Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rektor Boras nezadovoljan mjestom u sabornici: Takve se stvari ne događaju slučajno

– Umjesto da sjedim s ostalim rektorima, saborski mi je protokol namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica – kazao je Boras.
03. prosinca 2015. u 17:19 23 komentara 4806 prikaza
Damir Boras
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Damir Boras ostao je stajati iza drugih uzvanika na prvoj sjednici osmog saziva Hrvatskog sabora, nezadovoljan mjestom koje mu je dodijelio saborski protokol i načinom na koji ga je na početku sjednice pozdravio predsjedavajući Josip Leko.

– Umjesto da sjedim s ostalim rektorima, saborski mi je protokol namijenio mjesto među predstavnicima vjerskih zajednica. Predsjedavajući me nije poimence pozdravio kao predsjednika Rektorskog zbora, iako sam na sjednicu pozvan u tom svojstvu, nego kao predstavnika Hrvatske starokatoličke crkve – kazao je Boras Hini, ističući kako jest starokatolik, ali kako je u toj vjerskoj zajednici tek laik te kako ga ona nije delegirala u Sabor.

"Predsjednik Leko mi se poslije ispričao"

Naglasio je i kako je saborske službenike odmah po ulasku u sabornicu upozorio kako su mu namijenili neprikladno mjesto. – Oni su bili ljubazni, ali nisu uspjeli riješiti problem. Takve se stvari ne događaju slučajno – rekao je Boras, a na pitanje smatra li da ga je netko u saborskom protokolu namjerno želio poniziti, odgovorio je kako ne želi nagađati je li postojala namjera, ali kako je svakako riječ o vrlo neprofesionalnom postupanju protokola.

– Predsjednik Leko mi se poslije ispričao i vjerujem kako on nije kriv za to što se dogodilo, nego mu je protokol dao popis uzvanika koje je trebao pozdraviti na početku sjednice, a koji je bio izrazito neprofesionalno napisan – uvjeren je Boras. Najavio je kako će se Saboru i pisanim putem požaliti na ponašanje službenika u protokolu te istaknuo kako to ne čini zbog povrijeđene taštine, nego kako bi upozorio da bi rektorima po protokolu moralo pripadati visoko mjesto.

Prvi red na galeriji

U saborskim službama objašnjavaju, pak, kako je današnja sjednica bila radna, a ne svečana te kako je prije svega bilo nužno osigurati mjesta za 151 zastupnika. Zbog toga rektori nisu bili smješteni u sabornici kako je običaj na svečanim sjednicama. Osim zastupnika, tamo su sjedili samo članovi aktualnog državnog vrha i raniji visoki državni dužnosnici, a Borasu je bilo namijenjeno respektabilno mjesto u prvom redu na galeriji, gdje su sjedili i drugi rektori, objasnili su u saborskom protokolu.

Nejasno je, međutim, ostalo, zašto je Leko na početku sjednice pozdravio "gospodina profesora doktora Damira Borasa, Hrvatska stara katolička crkva", što se može pročitati u fonogramu sjednice.

>>Most pozvao SDP i HDZ na sastanak: Ako se odazove samo jedna strana, samo s njom nastavljamo pregovore o Vladi!

>>Petrina: Podolnjak je za kandidaturu znao još u Uredu predsjednice

>>Zašto su si Milanović i Kotromanović dali 'high five' nakon sjednice Sabora

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar ulomax
  ulomax:

  ne mogu mu kmeri oprostiti kolindu

 • Avatar nathanael.opet
  nathanael.opet:

  ma Boras je tako...ok... a protokol nije slučajno "pogriješio", bez brige... meni je bilo zanimljivo vidjeti da leko nijedno - ama baš nijedno ime - vjerskih predstavnika, od Rodinisa pa nadalje nije znao pročitati kako valja... hahaha... nije se pripremio.

 • barbaizamerike:

  posten I sposoban