva mjera i u tom smislu ćemo ići prema državnoj razini politike kako bi se takvo što implementiralo. Osim toga, neke lokalne jedinice sada već izdvajaju i više novca nego Zagreb za svoje demografske mjere - kazala je Berbić Lacko.

01.03.2023., Zagreb - Predsjednica udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbic Lacko i Aleksandra Numanovic u TV studiju Vecernjeg Lista. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Je li ovo uistinu demografska mjera? Gdje su rezultati da je natalitet porastao zbog ove mjere na koju se stotine milijuna troše?

- Nećemo reći potrošeno, to je uloženo u obitelji s djecom - istaknula je.

Znači ne slažete se da utrošena sredstva nisu razmjerna učinku mjere.

- Ne slažemo da je to financijski teret na proračun od 14 milijardi kuna -

Mislite da nije teret nekoliko stotina milijuna kuna godišnje?

- U ovu svrhu ne - zaključila je.

01.03.2023., Zagreb - Predsjednica udruge roditelja odgojitelja Ana Marija Berbic Lacko i Aleksandra Numanovic u TV studiju Vecernjeg Lista. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na kraju, pitanje svih pitanja, što sada?

- Kod mene se sada javio neki prkos i inat i nadam se da će državne institucije odraditi svoje, ići ćemo prema Ustavnom sudu, osobno se ne bojim raditi i zaposliti jer već sam radila. Svoje ću dijete probati upisati u vrtić, ako neće biti upisano dovest ću ga gradonačelniku pa neka ga on čuva. Danas su roditelji odgojitelji, pitanje je tko će sutra biti na redu - zaključila je Numanović.

Roditelji će se snaći, udruga će se pobrinuti za ove koji će se teže snaći, ali nećemo odustati. Idemo i s privatnim tužbama jer nećemo odustati od pravde - zaključila je Berbić Lacko.

>> Cijeli razgovor pogledajte u videozapisu na vrhu članka, a za još sadržaja pretplatite se ovdje


>> VIDEO: Markić o odluci Visokog upravnog suda: Idemo na Ustavni sud, ovo je sramotno

Komentara 67

LL
Litos(l)av
15:54 01.03.2023.

Ja se ne bih šalio s tim da mi možemaši čuvaju djecu. Zadnji put kad su čuvali tuđu djecu izbio je međunarodni skandal.

SP
Stari panj
16:50 01.03.2023.

Priča se da će Možemo uštedjeni novac dati obiteljima sa 2 ili više pasa.

GO
goran2hr
17:00 01.03.2023.

Pripazite što želite.. Zar bi stvarno ostavili dijete Tomaševiću da ga čuva?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije