Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKVARIO SE MOTOR

Nasukao se brod u Sueskom kanalu. Izvlačilo ga više tegljača, zaustavio je dva konvoja

Brod zapeo u Sueskom kanalu
Foto: Printscreen
1/6
25.05.2023.
u 08:44

Otprilike 12 posto svjetske trgovine odvija se Sueskim kanalom, najkraćim brodskim putem između Europe i Azije

Nakon više sati tegljači su uspjeli izvući veliki brod koji je satima bio nasukan u Sueskom kanalu čime je ponovno omogućen protok kroz jedan od najprometnijih plovnih puteva na svijetu, priopćili su u četvrtak iz agencije Leth. Brod je identificiran kao Xin Hai Tong, 190 metara dugačak brod za rasuti teret.

POVEZANI ČLANCI:

"Uprava Sueskog kanala uspješno je odsukala M/V XIN HAI TONG 23 u 0740 sati po lokalnom vremenu. Konvoj u smjeru sjevera ući će u 0930 sati", navodi Leth Agencies na Twitteru. U priopćenju, vlasti kanala rekle su da su obaviještene o kvaru motora i da su angažirale tegljače kako bi uspješno porinuli brod. Proces je nakratko odgođen zbog kvara na brodskom vitlu, prenosi Reuters.

Vlasti su potvrdile da će se "aktivnost brodarstva u oba smjera vratiti u normalu čim završi proces tegljenja, kao mjera predostrožnosti". Leth je prethodno tweetao da je brod nasukan u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, pri čemu su zaustavljena najmanje dva konvoja brodova.

VIDEO Nasukao se brod u Sueskom kanalu. Izvlačilo ga više tegljača, zaustavio je dva konvoja

Podaci o otpremi Refinitiv Eikon pokazali su da brod, koji plovi pod zastavom Hong Konga, "nije pod zapovjedništvom" blizu južnog kraja kanala. Uređaji za praćenje su pokazali kako tri egipatska tegljača okružuju brod. Xin Hai Tong je krenuo iz luke Dhuba u Saudijskoj Arabiji. Vlasnik je Xiang B12 HK International Ship Lease, a njime upravlja Tosco Keymax International Ship Management.

Otprilike 12 posto svjetske trgovine odvija se Sueskim kanalom, najkraćim brodskim putem između Europe i Azije. Tijekom jakih vjetrova 2021. godine, veliki kontejnerski brod, Ever Given, zaglavio se u Sueskom kanalu, zaustavivši promet u oba smjera na šest dana i prekinuvši globalnu trgovinu. Lani su tegljači izvukli tanker za naftu koji je nakratko ostao zaglavljen u kanalu nakon tehničkog kvara na kormilu, dok je kvar kontejnerskog broda u kanalu uzrokovao manja kašnjenja u ožujku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije