Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Zdravko Belušić

Ravni kotari imaju i brdo – otrovnog otpada

20.01.2015., Biljane - Zdravko Belusic ispred 'crnog brda' u Biljanima Donjim, gdje je deponiran materijal toksican materijal tijekom sanacije sibenskog TEF-a od strane tvrtke MLM.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
22.01.2015.
u 23:12

Šef Eko udruge Ravni kotari pomoć za problem otpada od sanacije šibenskoga TEF-a potražio izvan RH. Najavljuje i prosvjed zbog gradnje centra za gospodarenje otpadom

Borbu za uklanjanje crnog brda, 138.000 tona otpadnog materijala dovezenog tijekom sanacije šibenskog TEF-a u Biljane kraj Benkovca, članovi ekoudruge Ravni kotari nastavljaju i u institucijama za ekologiju EU. Predsjednik udruge Zdravko Belušić zatražio je pomoć zbog, kako tvrdi, kancerogene troske pohranjene tik uz stotine hektara najplodnije zemlje u Ravnim kotarima i iznad dva podzemna toka koja završavaju u izvorištima.

– U Strasbourgu sam se susreo s Giovanijem La Viom, predsjednikom Odbora za ekologiju, kojem sam predao sve dokumente o tome problemu – kaže Belušić. Istodobno upozorava na problem smještanja županijskog centra za gospodarenje otpadom također u Biljanima.

– Godinama se borimo s našim institucijama kako bismo upozorili na to da je Crno brdo kancerogeno, što su nam potvrdili njemački i neovisni laboratoriji u Hrvatskoj. Pisali smo i premijeru Milanoviću, ministru Zmajloviću i ostalima. Učinjeno nije ništa iako je i ministarstvo kasnije potvrdilo kancerogenost troske i zagađenje – kaže nam Belušić, a najavljuje i prosvjede mještana zbog namjere da se na tom području sagradi i županijski centar za gospodarenje otpadom.

– Centar namjeravaju sagraditi 40-ak metara od kuća i tik uz najplodnija polja u Ravnim kotarima. Poljoprivrednici se bave ekoproizvodnjom, a uz polja im žele staviti otpad. Možete misliti kako to može utjecati na vinograde, masline, maraške...

>> Studenti će vam pomoći ako nemate novca za odvjetnika

>> Ikea došla u Hrvatsku, Slavonija DI u Švedsku

Komentara 2

DU
Deleted user
01:07 23.01.2015.

Hmmmm... pa taj slučaj se povlači po medijima već barem 6-8 godina....

Avatar efijantes
efijantes
00:00 23.01.2015.

svaka čast gospodine , dalje tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije