Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
administracija im smeta

Raste broj bolničkih liječnika i privatnih ordinacija, a sve manje obiteljskih doktora

Zagreb: Cijepljenje građana u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.03.2022.
u 15:43

Mladi liječnik ne želi nakon medicinskog školovanja raditi administraciju za koju nije školovan i to ih uvelike frustrira.

Ove jeseni imat ćemo 97 novih specijalista obiteljske medicine čija specijalizacija je financirana iz fonda EU, a u pripremi su pozivi za više od 400 novih specijalizacija za primarnu zdravstvenu zaštitu predviđenih Nacionalnim planom za oporavak i otpornost. Plan je da Zakon o zdravstvenoj zaštiti bude usvojen ove godine, najavila je dr. Danica Kramarić iz Ministarstva zdravstva danas na okruglom stolu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine o aktualnoj sotuaciji u obiteljskoj medicini. 

- Pripremamo poziv i kad ćemo imati datum, obavijestit ćemo sve zdravstvene ustanove da raspišu natječaje prema planu specijalizacija iz 2020 i 2021. koji se nisu realizirali. Upravo se pregovara za fond koji će omogućiti specijalizacije generacijama 2022.i 2023., osigurat ćemo sredstva po istom modelu, 85% sredstava iz EU fondova, a 15% od države – otkriva dr. Kramarić dodavši kako je potpuno jasno da se posao liječnika obieljske medicine mora učiniti atraktivnijim.

Mladi liječnik ne želi nakon medicinskog školovanja raditi administraciju za koju nije školovan i to ih uvelike frustrira. Tijekom studija ima interesa za obiteljsku medicinu, ali ono što je problem jest gubljenje tog interesa upravo zbog gomile administrativnog posla koji liječnici moraju obavljati.

- Medicinska sestra uglavnom je adminstrativni radnik u ordinaciji obiteljske medicine, liječnik radi posao medicinske sestre, a ono što ne stignemo prebacujemo a sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Dakle, sve smo pomakli za jednu razinu, što je neučinkovito i neracionalno – kaže prof. Biserka Bergman Marković.

Primarna zdravstvena zaštita treba obavljati 80% zdravstvene skrbi i čuvati ulaz u skuplji bolnički sustav, ali kod nas je sve naopako pa se većinan pacijenata liječi u bolnici umjesto u primarnoj. Broj obiteljskih doktora se godinama smanjuje, a bolničkih eksponencijalno raste. Kako je iznijela dr. Vikica Krolo, broj obiteljskih doktora u zadnjih je pa rmjeseci s 2235 pao na 2208, dok se broj bolničkih povećava: u 2020. u sustav je ušlo 349 novih bolničkih doktora, 2021. njih 466, a samo u prva dva mjeseca ove godine106. Istovremeno raste i broj privatnih ordinacija.

- To je kriva zdravstvena politika – ustvrdila je dr. Krolo.

Video - Marija Hrebac o novcima za liječenje malene Kiare

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije