Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGINULA JEDNA OSOBA

U Rijeci pale nevjerojatne količine padaline. Vatrogasni zapovjednik: 'Intervenirali smo na više od 100 lokacija'

Riječka Fiumara nakon obilne kiše potpuno potopljena, automobili ostali zarobljeni u vodi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.09.2022.
u 08:25

"Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", upozoravaju iz DHMZ-a za riječko područje.

Riječko područje u srijedu navečer pogodilo je jako grmljavinsko nevrijeme, a uslijed bujičnih poplava poginula je jedna osoba

Portal RiMeteo objavio je da je u srijedu palo nevjerojatnih 222 litre oborina po četvornom metru, čim je srušena prosječna mjesečna količina kiše za rujan. Kako je kiša nastavila padati i u jutarnjim satima, od ponoći do 2 sata ujutro u Rijeci je palo dodatnih 46 litara kiše. Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je do osam sati u četvrtak ujutro kroz protekla 24 sata palo 287,5 litara kiše.

Državni Hidrometeorološki zavod upalio je narančasti meteoalarm za područje Rijeke i upozorio na obilnije kiše i bujice.

"Ponegdje obilnija kiša. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 70-100 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", upozoravaju iz DHMZ-a za riječko područje.

Procjenjuje se da bi moglo pasti još 80-ak litara kiše po četvornome metru na području Rijeke. Ako se to dogodi, ukupna količina oborina mogla bi se približiti hrvatskom rekordu koji je zabilježen u rujnu 2017. godine na zadarskoj meteorološkoj postaji Zemunik, gdje je u periodu od 24 sata izmjereno čak 370 milimetara kiše, navodi Novi list.

VIDEO: Riječka Fiumara nakon obilne kiše potpuno potopljena, automobili ostali zarobljeni u vodi

Šteta se zbraja

Grmljavinsko nevrijeme koje je pogodilo u srijedu navečer Rijeku obilježila je i tragična smrt muškarca. Primorsko-goranska policija potvrdila je da je pronađeno tijelo u Ulici Franje Račkoga, a više informacija se očekuje tijekom dana. Prema riječima očevidaca, muškarca je srušila bujica na kolnik i odnijela ga do zaustavljenih vozila.

Oborinska kanalizacija nije mogla upiti tu količinu vode koja je pala pa su se ulicama slijevale prave rijeke. Niži dio grada, u središtu, potpuno je poplavljen. Vatrogasci su imali mnoštvo intervencija, a među ostalim, morali su pomoći u izvlačenju djece iz poplavljene igraonice na Školjiću.

Zapovjednik JVP-a Rijeka Hinko Mance otkrio je za HRT kako je trenutno stanje na terenu.

"Stanje se normaliziralo. Od 19 sati bilo je mnogo poziva, na stotine. Imali smo veliki broj intervencija, intervenirali smo na preko 100-tinjak lokacija radi velikih količina kiše koje su pale u kratko vrijeme", kazao je i naveo kako su se pozivi nastavili i jutros.

Ustvrdio je kako je to očekivano i da su riješili probleme koje su imali što se tiče velike količine vode na prometnicama, no sada je ostala velika količina vode u podrumima i prizemnim dijelovima objekata.

Riječka Fiumara nakon obilne kiše potpuno potopljena, automobili ostali zarobljeni u vodi
1/8

"Kako ljudi dolaze na posao ili u svoje zgrade, vide koji su problemi i cijeli dan će biti jako intenzivan zbog ispumpavanja vode", dodao je.

U vatrogasnim intervencijama sudjelovali su javna vatrogasna postrojba Rijeka i DVD-ovi s riječkog područja: „Sušak“ Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje. 

Intervencije vatrogasaca i na području Istre

Više tehničkih intervencija vatrogasaca zbog nevremena bilo je i na području Istre, gdje su uklanjali stabla i granje i ispumpavali vodu.

Zabilježeno je 18 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP-ova Pazin, Poreč i Buzet te DVD-ova Vižinada, Labin, Oprtalj i Kaštelir-Labinci, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Primorsko-goranska županije izvijestila je da se u svim srednjim školama na području županije nastava odvija regularno. U Građevinskoj školi i Gimnaziji Andrije Morovičića u Rijeci voda je prodrla u podrume i curila s oštećenog krova. U zgradi Osnovne škole Čavle voda je prodrla u prizemlje, a učenici prvog razreda neće danas imati nastavu, ali imaju osiguran boravak.

VIDEO: Zbog obilne kiše podignute su šahte iz kojih se slijevaju potoci

Komentara 1

HI
HiroGlifi
08:31 29.09.2022.

Jesenje poplave su nam nažalost postale normalna pojava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije