Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADONAČELNIK O NEVREMENU

'Rijeku je pogodilo nevrijeme epskih razmjera. Nema sustava koji u kratko vrijeme može progutati onoliko kiše'

Rijeka: Gradonačelnik sa suradnicima dao izjavu povodom poplave
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
29.09.2022.
u 12:05

Zbrajaju se prijave o štetama, te će se naknadno znati kolika je ukupna šteta, naveo je gradonačelnik, procijenivši da vjerojatno neće trebati proglašavati elementarnu nepogodu. Voda za piće se analizira i građane će se obavijestiti o kvaliteti čim analiza bude gotova.

Rijeku je jučer pogodilo nevrijeme epskih razmjera koje ne pamte ni najstariji stanovnici. Poplavljen je centar grada, na ulicama je vladao priličan kaos, a najgore što se dogodilo je da je izgubljen jedan ljudski život, izjavio je u četvrtak riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Zahvalio je svim djelatnicima hitnih službi koji su intervenirali u mnogo slučajeva. S vatrogascima je, kazao je, bio do ponoći.

Sad je najbitnije da se situacija nomralizirala, većina šahti je vraćena u okna, promet se normalizirao, a školska nastava se odvija redovno, rekao je gradonačelnik. Najveće štete su u gradskim ustanovama u kulturi na području Art-kvarta, dodao je.

S obzirom na to da su najavljene nove veće količine oborina tijekom četvrtka, pozvao je građane da ne dolaze u središte ako to nije nužno, u slučaju da se ponovi nevrijeme u takvom intenzitetu. 

U kontaktu sam sa županom Zlatkom Komadinom, rektoricom riječkoga Sveučilišta Snježanom Prijić Samaržijom i nadležnima u dežurnim službama, rekao je Filipović. 

Zbrajaju se prijave o štetama, te će se naknadno znati kolika je ukupna šteta, naveo je gradonačelnik, procijenivši da vjerojatno neće trebati proglašavati elementarnu nepogodu. Voda za piće se analizira i građane će se obavijestiti o kvaliteti čim analiza bude gotova.  

Naglasio je i kako je vatrogasna postrojba dobro opremljena svim potrebnim za intervencije. Ovo je bila izvanredna situacija, a poplave su se dogodile jer se oborinski sustav ne može dimenzionirati za ovoliku ekstremnu količinu padalina, ustvrdio je Filipović.

28.09.2022., Rijeka - Zbog obilne kise poplavila je ulica Fiumara. Neki automobilo ostali su zarobljeni u vodi, vatrogasci i policija na terenu. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Krpan: Umjetnine su na sigurnom

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izvijestila je da se rad u dječjim vrtićima i školama odvija redovno. Najteže stanje je u ustanovama za kulturu u Art-kvartu, ali su umjetnine na sigurnom, rekla je. Voda je prodrla i u HNK Ivana pl. zajca te Hrvatski kulturni dom na Sušaku, ali tamo stanje nije alarmantno, ustvrdila je. 

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance rekao je da je u stotinjak intervencija u srijedu navečer i tijekom noći, s desetak vozila sudjelovalo pedesetak vatrogasaca uz još dvadesetak u pripremi. U četvrtak šest ekipa crpi vodu iz poplavljenih podruma i prizemlja, rekao je Mance. 

U Rijeci je u dva sata u srijedu navečer palo 140 litara kiše na četvorni metar što je izazvalo bujice na ulicama i poplave u središtu grada. U Ulici Franje Račkoga je u bujici pronađeno tijelo muškarca. Prema podatcima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je u 24-satnom razdoblju do osam sati u četvrtak palo 287,5 litara kiše na četvorni metar, što je apsolutni rekord količine oborina u Rijeci u jednom danu.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
11:35 29.09.2022.

Eto vidite kako je to s medijima. Za Rijeku su krive vremenske prilike i klimatske promjene, a u Zagrebu je bio kriv Bandić... Zapravo je još uvijek za sve kriv...

PE
pežo
13:38 29.09.2022.

Za to je kriv čovjek i betonizacija cijeloga grada -sve je manje zemljanih površina koje bi pile višak vode .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije