Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Republikanci pokušavaju sačuvati konzervativnu većinu u Senatu

Democratic U.S. vice presidential nominee Senator Kamala Harris in Fayetteville, North Carolina
JONATHAN DRAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
04.11.2020.
u 06:35

Američki demokrati zadržat će većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećati

Demokrati su u utorak uzeli jedno senatsko mjesto republikancima u Coloradu, ali potonji su odmah odgovorili novim mjesto zadobivenim u Alabami, jako vrijednim u njihovoj borbi da sačuvaju konzervativnu većinu u Senatu.

Republikanci u Senatu imaju 53 mjesta od 100. U utorak na izborima bira se 35 zastupnika. Kontrola nad gornjim domom Kongresa važan je element parlamentarnih izbora u SAD-u održanih u utorak zajedno s predsjedničkim.

Demokrati bi morali dobiti četiri mjesta da preuzmu većinu u Senatu ili tri ako bi na predsjedničkim izborima pobijedio Joe Biden pa bi po ustavu njegova potpredsjednica Kamala Harris bila glas koji bi donosio prevagu. Bivši demokratski guverner Colorada John Hickenlooper u svojoj je državi pobijedio republikanskog senatora Coryja Gardnera.

Ali u konzervativnoj Alabami, Tommy Tuberville, bivši trener američkog nogometa, ubrzo je to mjesta vratio protiv demokrata Douga Jonesa. U Južnoj Karolini senator Lindsey Graham, blizak suradnik Donalda Trumpa, ponovno je izbran.

Još jedan saveznik aktualnog predsjednika, šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, ponovno je izabran u Kentackyju.

Demokrati zadržavaju većinu u Zastupničkom domu

Američki demokrati zadržat će većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećati, javili su u utorak američki mediji Fox News i ABC.

Demokrati bi trebali dobiti između četiri i pet dodatnih mjesta u Zastupničkom domu na parlamentarnim izborima koji se održavaju istovremeno kada i predsjednički, kažu te dvije tv postaje.

Demokrati trenutno imaju 232 od 435 mjesta u donjem domu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije