Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Registar stvarnih vlasnika tvrtki mora biti javno dostupan

Hrvatska je u listopadu donijela zakon prema kojem su podaci iz registra dostupni samo onima koji dokažu opravdani pravni interes
19. prosinca 2017. u 21:45 1 komentara 1176 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU dogovorili su reviziju Direktive 2015/849 protiv pranja novca, a najvažnija novost je da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti. Dosad je u Direktivi bilo navedeno da će podaci iz registra tvrtki biti dostupni pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani interes, a to su države članice EU različito tumačile pa je trenutačno samo u Velikoj Britaniji registar stvarnih vlasnika tvrtki javan, dok su ostale države uglavnom ograničile pristup podacima iz svojih registara.

Pranje novca GONG-ov amandman Stvarni vlasnici tvrtki i udruga u registar dostupan svima

Amandman GONG-a

A među njima je i Hrvatska. Hrvatski sabor je u listopadu usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo onima pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdani pravni interes. GONG je bio uputio amandman na taj Zakon tražeći da se umjesto opravdani pravni interes navede samo opravdani interes. No on nije prihvaćen. Revizija Direktive pak određuje da će za vlasništvo nad trustovima biti potrebno dokazati opravdani interes.

Jelena Barković, izvršna direktorica GONG-a, kaže da transparentnost vlasništva nije bitna samo državnim tijelima koji se bave sprečavanjem pranja novca i poreznim prijevarama nego i novinarima i nevladinim organizacijama, ali i tvrtkama kako bi znale tko je tko na hrvatskom tržištu.

– Posebno je važno razriješiti vlasništvo nad medijima, a to je bez ovako javnog registra jako teško pa i nemoguće – kaže Berković.

Provedba u 18 mjeseci

U Ministarstvu financija kažu da su se u pogledu dostupnosti podataka iz Registra pravnim i fizičkim osobama vodili mišljenjem Agencije za zaštitu osobnih podataka u kojem je navedeno da sukladno odredbama Direktive podaci iz Registra nisu javni podaci. Vodili su se i mišljenjem Pravne službe Vijeća EU da nije utvrđena veza između javnog pristupa informacijama o stvarnom vlasništvu i učinkovitog izvršenja borbe protiv pranja te da vrijednosti demokracije i vladavine prava na kojima se EU temelji isključuju mogućnost prepuštanja općoj javnosti da se brine o zadaćama provedbe zakona, te da samo nadležna tijela mogu provoditi takve aktivnosti. Slijedom toga je, kažu, zaključeno da je pristup opće javnosti informacijama o stvarnom vlasništvu svih poslovnih i pravnih subjekata te trustova kao sredstva za borbu protiv pranja novca i utaje poreza očito nesrazmjeran i neprimjeren. Objašnjavaju da revizija Direktive predviđa dostupnost javnosti dijela podataka iz Registra (isključivo onih koji se odnose na tvrtke) i da će, nakon što izmjene i dopune Direktive stupe na snagu, pokrenuti postupak izmjene Zakona u rokovima predviđenim Direktivom. A to je 18 mjeseci nakon što revidirana Direktiva bude službeno usvojena.  

Pogledajte i galeriju: Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.

Zdravko Marić
1 / 61
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Raj za kriminalce Nekad se novac prao ulaganjem u nekretnine, a danas se pere na internetu Gong Otvorena vlast Terorizam i pranje novca skrivaju se iza lažnih vlasnika poduzeća Gong Istraživanje Većini je građana normalno da gradonačelnici, načelnici i 
župani kradu
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • mladen.tadej:

    Dok ne popijem kavu i rakijicu ne rade mi moždane vijuge ...uf...jebo te .. a onda registar???? p a heroj general Praljak zgrnuo 6.5 milijuna eura ..prije nego ga braća otpraviše u Hag... i Pirošku privodili ...a ovaj mladaC MINISTAR....nema ... prikaži još!ma pojma o Agrokoru...? Divota ! Dobro jutro !!!!