Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA VIJEST ZA SVE

Liste čekanja skratit će se u svim bolnicama. Evo na koji način će to napraviti

Zagreb: Vili Beroš dao izjavu okupljenim novinarima
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
20.02.2022.
u 14:42

Naš cilj nije provoditi nadzor nad zdravstvenim djelatnicima, već omogućiti transparentnost i veću učinkovitost u planiranju korištenja svih ljudskih i tehničkih kapaciteta kako bismo smanjili vrijeme čekanja pacijenata na zdravstvene usluge, kaže ministar zdravstva Vili Beroš

Nedavno provedena analiza listi čekanja na zdravstvene usluge u zagrebačkim kliničkim bolničkim centrima Zagreb i Sestre milosrdnice pokazuju da se mogu učiniti značajniji pomaci na skraćivanju vremena do pregleda i pružanja određenih medicinskih zahvata pacijentima, priopćili su iz Ministarstva zdravstva. Objedinjavanjem postojećih upravljačkih sustava e-Liste, e-Naručivanje, e-Ponude i Jedinstvenog kalendara naručivanja, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, omogućen je stalni i cjeloviti uvid u svakodnevne aktivnosti u bolničkom sustavu. Jednostavnije rečeno, omogućen je pregled planova i njihova realizacija na svakom tzv. bolničkom radilištu, iskorištenost opreme i uređaja i učinkovitost svakog pojedinog zdravstvenog djelatnika.

- Naš cilj nije provoditi nadzor nad zdravstvenim djelatnicima, već omogućiti transparentnost i veću učinkovitost u planiranju korištenja svih ljudskih i tehničkih kapaciteta kako bismo smanjili vrijeme čekanja pacijenata na zdravstvene usluge. Prije svega mislimo na dijagnostičke preglede kod indikacija onkoloških i drugih oboljenja, te pružanja terapijskih usluga i zahvata kod kojih je vrijeme čekanja bitan čimbenik  - kaže ministar zdravstva Vili Beroš ohrabren rezultatima u pilot projektu u dvama zagrebačkim kliničkim bolničkim centrima.

Provedena pilot analiza u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice pokazala je neujednačenost u primjeni propisanih kriterija kod određivanja indikatora za pojedine bolesti i uvrštavanja na liste čekanja, pa postojeće liste čekanja nisu odražavale stvarno stanje. Usklađivanje indikatora za svaku pojedinu bolest ili grupe bolesti, kao i potrebu upućivanja na pregled sa zadatostima u informatičkim platformama omogućuje stalno ažuriranje listi čekanja i pregled stvarnih potreba, kao i usklađivanje s mogućnostima kapaciteta u svakoj zdravstvenoj ustanovi.

- Iskustva i rezultati dobiveni u pilot analizi pokazuju da možemo znatno skratiti vrijeme čekanja na pojedine preglede i zahvate, ali i dobiti bolji uvid u učinkovitost zdravstvenog sustava i pojedinih njegovih dijelova. Zato te pozitivne korake želimo primijeniti i u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj kako bismo omogućili pacijentima da što prije dobiju potrebne usluge. Vidljivo je da su dosadašnje liste čekanja sadržavale i one preglede koji ne spadaju tu, poput zakazanih kontrolnih pregleda i zahvata za koje je potreban protok određenog vremenskog razdoblja, čime se u javnosti stvarao pogrešan, a za pacijente i uznemirujući dojam o dužini čekanja za pružanje određenih zdravstvenih usluga. Upravo tome želimo stati na kraj, u zdravstvenom sustavu učiniti korake koji će znatno skratiti liste čekanja, na listama točno utvrditi i stalno javno komunicirati koliko se čeka na koje preglede i zahvate prema točno definiranim kriterijima i indikacijama - kaže ministar zdravstva i naglašava da je to jedan od prioritetnih reformskih koraka u javnom zdravstvenom sustavu, posebno u vremenima kada se više pozornosti treba posvetiti onkološkim i drugim bolesnicima s težim dijagnozama kojima je epidemija u pojedinim razdobljima ograničavala dostupnost zdravstvenih usluga.

U cilju skraćivanja lista čekanja i njihovog sustavnog praćenja u bolnicama i zdravstvenim ustanovama nastavit će se edukacija liječnika i medicinskih sestara oko usklađivanja unosa svih potrebnih podataka u zajednički informatički sustav čime će se doprinijeti utvrđivanju stvarnih lista čekanja i potreba za liječničkim uslugama i njihovom učinkovitijem pružanju pacijentima, a građanima uvid u mogućnosti naručivanja i slobodnim terminima u pojedinim zdravstvenim ustanovama. O tome će u ponedjeljak biti riječi na radnom sastanku ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljima bolnica te ravnateljem HZZO-a. 

Video: Plenković najavio: Smanjujemo stopu PDV-a na higijenske uloške i tampone!

Komentara 22

AF
AfganistanskiHrvat
14:47 20.02.2022.

Proglasit će se pandemija završenom i počet ćete raditi?

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
15:29 20.02.2022.

Isuse, ova karikatura je još uvijek ministar? Izgleda da USKOK još nije stigao provjeriti kako jedan web može koštati 2 miliona kuna. Ili su trenutno u gužvi!? :-)))

Avatar kastanjer2
kastanjer2
15:18 20.02.2022.

Liste čekanja je vrlo jednostavno riješiti, skratite vrijeme pregleda sa 10 minuta na minutu. Ionako se ni sa 10 minuta ne može napraviti ozbiljna dijagnostika pa je svejedno 10 min ili jedna minuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije