Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministri Marić i Malenica na presici: Tijekom moratorija imali smo manje ovrha nego lani

19. listopada 2020. u 15:21 13 komentara 1294 prikaza
Foto: Luka Stanzi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ponedjeljak u 15 sati, u zgradi vlade, održali su konferenciju za medije u povodu isteka zastoja s postupanjem u ovršnim postupcima.

PRATITE UŽIVO: (Stream: Valentina Wiesner)

Podsjetimo, od danas se ponovno provode ovršni postupci. Istekao je moratorij uveden zbog epidemije izazvane koronavirusom pa na naplatu stižu neplaćeni računi od travnja do lipnja ove godine.

Na naplatu stižu i obustavljene ovrhe koje su se pokušale naplatiti prije moratorija.

Ministar financija Zdravko Marić obratio se novinarima pri čemu je podijelio neka svoja promišljanja i kontekstualizirao ono o čemu je danas govorio.

"Jučerašnjim danom završio je moratorij na provedbu ovrha, danas je prvi radni dan. Pandemija covida-19 je, s obzirom na okolnosti, s epidemiološko-zdravstvenim izvorima i uzrocima imala reprekusije na gospodarsku situaciju. Vlada RH označila je očuvanje radnih mejsta i zaposlenosti kao prioriitetni cilj, uz naravno očuvanje ljudi, života i zdravstva", kazao je ministar i potom ponovio mjere koje je Vlada provela, odgoda i otpisa plaćanja davanja, plaćanja plaća radnicima, itd.

OPET KREĆU OVRHE 'Preostaje nam da odemo na cestu ili da pokupim djecu i odemo van'

"Preko 6 milijardi kuna isplaćeno je za travanja za plaće radnika, za nešto više od 600.000 radnika, a mjera je i nastavljena za djelatnosti koje su najugroženije, poput turizma i transporta. Preko 2,5 milijardi kuna završilo u otpisu", dodao je ministar.

Jesu li uspjeli u svom naumu? Ministar Marić smatra da jesu, pa tako kaže kako "podaci najbolje govore o tome. Struktura i podaci o ukupnom broju nezaposlenih i zaposlenih i podaci o prosječnim plaćama govore u korist toga da je Vlada adekvatno i na vrijeme reagirala", istaknuo je.

Istaknuo je kako problematika blokiranih i ovršenih građana nije nešto novo te je ona postojala i prije situacije s koronavirusom. Oko 20 posto duga je prema državi, kako središnjoj, tako i lokalnoj, a ostatak su dugovi za režije, telekomunikacije, pretplatu, itd.

"Odgoda provedbe ovrha nije sama po sebi značila oprost duga. Prema trenutnim podacima kojima raspolaže Fina, kada je bio na snazi mortori, u tih šest mjeseci, zaprimljeno je oko 210.000 ovrha, a oko 170.000 u javnobilježnićkim uredima. Kada zbrojimo jedan i drugi ukupan on je manji nego u istom razdoblju prethodne godine kada je zaprimljeno 410.000 ovrha", kaže ministar.

računi DANAS KRAJ MORATORIJA Ovrhe i zbog pet-šest kuna duga poduzeću ili telekomu za koji nisu ni znali da postoji

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je kako je novi Ovršni zakon pušten u hitnu proceduru te je predstavio neke od novina u zakonu. Deložacije neće biti moguće u razdoblju od 1. studenog do 1. travnja, kazao je, i dodao kako će bitno biti smanjeni troškovi cjelokupnog postupka.

Kazao je kako su u protekla dva mjeseca svi napori Ministarstva pravosuđa i uprave bili usmjereni prema dva cilja - da se razbije ovršni val i izmjenama postojećeg Ovršnog zakona kako bi se popravio status dužnika, ali i vjerovnika.

NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar YUKA1962
  YUKA1962:

  Po izjavi i zaključku Ministra Marića moramo se složiti s tim da što imamo više epidemioloških mjera, tj više Covid-19, ...bit će manje ovrha!?😷

 • ivan941:

  Bravo , čestitam! Boli Vas dva kur....c bitno da je Vam dobro.

 • snicl:

  Genijalci,nemojte se previse hvalit,da vas nebi uzeo netko iz privatnog sektora.