Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Ratnim fotografijama Bečanima predstavljen Domovinski rat

izložba
Foto: Snježana Herek
1/2
27.09.2014.
u 21:01

Organizator projekta „Domovinski rat 1990 – 1995“ je HVIDRA NZI-NZZ Zagreb, a autor izložbe je umirovljeni pukovnik Valentino Rajković

Kao podsjetnik na tijek stvaranja suvremene hrvatske države i hrvatskih oružanih snaga u hrvatskom konzulatu u Beču je u petak navečer otvorena izložba ratnih crno-bijelih fotografija „Domovinski rat 1990 – 1995“.

Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota u nazočnosti hrvatskog konzula Branimira Lončara i vojnog izaslanika, brigadira Vilka Klasana te brojnih austrijskih Hrvata i gostiju iz Hrvatske. Predstavili su je branitelji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH i Zajednice HOS-a koji su imali kratka uvodna izlaganja, a iznijeli su i osobne priče o velikim ratnim događajima u Vukovaru, Dubrovniku, i drugim bojištima u obrani Domovine kao i o vojno-redarstvenim operacijama Bljesku i Oluji.

Izložbu fotografija kao uspomenu na suborce i prijatelje, koji mnogi više nisu među živima, upotpunili su kratki dokumentarni filmovi. Posebni naglasak dat je stvaranju hrvatskih vojnih postrojbi počevši od 1990. godine, s osvrtom na značaj Grada Zagreba i Zagrepčana, koji su činili trećinu ukupnog broja branitelja i kao dragovoljci, članovi gardijskih brigada i specijalnih postrojbi sudjelovali su na svim bojištima u obrani Domovine, međunarodno priznanje Hrvatske 1992. godine i završnicu oslobodilačkih akcija Bljesak i Oluja 1995. godine.

Cilj predstavljanja ratnih fotografija hrvatskim iseljenicima pa tako i austrijskim Hrvatima i austrijskoj javnosti je, kako je istaknuto, upoznati ih putem autentičnih fotografija, filmova i iskaza neposrednih sudionika i svjedoka s Domovinskim ratom u RH kao pravednim, legitimnim, obrambenim i oslobodilačkim te promovirati ugled hrvatskih branitelja, njihovu čast, dostojanstvo i zajedništvo. Organizator projekta „Domovinski rat 1990 – 1995“ je HVIDRA NZI-NZZ Zagreb, a autor izložbe je umirovljeni pukovnik Valentino Rajković, a na njegovoj provedbi su uz Rajkovića sudjelovali i umirovljeni sudionici, bojnik Krunoslav Samošćanec, bojnik Željko Marijanović, stožerni brigadir Petar Bajan, brigadni general Vlado Hodalj, glavni policijski inspektor Drago Umičević te pukovnik Alojz Hren, pukovnik Nikola Tominac i bojnik Viktor Jurić. Projekt su pomogli i Fahrudin Jašarević, umirovljeni bivši policijski inspektor, Andrej Veronek, kao i ostali umirovljeni sudionici, Siniša Špoljarević (bojnik), Josip Horvat (natporučnik), Denis Tadić (poručnik), Toni Rajković (narednik) i Alen Bitići (skupnik).

Financijsku potporu projektu dao je Grad Zagreb i Ministarstvo branitelja RH, a u realizaciji projekta sudjelovali su i Udruge specijalne policije MUP-a i UHVDR GZ. Organizator bečke izložbe bio je predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport u Beču Miroslav Piplica.

>> Nakon 56 godina Kristian Kreković ponovno u Beču

Komentara 7

BB
brle brkić
09:08 28.09.2014.

i fali filmova o domovinskom ratu.stim da režiseri nisu političari .

Avatar spira
spira
21:31 27.09.2014.

Dali su pokazane i fotografije iz Siska ili Paulin Dvora (130 brigade) ili iz sela Sijekovac

Avatar spira
spira
22:02 27.09.2014.

Uznik : Slavna 130 a brigada HV!!!Poginulima pokoj vjecni . . . . . . naravno da je slavna . Jedino je znala da se bori kao što se borila u Paulin Dvoru .Naime pPripadnici 130. brigade Hrvatske vojske suade Hrvatske vojske su 11. decembra 1991. godine upali noću u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor, u kojoj su bili pritvoreni meštani ne-Hrvati, i iz odmazde zbog smrti jednog saborca, hicima iz automatskih pušaka, pištolja i ručnim bombama ubili 18 civila - 17 Srba i jednog civila mađarske nacionalnosti. Među ubijenima su bila i četiri bračna para, a najviše ih je stradalo iz porodice Katić, podseća u saopštenju povodom godišnjice zločina Dokumentaciono informativni centar Veritas. Ubijeni su bili stari od 41 do 85 godina, među njima se nalazilo i osam žena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije