Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE IZNENADIO GOVOR

Reakcije američkih medija: Trump napada demokratski proces i lažno tvrdi da je pobijedio

Donald Trump Delivers Election Speech - Washington
Kleponis Chris/ABACA/PIXSELL
04.11.2020.
u 10:48

Trumpov govor kritizirali su čak i njegovi saveznici poput Chrisa Christieja, bivšeg republikanskog guvernera u New Jerseyju koji je rekao kako se svi glasovi moraju prebrojiti te da nije vrijeme za iznošenje takvih tvrdnji

Ako je suditi po naslovima u vodećim američkim medijima, i oni su iznenađeni govorom Donalda Trumpa. Trump se, naime, proglasio pobjednikom te je demokrate optužio za prijevaru.

– Ovo je prijevara i sramota za državu. Ne želimo da nađu neke glasove u četiri sata ujutro i dodaju ih na popis. Ovo je tužan trenutak. Mi ćemo dobiti ovo, a što se mene tiče, već smo dobili – rekao je Donald Trump.

''Trump, napadajući demokratski proces, lažno tvrdi da je pobijedio'', piše New York Times nakon govora aktualnog predsjednika. Pišu kako je lažno proglasio pobjedu unatoč tome što milijuni glasova još trebaju biti prebrojani te je upozorio kako će ići na Vrhovni sud ne bi li prekinuo izbore.

"Trump je nepromišljeno napao demokratski proces u vrijeme bijesa i podjele nacije koja je bila zakovana polarizirajućim i neriješenim izborima. Naveo je države u kojima lažno tvrdi da je već pobijedio, poput Georgije, a gdje republikanci misle kako Joe Biden ima solidnu šansu za pobjedom, dok Trump bez osnova tvrdi da mu protivnici pokušavaju ukrasti izbore", piše New York Times.

I Washington Post tvrdi kako je Donald Trump lažno proglasio pobjedu dok se milijuni glasova još trebaju prebrojiti. Navode i kako je utvrdio izbornu prijevaru bez dokaza te da je proglasio pobjedu u državama gdje se listići još broje, poput Georgije, Sjeverne Karoline i Pennsylvanije.

VIDEO Trump se proglasio pobjednikom pa komentirao izbore: "Ovo je prijevara i sramota za državu!"

Trumpov govor kritizirali su čak i njegovi saveznici poput Chrisa Christieja, bivšeg republikanskog guvernera u New Jerseyju koji je rekao kako se svi glasovi moraju prebrojiti te da nije vrijeme za iznošenje takvih tvrdnji.

CNN pak piše kako Trump napada legitimne napore prebrojavanja glasova i govori o prijevari bez ikakvih dokaza. "Njegove su primjedbe protkane obmanjujućim izjavama i izravnim neistinama te napadom na demokratski proces", piše CNN te navodi kako Trump želi da države u kojima on vodi proglase njegovu pobjedu iako svi glasovi još nisu prebrojani.

Fox News piše da je Trump proglasio pobjedu u više ključnih država iako još nije poznato tko je osvojio više glasova te je sugerirao da će Bijela kuća "pritisnuti" Vrhovni sud da poništi sporne glasačke listiće upozoravajući kako "tužna skupina ljudi" pokušava "obespraviti" njegove birače.

Ključne riječi

Komentara 47

JO
jorgen
11:39 04.11.2020.

Vama je referenca New York Times koji je ovih dana objavio (pa povukao nakon odjeka javnosti) da će MEDIJI odlučiti tko je pobijedio u predsjedničkoj utrci? Za mene je to zabrinjavajuće, jer upućuje na diktatorski mentalitet NYT-a.

RE
reborn
11:10 04.11.2020.

Washington Post tvrdi da je Trump lažno proglasio pobjedu zbog izjave u kojoj iznosi svoje uvjerenje, a koju je dao nekoliko sati prerano... Istovremeno, iste novine su tjednima govorile o ogromnoj i nedostižnoj Bidenovoj prednosti te jednako tako lažno tjednima prije izbora već proglašavale pobjednika... Dvostruka mjerila, kao i obično.

Avatar majkuvam
majkuvam
12:25 04.11.2020.

Da je po američkim i EU-medijima Biden bi osvojio najmanje 99%,pitajte se zašto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije