Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rebalans i proračun predstavljeni koalicijskim partnerima, Marić: Vlada ima njihovu podršku

Dodao je kako i dalje postoje izazovi te proračun za sljedeću godinu baziraju na projekcijama koje su napravili u smjernicama
26. listopada 2020. u 22:26 6 komentara 748 prikaza
Zagreb: Ministar Marić zadovoljan je zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak da su koalicijskim partnerima predstavili zadnje brojke i podatke najavljenog rebalansa proračuna i onoga za sljedeću godinu te da Vlada ima njihovu podršku.

Rovinj: Ministar Marić na konferenciji "Izazov promijene" OTPLATA DUGA Marić: Veledrogerijama će kroz rebalans proračuna biti isplaćeno 1,84 milijarde kuna

"Rebalans i proračun su predstavljeni, zadnje brojke i podaci. Čuli smo da je podrška tu, i po pitanju proračuna i rebalansa, svi su svjesni kakve su okolnosti i koliko je do sada korona koštala državni proračun. Brojka se do kraja godine penje i na iznos od 28,5 milijardi kuna. To su povećani rashodi koje nismo planirali, ali koji su prije svega bili namijenjeni za očuvanje radnih mjesta i zdravstvenog sustava", rekao je večeras ministar Marić nakon sastanka vladajuće koalicije.

Dodao je kako i dalje postoje izazovi te proračun za sljedeću godinu baziraju na projekcijama koje su napravili u smjernicama i da neće mijenjati makroekonomske projekcije, čijih će se okvira i držati.

"Mogu reći da i dalje postoje značajni negativni rizici na ostvarenje projekcija BDP-a, međutim postoje i određeni pozitivni, oni su prije svega vezani uz EU fond, EU Nove generacije, fond oporavka i otpornosti, nešto na što stavljamo veliki naglasak već u proračunu za iduću godinu", naglasio je Marić.

Objasnio je kako će iz fonda React EU u ovoj godini dobiti 210 milijuna eura te 330 milijuna sljedeće godine samo za mjere što se tiču radnih mjesta.

ISTEKAO MORATORIJ Ministri Marić i Malenica na presici: Tijekom moratorija imali smo manje ovrha nego lani

"Preostali dio od 800 milijuna eura, jedan manji dio će dobiti zdravstvo, a veći dio opet potpore za gospodarstvo", najavio je Marić.

Govoreći o Fondu oporavka i otporonosti, najavio je kako će 10 posto od šest milijardi eura bespovratnih sredstava biti usmjereni u jačanje Vladinih kapaciteta za pomoć gospodarstvu, ali je naglasio kako će ključan element u povlačenju tih sredstava biti provođenje reformi.

Na pitanje novinara gdje je pronašao novac koji su dali veledrogerijama za dugove bolnicama, Marić je kazao kako će se sve to vidjeti u rebalansu proračuna.

"Mi imamo, povrh veledrogerija, ukupne obveze još toliko. Sve skupa preko 10 i pol milijardi kuna u zdravstvu, i rješavanjem pitanja postojećih dugova, nismo u potpunosti riješili problem jer se novi generiraju na mjesečnoj razini od oko 220 milijuna kuna", podsjetio je ministar financija.

Najavio je da će se ovaj tjedan nastaviti dijalog sa socijalnim partnerima.

Zdravko Marić VELIKI DUGOVI Ministar Marić: 'U ponedjeljak novi sastanak s veledrogerijama, puno je tehničkih problema'

"Namjera je prezentirati gdje smo i što smo, i otpočeti dijalog po pitanju daljnje dinamike i problematike plaća u javnom sektoru", naglasio je Marić.

O lockdownu (zaključavanju gospodarstva), Marić je kazao kako ta tema u ovome trenutku uopće nije na stolu.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su koalicijskim partnerima predstavili završetak procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, koja će uskoro biti puštena u javno savjetovanje.

"Na sastanku s koalicijskim partnerima složili smo se da je ona sveobuhvatni, krovni, strateški dokument koji daje jasne smjerove i vizije Hrvatske za razdoblje od sljedećih deset godina. Želimo postići konkurentnije i jače gospodarstvo, a sve u cilju kako bi se poboljšali životni i radni uvjeti, i kako bi država postigla sve bolje i poboljšanije kvalitete životnog standarda", objasnila je Tramišak.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Talleyard:

    Samo natjerajte slučajnog i njegovu kukulele bagru da vrate 100 milijardi za koliko su zadužili državu i još 100 milijardi za koliko su opljačkali državu otpisivanjem dugova svojoj bagri, brojnim aferama kao što je DUUDI u kojoj je glavni akter ... prikaži još!ter bio drug krešo milanovič i neće biti probleme sa proračunom ni vanjskim dugom

  • Kokoiduhovi:

    Predizborna obećanja ove Vlade i HDZ-a; ukidanje većine općina. Ima ih 487, od kojih veliki broj ima cca 1600 do 2500 stanovnika. Sve imaju načelnike, većina po 2 zamjenika načelnika, tajnicu, služb. mobitele, laptope, automobil pa i vozača. Ukinuto ih ... prikaži još! je Nula. Niti jedna. A koštaju. Jako puno.

  • batva11:

    Marić jedino nije naveo da će se novac iz evropskih fondova teško namicati.Teško ili nikako jer nemamo sposobni kadar koji je u stanju pripremiti kvalitetne programe.Zar do sada nismo svjedočili radu državne birokracije i korišćenje EU fondova.Očito da su naši ... prikaži još!naši naučili nositi novac u torbama i ulagati po garažama.