Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djelatnici se ne žele testirati

Ravnatelj Bjažević: Ne pada mi na pamet davati otkaze. Za sada

Split: Desetak djelatnika Centra za socijalnu skrb protivi se uvođenju obveznih covid potvrda
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/4
06.10.2021.
u 10:56

Devetero djelatnika splitskog Centra za socijalnu skrb ne želi se testirati.

Odluku što će biti s devet djelatnika splitskog Centra za socijalnu skrb koji se nisu cijepili niti preboljeli COVID-19, a odbijaju se testirati, morat će donijeti ravnatelj Centra Ante Bjažević.

– Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prenijelo je na ravnatelje odluku o postupanju po pozitivnim propisima u vezi s daljnjom sudbinom tih ljudi. To znači da moramo sagledavati od slučaja do slučaja i ponašati se prema Zakonu o radu, Zakonu o zaštiti osoba od zaraznih i drugih bolesti, kaznenom zakonu o širenju bolesti itd. – izjavio nam je Bjažević kojega smo pitali znači li to da će im morati dati otkaze.

– Ne. Ne pada mi na pamet. Za sada. Zakon me na to tjera, ali pod određenim uvjetima koji se kumulativno moraju ispuniti. Primjerice, Zakon o radu propisuje da je osobno uvjetovan otkaz da osoba s namjerom postupa, da to dulje vrijeme traje – kaže Bjažević. Na pitanje nedostaju li im u radu, odgovara potvrdno.

– Teško funkcioniramo bez njih. Tu su psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog, ima ih raznih struka – govori Bjažević.

– Razgovaramo svakodnevno. Ni na koga neću i ne mogu utjecati, svatko ima pravo izbora, ima pravo i protestirati, ali za sve ipak postoje granice. Iskreno se nadam da će kolege na kraju ipak odustati – kaže Bjažević.

Devetoro djelatnika Centra koji odbijaju testiranje u srijedu su, treći dan zaredom, ujutro u 7 sati, na početku radnog vremena, bez COVID potvrde pokušali otići na svoja radna mjesta, ali portir ih je zaustavio. Tako su treći dan radno vrijeme provodili pred zgradom. Oni smatraju da im se novim mjerama ukidaju ustavna prava, zadire se u privatnu sferu i ograničava pravo na rad. Podršku su im došli dati i građani nezadovoljni novom odlukom Stožera, ali su ih zamolili da odu.

– Podržavaju nas ljudi, podržavaju nas kolege. Ne puštaju nas unutra, a stranke ulaze u Centar i ne moraju imati nikakvu potvrdu – kažu djelatnici bez COVID potvrde. Smatraju da je obveza testiranja samo korak od obveze cijepljenja.

U ostalim podružnicama koje pokriva Centar za socijalnu skrb Split nema nikakvih problema. Oni koji se nisu cijepili ni preboljeli koronu, testiraju se, kao i 33 djelatnika Centra u Splitu za koje je testiranje organizirano u privatnoj ustanovi stotinjak metra udaljenoj od njihovih prostorija. Za zaposlenike je besplatan, a Centar plaća 100 kuna po testu.

Komentara 22

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
11:42 06.10.2021.

Otkaz po kratkom postupku po cijenu ukidanja ove ustanove. Nedopustivo je dozvoliti malom dijelu nerazboritih da ucjenjuje cijeli sustav, napose državu.

NE
Neat
11:17 06.10.2021.

Bravo djelatnici! Podrška!

Avatar berija1
berija1
22:07 06.10.2021.

Otkazi, prvo ravnatelju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije