Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uznemirujuće fotografije

Razara ljudsko meso: U Velikoj Britaniji poznat prvi smrtni slučaj devastirajuće 'zombi' droge

25.05.2023.
u 11:23

Smrt Karl Warburtona zabilježena je kao prvi smrtni slučaj uzrokovan snažnim sedativom ksilazinom koji dileri miješaju s heroinom i kokainom, a korisnici hodaju kao zombiji ili leže na tlu

Poznata je prva žrtva razarajuće "zombi droge" u Velikoj Brotniji. Prošlog svibnja preminuo je 43-godišnji Karl Warburton, dugogodišnji ovisnik, a britanski mediji sad pišu kako je utvđreno da je preminuo od ksilazina. Radi se o snažnom sedativu koji se inače koristi za uspavljivanje velikih životinja. Droga rad srca i disanje spušta na opasne razine, a može izazvati velike mrlje trulog mesa kada se ubrizgava, zbog čega se i naziva '"zombi droga". Već je preplavila gradove SAD-a, a među britanskim stručnjacima postoji bojazan da se već proširio i u Britaniji, prenosi Sky News.

Prisutnost ksilazina u Warburtonovoj krvi otkrivena je slučajno nakon što su toksikološki nalazi pokazali čudan podatak o rezultatima njegovog testiranja na lijekove. 

VEZANI ČLANCI:

"Zombi droga" preplavila je Los Angeles. Dileri ksilazin miješaju s kokainom i heroinom,a korisnici hodaju kao zombiji, pogrbljeni su te leže na tlu. Najveći problem predstavlja to što se radi o tehnički legalnoj tvari. Gradske vlasti Los Angelesa pokušavaju suzbiti uporabu ksilazina. Medicinske sestre koje su se susrele s posljedicama opisale su rane kao nešto što “izjeda tijelo iznutra prema van”. 

Stručnjaci upozoravaju na moguću raširenost koji je na ulici poznat pod nazivom tranq. Testovi na droge nisu prilagođeni njegovom prepoznavanju. Liječnica Caroline Copeland istraživala je Warburtonovu smrt te je upozorila da je vrlo moguće da se droga nalazi na engleskom tržištu, ali da još uvijek nije prepoznata. Dodala je i da bi testovi za drogu trebali biti nadograđeni za prepoznavanje nove droge.

Sumnja se da je žrtva uzimala heroin pomiješan s fentanilom i ksilazinom, a bio je na odvikavanju od ovisnosti. Prema riječima mrtvozornika, Warburton je preminuo od akutnog aspiracijskog pneumonitisa koji je nastao udisanjem toksina. Objasnio je da je ozljedi pluća pridonio ksilazin. Warburton je bio otac dvoje djece te tvornički radnik, a pronađen je u dnevnoj sobi svoje kuće u engleskom gradu Solihullu. 

Copeland smatra i da bi ovisnike trebalo upozoriti na rizike korištenja ksilazina koji je doprinio epidemiji smrti uzrokovanih drogom u SAD-u. Agencija za hranu i lijekove (FDA) pokazala je da je sredstvo u sedam posto slučajeva odgovorno za predoziranje diljem SAD-a, dok se u nekim drugim državama ta brojka penje na 26 posto. 

VIDEO Požar u Sydneyu

Komentara 2

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
12:05 25.05.2023.

(Ne)prirodna selekcija.

BF
bf23
15:31 25.05.2023.

Prirodna selekcija... Jedino,ne bi bilo loše primjeniti zakon određenih azijskih država na dilere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije