Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Registar stvarnih vlasnika: Svi će moći provjeriti čija je neka tvrtka

Ministarstvo financija prijedlog zakona pustilo je u javnu raspravu
16. studenoga 2018. u 07:35 17 komentara 7722 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan. Ta je novost predviđena u nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma koji je Ministarstvo financija pustilo ovih dana u javnu raspravu. Tako će sve domaće ili strane fizičke i pravne osobe moći pristupiti Registru i provjeriti tko je stvarni vlasnik određene kompanije. Sabor je lani u listopadu usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, a u njemu je određeno da će podaci iz tog registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdan pravni interes. No u međuvremenu je revidirana Direktiva 2015/849 EU protiv pranja novca te je na razini EU dogovoreno da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti.

Estonija OTKRIĆE ŠOKIRALO SVIJET Iza kulisa ekonomskog buma: Kroz estonske banke oprano je tisuću milijardi dolara

Opravdani interes

Prije je u Direktivi bilo navedeno da će podaci iz registra tvrtki biti dostupni pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani interes, a to su države članice EU različito tumačile pa su samo neke od njih Registar stvarnih vlasnika tvrtki potpuno otvorile javnosti, dok su ostale države uglavnom ograničile pristup podacima iz svojih registara. Iako su nevladine organizacije u Hrvatskoj, u prvom redu GONG, zahtijevale da se pri donošenju zakona izbaci odredba o opravdanom pravnom interesu i zamijeni opravdanim interesom za pristup Registru jer bi on inače ostao nedostupan, primjerice, istraživačima iz akademske zajednice, novinarima i organizacijama civilnog društva.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona, za koje je predloženo žurno donošenje, navodi se da se javni pristup Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata uvodi radi transparentnosti podataka o tim stvarnim vlasnicima te zbog smanjenja mogućnosti zloupotrebe pravnih subjekata za prikrivanje identiteta stvarnih vlasnika kao mogućih počinitelja kaznenih djela pranja novca, uključujući i porezne prijevare, te za sprečavanje financiranja terorizma. Osim fizičkim i pravnim osobama, podaci iz Registra dostupni su i Uredu za sprečavanje pranja novca, Državnom odvjetništvu, USKOK-u, policiji, SOA-i...

PNUSKOK Off shore tvrtke Slovenci i USKOK istražuju pranje novca u Sloveniji, među osumnjičenima i Hrvat

Hoće li biti besplatan?

Fizičkim i pravnim osobama preko Registra bit će dostupni sljedeći podaci o stvarnim vlasnicima tvrtki: ime i prezime, država prebivališta, dan, mjesec i godina rođenja, državljanstvo te priroda i opseg stvarnoga vlasništva. Predviđeno je i da se u iznimnim okolnostima može ograničiti pristup podacima ili jednome dijelu podataka iz Registra, primjerice kada bi pristup tim podacima izložio stvarnoga vlasnika nerazmjernom riziku od prijevare, otmice, ucjene, iznude, zlostavljanja, nasilja ili zastrašivanja ili ako je stvarni vlasnik maloljetna osoba ili mu je oduzeta poslovna sposobnost.

U GONG-u kažu da izmjene i dopune zakona imaju dvije pozitivne stvari – Registar stvarnih vlasnika bit će javno dostupan te će se objavljivati popis politički izloženih osoba. No voditelj digitalnog tima GONG-a Slaven Rašković kaže da ih zabrinjava odredba prema kojoj ministar financija donosi pravilnik o naknadama koje se plaćaju za pristup registru te da nije jasno hoće li fizičke osobe morati plaćati za pristup osnovnim podacima iz registra. Rašković smatra da bi to bilo neprihvatljivo jer zašto inače plaćamo poreze.

Zdravko Marić Revizija direktive EU protiv pranja novca Registar stvarnih vlasnika tvrtki mora biti javno dostupan

Registar stvarnih vlasnika operativno vodi Financijska agencija, a prema prijašnjim najavama cijena njegova ustrojavanja je 3,7 milijuna kuna. 

Pogledajte i žustru raspravu Beljaka i Plenkovića u Saboru:

Popis politički izloženih osoba

Izmjenama i dopuna Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma uvodi se i popis istaknutih javnih dužnosti u Republici Hrvatskoj čiji se nositelji smatraju politički izloženim osobama. Tako je predviđeno da ažurirani popis istaknutih javnih dužnosti Ured za sprečavanje pranja novca objavljuje na svojim mrežnim stranicama. A zakonom je određeno da su fizičke osobe koje djeluju ili su djelovale na istaknutoj javnoj dužnosti predsjednici država, predsjednici vlada, ministri i njihovi zamjenici, odnosno državni tajnici te pomoćnici ministara. To su i saborski zastupnici, zatim članovi upravnih tijela političkih stranaka te suci vrhovnih ili ustavnih sudova ili drugi visoki pravosudni dužnosnici protiv čijih odluka, osim u iznimnim slučajevima, nije moguće koristiti pravne lijekove. Na popisu će se naći i suci revizorskih sudova, članovi savjeta središnje banke, veleposlanici, otpravnici poslova i visoki časnici Oružanih snaga te članovi upravnih i nadzornih odbora pravnih osoba koje su u državnom vlasništvu. Popis će sadržavati i imena direktora, zamjenika direktora, članova odbora u međunarodnim organizacijama te općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Zvjerko:

  Konačno jedna mjera koja bi mogla itekako smanjiti muljaže, naročito oko skrivanja vlasništva iz tvrtki kćeri i slučnih malverzacija.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Ne treba mi registar da shvatim ko je vlasnik V.L. dosta mi da vidim kome stalno dodjeljuju žute i crvene kartone 😂

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  Vidim muljatori se već povampirili...